Roční období a počasí ovlivňují to, kdy si zvířata a v dávných dobách i lidé obstarávaly potravu, kdy přezimovaly, kdy se stěhovaly ze zimy do teplých krajin. Astronomicky je správný zimní čas, letní čas je uměle stanovený a nesmyslný.

Letní čas a ekonomická úspora

Letní čas (tedy posun času o hodinu dopředu v březnu, kdy se později stmívá i rozednívá, trvající do 28.10.) byl zaveden u nás ještě v Rakousku-Uhersku od roku 1915 do 1918 a posléze za druhé světové války, kdy změna přetrvávala až do roku 1949. V roce 1979 z důvodu úspory energií při ropné a energetické krizi se letní čas zavedl i v Československu jako 12.evropské zemi. Změna zimního na letní čas se používá stále asi v 70 zemích světa. Záměrem bylo sladit denní světlo s aktivitou lidí a úspora energie. Posunout ručičky na hodinách o hodinu dopředu nebo zpět tedy neznamená žádnou ekonomickou výhodu a navíc narušuje rovnováhu v organismu.

V létě se hodiny předbíhají a v zimě opožďují. Podle studie z roku 2007 se činnost biologických hodin posunem o hodinu dopředu na jaře narušuje a mnoho lidí se obtížně změně přizpůsobuje. Možná se hodina zdá nevýznamnou změnou, podle vědců může mít takové zdánlivě malé jen hodinové posunutí času nežádocí účinek na lidský organismus.Výzkum např. dopravních nehod neprokázal, že k dopravním nehodám může změnou času docházet méně často.

Posun času ale vyvolává sklony k depresím, nadváze, zvyšuje riziko infarktů a riziko rakoviny.

Letní čas a studie

Podle vědců z mnichovské Ludwig-Maximilian-University lze předpokládat dlouhodobý negativní vliv. Je zajímavé, že přestože posunutí času se dotýká čvrtiny světové populace, nebyly provedeny významnější studie zabývající se vlivem letního času na fyziologické funkce. Existuje jen několik studií, kde se zjišťoval vliv letního času na cirkadiánní rytmus. Velká studie zahrnující 55000 lidí ve střední Evropě potvrdila, že spánek se bez ovlivnění vnějších podmínek řídí standardním časem, nikoli letním časem. Spánek a aktivita se měřila také po dobu 8 týdnů během 2 časových posunů u 50 lidí s přihlédnutím na chronotypy (ranní a večerní typ). U 65 osob se zjistil nepříznivý vliv během prvních 5 dnů. Finští vědci po dobu celkem 2 let používali k měření akcelerometr na zápěstí, který nosilo 10 účastníků studie (ve věku od 32 do 70 let), po celou dobu kromě koupání. Nepracovali na směny a vždy daný rok po dobu 10 dnů sledovali autoři studie vliv posunu na letní čas u cyklu odpočinek-aktivita.

Zrušme letní čas

Posunu na jaře se organismus obtížněji přizpůsobuje než při přechodu na zimní čas. Sovy mají větší problém s přechodem na letní čas, neboť se jim ráno zkracuje doba, kdy si mohou přispat. Časový posun se projevuje příznaky společnými též pro směnný provoz nebo při cestování na delší vzdálenosti přes časová pásma: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.

ukázka z kniny David Frej, Biologické hodiny, Eminent 2013

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.