Rozhovor pro časopis Knihcentrum Revue

David Frej proslul svými knihami na téma zánět a jeho léčba, biologické hodiny nebo význam šťáv a míchaných nápojů z přírody. Podílel se i na jedinečných publikacích Detoxikace léčivými oleji, Zdravé střevo nebo Jak dál po antibiotikách a během jejich užívání. Jeho publikace Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař se stala bestsellerem. Nová autorská kniha Kompas dokonalého zdraví je shrnutím poznatků víc než čtvrt století trvající praxe, v níž se věnuje postupům, které opravdu přinášejí dokonalé zdraví.

Kdy vás poprvé napadlo začít se věnovat očistnému programu?

Od začátku, co se věnuji holistické medicíně, jsem přistupoval k podpoře detoxikace jako k součásti prevence civilizačních nemocí. Souvisí s tím nejen půsty, ale i řada dalších podpůrných postupů, jejichž pozitivní vliv na organismus je prokázaný. Mám s tím bohaté zkušenosti, protože už patnáct roků organizuji detoxikační programy s výbornými výsledky.

Máte s tím i prožitou osobní zkušenost?

Jednoznačně, protože pokud chci něco doporučovat, musím to nejdřív vyzkoušet. Prošel jsem mnoha různými programy. Nejsem ovšem žádný fanatik a nejsem ani zastánce dlouhodobých vodových půstů. Doporučuji pozvolnou podporu regeneračních procesů v těle.

Musel jste nebo musíte svoje klienty přesvědčovat, aby váš program vyzkoušeli?

To je individuální. Někdo na detoxikační program přistoupí sám, anebo vyžaduje určitý čas, než mu životní situace nebo změny v životosprávě umožní vyzkoušet nějakou variantu půstu nebo stravy imitující půst. Čím lepší je životospráva předtím, tím snadněji se podstupuje.

Devět pravidel příjemného půstu

Jedním z podtitulů vaší knihy je Devět základních pravidel půstu. Jak jste na to číslo přišel?

Vyselektoval jsem zásadní principy, které vycházejí z praktických zkušeností a také z vědeckých poznatků. Jsou koncipované tak, aby v metabolismu nastaly důležité změny.

Jedna z kapitol nese název Třítýdenní očistný program. Opravdu stačí jednadvacet dní? Vždyť mnoho z nás je dnes doslova zanesených kdečím.

Když se podíváme na životosprávu mnoha lidí, tak i jeden den odlehčené stravy, který se pravidelně opakuje, třeba jednou za týden, má výrazný vliv na prevenci civilizačních nemocí. Tři týdny s vyloučením mnoha prozánětlivých potravin a se změnou životosprávy představují postupný a jednoduchý program, který je proveditelný pro většinu z nás a má výborné výsledky. Sám jsem ho několikrát vyzkoušel. Kromě toho je mnoho lidí ochotných a schopných ho dokončit. Ještě jsem nenarazil na to, že by se při něm vyskytly nežádoucí projevy. Jakýkoliv striktní a asketický přístup není pro spoustu lidí přijatelný. Většina lidí totiž nemá dobrou životosprávu a askeze může způsobovat nežádoucí účinky. A každé další opakování nebo vyzkoušení jiného programu vede k výraznému posílení imunity.

Zenová dechová meditace, o které také píšete, je možná kdekoli?

Ano, a dechové cvičení je navíc pro zdraví a vitalitu zásadní. Jedná se o jednoduchou metodu, která vyžaduje minimum času a pouze klidnější prostředí bez dalších pomůcek. A je úplně zdarma.

Je vůbec proveditelné ovládnout svůj metabolismus?

Tady jde o ovlivnění biochemických procesů, které se v době, kdy jíme, neaktivují. Mnoho ozdravných procesů v našem těle se spouští v době, pokud jíme dočasně a krátkodobě málo nebo vůbec. A navíc to vede k omlazování. V knize Kompas dokonalého zdraví uvádím deset hlavních mýtů, které jsou mezi lidmi rozšířeny. A také vysvětluji, proč se inzulin nazývá hormon stárnutí a jak pozitivně ovlivnit naše hospodaření s ním.

Zásadní rada

Uvádíte také hlavní zásady vyvážené stravy. Kdybyste měl říct jen jednu, jaká by to byla?

Zcela zásadní a prokázaná zásada pro naše zdraví je doba, kdy jíme. Jinými slovy: čím dřív sníme poslední jídlo dne, tím zdravější jsme. Hlavní důvod nespočívá v kaloriích, ale v ovlivnění hormonů, zejména hormonu hladu (ghrelinu), inzulinu a hladiny krevního cukru. I když to hodně lidí nechce slyšet, pravidelné večerní hody nám prostě neprospívají, jakkoli se při nich cítíme dobře.

V knize Kompas dokonalého zdraví se věnujete pitnému režimu. Co třeba vysloveně nedoporučujete pít?

V přírodě jsme kdysi žili na čisté vodě. Ta je ideální. Pít lze také čaje a kávu, případně někdy minerálky a zeleninové šťávy. Určitě nedoporučuji pít slazené nápoje a ovocné džusy a šťávy.

Půsty jsou dnes trend. Nemůže se stát, že odvane, jak to někdy bývá?

Půsty nejsou novodobý trend, ale něco, co tu je od počátku lidstva. Kdysi se celkem pravidelně střídala období hladu a jídla. Všimněte si, že půst je součástí všech náboženství. Najdeme ho u křesťanů, muslimů, hinduistů i u buddhistů. Navíc, a to je důležité, se postupně se zveřejňováním stále většího množství vědeckých prací a studií ukazuje, jak příznivý vliv mají půsty nebo nízkokalorické programy na zdraví.

Máte s tím v praxi úspěchy?

Mnoho zdravotních obtíží odezní, pokud omezíme dobu a množství jídla, které jíme, a když to spojíme s dechovým cvičením, pohybem a kvalitním spánkem. Výhodou je, že můj program má různé varianty, které se odvíjejí podle zdravotního stavu a možností. Pomocí knihy si může každý sám nastavit takový, který mu vyhovuje. Protože největší strach mívají lidé z hladu, může si každý vytvořit takový program, kdy určité druhy jídla imitují půst.

Znáte i jiné lékaře, kteří něco podobného praktikují?

Ano, několik, jenže v naší konvenční medicíně se k půstu přistupuje celkem skepticky, podobně jako téměř ke všemu, co nesouvisí s farmakoterapií. V kontaktu jsem s lékaři v Německu a USA, kde jsou detoxikace a půsty jednou z nejvíc propagovaných terapií a prevence.

Lze stravou léčit skutečně všechno?

Hippokrates miloval aforismy a jeden jeho je výstižný: Zatímco otec nemoci bývá neznámý, matkou je vždycky strava. Proto v mojí knize najdete i stravovací doporučení. Jsou poměrně rozsáhlá a také zdůvodněná.

David Frej a Regenerace

Vaše články se pravidelně objevují v měsíčníku Regenerace. Jaké máte ohlasy?

S Regenerací spolupracuji už skoro dvacet let a je to pro mě opravdu pocta. Velice zajímavé jsou pro mě ohlasy a dotazy čtenářů k jednotlivým tématům. Vždycky se snažím přinést aktuální materiály, především ze západní Evropy a USA. Pravidelně sleduji speciální online konference, kde se pokaždé objeví něco nového a většinou i věci, které potvrzují zkušenosti z mojí praxe.

Záznam přednášky Kompas dokonalého zdraví

Záznam přednášky Kompas dokonalého zdraví

Záznam přednášky MUDr. Davida Freje na Festivalu Uvědomění 2023 (Areál Svojšice u Pardubic).
Proč se nebát půstu a vynechávání jídla

Proč se nebát půstu a vynechávání jídla

V knize Kompas dokonalého zdraví uvádím nejčastější mýty, často zmiňované u detoxikačních programů a půstů. Existují stovky zahraničních publikací, jež prokazují, že vynechávání většího jídla je pro nás přirozené a zdravé.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Mýty o půstu #1

Mýty o půstu #1

Mýtus: Půst je nezdravý a nevědecký
MUDr. David Frej a jeho Kompas dokonalého zdraví

MUDr. David Frej a jeho Kompas dokonalého zdraví

Rozhovor pro časopis Knihcentrum Revue.
Mýty o půstu #2

Mýty o půstu #2

Mýtus: Máme jíst několikrát denně
Z přednášky Kompas dokonalého zdraví

Z přednášky Kompas dokonalého zdraví

13 minut z přednášky Kompas dokonalého zdraví.
Mýtus: Půst je nezdravý a nevědecký

Mýtus: Půst je nezdravý a nevědecký

Půst jste už drželi, a ani o tom možná nevíte. Bylo to během spánku nebo při nemoci. Pokaždé, když vědomě nejíte, držíte půst.
Mýtus: Máme jíst několikrát denně

Mýtus: Máme jíst několikrát denně

Častá jídla nejsou zdravá. Metabolismus se zhoršuje, pokud jíte často v kratších časových intervalech během dne, zejména až do večera.