Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné antigeny.

Autoři nové analýzy uvádějí, že nežádoucí účinky následkem očkování proti COVID-19 mohou souviset s prozánětlivým účinkem používaných lipidových nanočástic k přenosu mRNA do buněk stejně tak se zánětem daným charakteristikou, vazebným profilem a prozánětlivými účinky produkovaných antigenů – spike (S) proteinů a/nebo jeho podjednotkek/ peptidových fragmentů – v lidských tkáních nebo orgánech.

mRNA vakcíny proti onemocnění koronavirem 2019 (COVID-19) indukují robustní imunitní reakci v prevenci proti těžkému akutnímu respiračnímu syndromu způsobeného koronavirem SARSCoV-2, ale buněčné/molekulární způsoby účinku a etiologie nežádoucích účinků jsou nejasné.

Lipidové nanočástice vakcíny se pravděpodobně distribuují v lidských tkáních/ orgánech; mohou také (spolu s mRNA) působí prozánětlivě.

Vakcíny proti COVID-19 mRNA kódují transmembránový S-protein. K vylučování antigenu a/nebo peptidových fragmentů do krevního oběhu dochází systémově a nachází se v různých tkáních.

Vazba cirkulujícího S proteinu na angiotensin-konvertující enzym 2 (ACE2) anebo na jiné receptory, spolu s možností principu zvaného molekulární mimikry, tedy schopností napodobování struktury s lidskými bílkovinami, mohou přispět k nežádoucím účinkům zejména zánětu související s očkováním.

K nežádoucím účinkům mRNA vakcín patří infarkt myokardu, trombóza,  Guillain–Barré syndrom, myokarditida/perikarditida, plicní embolie, mrtvice, zvětšení lymfatických uzlin, zánět slepého střeva, pásový opar, autoimunitní nemoci. Zánět slepého střeva a myokarditida se vyskytuje spíše u mladších, zatímco neurologické poruchy  a myokard infarktu postihují spíše starší osoby.

mRNA vakcíny mohou produkovat různé antigeny, které se šíří do těla. Mnohé komplikace odpovídají těm, které vznikají při onemocnění COVID-19 a souvisí se zánětem. Akutní zánět u nemoci i vakcíny má společného jmenovatele, a tím je spike protein. Lipidy v lipidových nanočásticích vakcín spouští zánět přes vazbu na TLR receptory, s produkcí zánětlivých chemokinů a cytokinů a hromaděních bílých krvinek neutrofilů. Antigeny spouštějících systémovou imunitní reakci  a produkované imunoglobuliny zůstávají v těle často po dlouhou dobu. Po aplikaci vakcíny zůstává dlouhou dobu stimulovaná buněčná imunita a též titr imunoglobulinů. Interakce s ACE-2 může vést k vazokonstrikci, a vysokému krevnímu tlaku.

Autoři studie celkově uzavírají, že molekulární mechanismus účinků vakcín není dostatečně známý a pro přetrvávající stimulovanou aktivitu buněčné imunity  a neznámou dobu, po kterou v těle zůstávají antigeny a lipidové nanočástice vakcín, upozorňují na důležitost zhodnocení rizik a benefitů očkování u zejména starších ohrožených osob a pečlivého zvážení rizika posilovací dávky vakcín u starších  osob, těch, co mají poruchy imunity a zejména u dětí, kde to ale dle mého názoru vhodné není vůbec.

Zdroj: Trends in Molecular Medicine, July 2022, Vol. 28, No. 7, https://doi.org/10.1016/j.molmed.2022.04.007

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.