Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné antigeny.

Autoři nové analýzy uvádějí, že nežádoucí účinky následkem očkování proti COVID-19 mohou souviset s prozánětlivým účinkem používaných lipidových nanočástic k přenosu mRNA do buněk stejně tak se zánětem daným charakteristikou, vazebným profilem a prozánětlivými účinky produkovaných antigenů – spike (S) proteinů a/nebo jeho podjednotkek/ peptidových fragmentů – v lidských tkáních nebo orgánech.

mRNA vakcíny proti onemocnění koronavirem 2019 (COVID-19) indukují robustní imunitní reakci v prevenci proti těžkému akutnímu respiračnímu syndromu způsobeného koronavirem SARSCoV-2, ale buněčné/molekulární způsoby účinku a etiologie nežádoucích účinků jsou nejasné.

Lipidové nanočástice vakcíny se pravděpodobně distribuují v lidských tkáních/ orgánech; mohou také (spolu s mRNA) působí prozánětlivě.

Vakcíny proti COVID-19 mRNA kódují transmembránový S-protein. K vylučování antigenu a/nebo peptidových fragmentů do krevního oběhu dochází systémově a nachází se v různých tkáních.

Vazba cirkulujícího S proteinu na angiotensin-konvertující enzym 2 (ACE2) anebo na jiné receptory, spolu s možností principu zvaného molekulární mimikry, tedy schopností napodobování struktury s lidskými bílkovinami, mohou přispět k nežádoucím účinkům zejména zánětu související s očkováním.

K nežádoucím účinkům mRNA vakcín patří infarkt myokardu, trombóza,  Guillain–Barré syndrom, myokarditida/perikarditida, plicní embolie, mrtvice, zvětšení lymfatických uzlin, zánět slepého střeva, pásový opar, autoimunitní nemoci. Zánět slepého střeva a myokarditida se vyskytuje spíše u mladších, zatímco neurologické poruchy  a myokard infarktu postihují spíše starší osoby.

mRNA vakcíny mohou produkovat různé antigeny, které se šíří do těla. Mnohé komplikace odpovídají těm, které vznikají při onemocnění COVID-19 a souvisí se zánětem. Akutní zánět u nemoci i vakcíny má společného jmenovatele, a tím je spike protein. Lipidy v lipidových nanočásticích vakcín spouští zánět přes vazbu na TLR receptory, s produkcí zánětlivých chemokinů a cytokinů a hromaděních bílých krvinek neutrofilů. Antigeny spouštějících systémovou imunitní reakci  a produkované imunoglobuliny zůstávají v těle často po dlouhou dobu. Po aplikaci vakcíny zůstává dlouhou dobu stimulovaná buněčná imunita a též titr imunoglobulinů. Interakce s ACE-2 může vést k vazokonstrikci, a vysokému krevnímu tlaku.

Autoři studie celkově uzavírají, že molekulární mechanismus účinků vakcín není dostatečně známý a pro přetrvávající stimulovanou aktivitu buněčné imunity  a neznámou dobu, po kterou v těle zůstávají antigeny a lipidové nanočástice vakcín, upozorňují na důležitost zhodnocení rizik a benefitů očkování u zejména starších ohrožených osob a pečlivého zvážení rizika posilovací dávky vakcín u starších  osob, těch, co mají poruchy imunity a zejména u dětí, kde to ale dle mého názoru vhodné není vůbec.

Zdroj: Trends in Molecular Medicine, July 2022, Vol. 28, No. 7, https://doi.org/10.1016/j.molmed.2022.04.007

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.