První spojitost mezi Omega-3 a zdravím začali vědci vnímat, když studovali grónské Eskymáky. Vědci neuměli vysvětlit, proč Eskymáky téměř nepostihovaly nemoci srdce a cév, revmatoidní artritida, cukrovka, lupenka, přestože konzumovali velké množství tuku v lososech a tuleních. Tuky, které chrání Eskymáky před srdečními chorobami, se nazývají omega-3 mastné kyseliny.

První spojitost mezi Omega-3 a zdravím začali vědci vnímat, když studovali grónské Eskymáky. Vědci neuměli vysvětlit, proč Eskymáky téměř nepostihovaly nemoci srdce a cév, revmatoidní artritida, cukrovka, lupenka, přestože konzumovali velké množství tuku v lososech a tuleních. Tuky, které chrání Eskymáky před srdečními chorobami, se nazývají omega-3 mastné kyseliny.

Správný poměr Omega-6 / Omega-3

V posledních 100 letech došlo k výrazné změně stravy. Zatímco při poměru 65 % rostlinné a 35 % živočišné stravy dříve poměr Omega-6 a Omega-3 tvořil 4:1, současná západní strava dosahuje poměru až 20:1. Vhodný poměr 4:1 se nachází v Japonsku a ve Středomoří vzhledem ke konzumaci olivového oleje, ořechů, listové zeleniny a ryb. Ve středomořské stravě tento poměr v 60.letech tvořil 1:1. Zvýšený příjem Omega-6 v naší stravě je nový fakt, který se objevil teprve před 100 lety s průmyslovou výrobou. Odborníci v minulých desetiletích doporučovali nahradit nasycené tuky za rostlinné oleje (Omega-6), což zcela změnilo poměr omega-kyselin, kterému se lidský organismus nebyl schopen přizpůsobit.
Omega-3 a Omega-6 tvoří důležitou součást všech buněk a jsou předpokladem pro jejich správnou činnost.

Na rozdíl od Omega-6 mastných kyselin, kterých se konzumuje příliš mnoho zejména v rostlinných olejích, příjem Omega-3 je nedostatečný. Jak bylo uvedeno, ideální poměr příjmu obou esenciálních tuků Omega-6/Omega-3 je 4:1 až 1:1, zatímco v západní stravě činí tento poměr až 20:1.

Pokud jíme málo Omega-3 a mnoho Omega-6, zvyšuje se riziko:
– akné
– artritidy
– astmatu
– alergie
– deprese
– cukrovky
– srdečních nemocí
– hypertenze
– zánětů střev

Nedostatek Omega-3 a riziko nemocí

Tento vysoký poměr Omega-6 ku Omega-3 způsobuje zdravotní poruchy, artritidu, srdeční onemocnění, rakovinu, Alzheimerovu demenci. V nadbytku Omega-6 vyvolává nestabilitu buněčné membrány a přitahuje škodlivé volné radikály. Zvýšení příjmu Omega-3 není kouzlo, které vám zajistí zdraví, pokud konzumujete příliš mnoho nasycených, trans a Omega-6 tuků a vedete sedavý způsob života.

Tento životní styl s přemírou alkoholu, stresu, vysokého množství stresových hormonů (adrenalinu), užívání některých léků a nedostatkem vlákniny, antioxidantů a vitaminů ve stravě způsobuje nedostatek Omega-3.

Nedostatek Omega-3 se projevuje mnohými běžnými příznaky, nad kterými se bohužel nepozastavujeme:
• artritidami
• bolestmi kloubů
• častým nachlazením
• depresemi
• chutí na sladké
• lámavými nehty
• lupy
• nadýmáním
• neustálým pocitem hladu
• obtížným hubnutím a udržením optimální váhy
• podrážděností
• premenstruačním syndromem
• řídnutím kostí
• suchou pokožkou
• únavou
• vypadáváním vlasů
• vysokým krevním tlakem
• zácpou
• zhoršenou koncentrací.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.