První spojitost mezi Omega-3 a zdravím začali vědci vnímat, když studovali grónské Inuity. Vědci neuměli vysvětlit, proč je téměř nepostihovaly nemoci srdce a cév, revmatoidní artritida, cukrovka, lupenka, přestože konzumovali velké množství tuku v lososech a tuleních. Tuky, které chrání Inuity před srdečními chorobami, se nazývají omega-3 mastné kyseliny.
Správný poměr Omega-6 / Omega-3
V posledních 100 letech došlo k výrazné změně stravy. Zatímco při poměru 65 % rostlinné a 35 % živočišné stravy dříve poměr Omega-6 a Omega-3 tvořil 4:1, současná západní strava dosahuje poměru až 20:1. Vhodný poměr 4:1 se nachází v Japonsku a ve Středomoří vzhledem ke konzumaci olivového oleje, ořechů, listové zeleniny a ryb. Ve středomořské stravě tento poměr v 60.letech tvořil 1:1. Zvýšený příjem Omega-6 v naší stravě je nový fakt, který se objevil teprve před 100 lety s průmyslovou výrobou. Odborníci v minulých desetiletích doporučovali nahradit nasycené tuky za rostlinné oleje (Omega-6), což zcela změnilo poměr omega-kyselin, kterému se lidský organismus nebyl schopen přizpůsobit.
Omega-3 a Omega-6 tvoří důležitou součást všech buněk a jsou předpokladem pro jejich správnou činnost.
Na rozdíl od Omega-6 mastných kyselin, kterých se konzumuje příliš mnoho zejména v nezdravých rostlinných olejích, příjem Omega-3 je nedostatečný. Jak bylo uvedeno, ideální poměr příjmu obou esenciálních tuků Omega-6/Omega-3 je 4:1 až 1:1, zatímco v západní stravě činí tento poměr až 20:1.
Pokud jíme málo Omega-3 a mnoho Omega-6 zejména v rostlinných olejích, zvyšuje se riziko:
– akné
– artritidy
– astmatu
– alergie
– deprese
– cukrovky
– srdečních nemocí
– hypertenze
– zánětů střev
Nedostatek Omega-3 a riziko nemocí
Tento vysoký poměr Omega-6 ku Omega-3 způsobuje zdravotní poruchy, artritidu, srdeční onemocnění, rakovinu, Alzheimerovu demenci. V nadbytku Omega-6 vyvolává nestabilitu buněčné membrány a přitahuje škodlivé volné radikály. Zvýšení příjmu Omega-3 není kouzlo, které vám zajistí zdraví, pokud konzumujete příliš mnoho omega-6 tuků a vedete sedavý způsob života.
Tento životní styl s přemírou alkoholu, stresu, vysoká hladina hormonů (kortizol, adrenalin), užívání některých léků a nedostatkem bílkovin v živočišných potravinách ve stravě způsobuje nedostatek Omega-3.
Nedostatek Omega-3 se projevuje mnohými běžnými příznaky, nad kterými se bohužel nepozastavujeme:
• artritidami
• bolestmi kloubů
• častým nachlazením
• depresemi
• chutí na sladké
• lámavými nehty
• lupy
• nadýmáním
• neustálým pocitem hladu
• obtížným hubnutím a udržením optimální hmotnosti
• podrážděností
• premenstruačním syndromem
• řídnutím kostí
• suchou pokožkou
• únavou
• vypadáváním vlasů
• vysokým krevním tlakem
• zácpou
• zhoršenou koncentrací.
Omega-3 index
Kromě poměru omega-3: omega-6 je nutné zmínit ještě důležitější faktor pro zdraví, omega-3 index, který ukazuje hladinu omega-3 mastných kyselin v těle. Indexu se věnuji na tomto videu.
Závěr
Pro dostatečný příjem aktivních omega-3 mastných kyselin EPA a DHA je nutné jíst ryby, mořské řasy, kvalitní maso a vejce, a omega-3 kvalitní olej, nikoli lněný olej nebo lněná semínka, která se na aktivní omega-3 téměř nekonvertují.
df