Suroviny

  • 1⁄4 hrnku loupané červené čočky
  • 1 malý řapíkatý celer
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá červená cibule, oloupaná, nakrájená najemno
  • 1⁄4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • Na špičku nože mletého zázvoru
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • Himálajská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvý koriandr na ozdobu, nasekaný najemno

Postup

  1. Červenou čočku vsypeme do síta, propláchneme vodou a necháme okapat.
  2. Mezitím si připravíme řapíkatý celer. Odkrojíme zelené lístky a necháme na ozdobení polévky. Dřevnatý konec řapíkatého celeru odřízneme, stonky celeru opláchneme a nakrájíme na kousky.
  3. Rozehřejeme si v hrnci olivový olej a při střední teplotě zpěníme červenou cibuli, nakrájený řapíkatý celer, kurkumu a zázvor.
  4. Zalijeme zeleninovým vývarem.
  5. Přivedeme k varu, a jak mile se začne polévka vařit, vsypeme červenou čočku.
  6. Vaříme asi 10 minut nebo do změknutí čočky.
  7. Stáhneme z ohně. Dochutíme solí a pepřem.
  8. Zdobíme čerstvým koriandrem nasekaným najemno.

Recept z knihy

Kuchařka pro dokonalou imunitu

David Frej, Kateřina Weinerová
Kuchařka pro dokonalou imunitu nabízí celoživotně vyváženou stravu — na rozdíl od polotovarů a nutričně chudých potravin s pesticidy, endogenními disruptory, cukrem a rafinovanými rostlinnými oleji. V praxi se jedná o snížení množství sacharidů, maximální omezení cukru, dostatek antioxidantů a fytochemikálií, kvalitních bílkovin a tuků, ovoce, zeleniny, fermentovaných a zelených potravin. Vedle 129 receptů na vyváženou stravu, která stimuluje optimální činnost naší imunity a snižuje riziko infekcí, obsahuje tato publikace v kapitolách o makroživinách, tucích, bílkovinách, sacharidech a makronutrientech praktické rady a ověřená doporučení, tipy pro podporu imunity a také seznam vhodných a nevhodných potravin.

Obsah / ukázka / video ke knize:

www.davidfrej.cz/kucharka-pro-dokonalou-imunitu

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.