Suroviny
- 1⁄4 hrnku loupané červené čočky
- 1 malý řapíkatý celer
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá červená cibule, oloupaná, nakrájená najemno
- 1⁄4 čajové lžičky mleté kurkumy
- Na špičku nože mletého zázvoru
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- Himálajská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvý koriandr na ozdobu, nasekaný najemno
Postup
- Červenou čočku vsypeme do síta, propláchneme vodou a necháme okapat.
- Mezitím si připravíme řapíkatý celer. Odkrojíme zelené lístky a necháme na ozdobení polévky. Dřevnatý konec řapíkatého celeru odřízneme, stonky celeru opláchneme a nakrájíme na kousky.
- Rozehřejeme si v hrnci olivový olej a při střední teplotě zpěníme červenou cibuli, nakrájený řapíkatý celer, kurkumu a zázvor.
- Zalijeme zeleninovým vývarem.
- Přivedeme k varu, a jak mile se začne polévka vařit, vsypeme červenou čočku.
- Vaříme asi 10 minut nebo do změknutí čočky.
- Stáhneme z ohně. Dochutíme solí a pepřem.
- Zdobíme čerstvým koriandrem nasekaným najemno.
Recept z knihy
Kuchařka pro dokonalou imunitu
David Frej, Kateřina Weinerová
Kuchařka pro dokonalou imunitu nabízí celoživotně vyváženou stravu — na rozdíl od polotovarů a nutričně chudých potravin s pesticidy, endogenními disruptory, cukrem a rafinovanými rostlinnými oleji. V praxi se jedná o snížení množství sacharidů, maximální omezení cukru, dostatek antioxidantů a fytochemikálií, kvalitních bílkovin a tuků, ovoce, zeleniny, fermentovaných a zelených potravin. Vedle 129 receptů na vyváženou stravu, která stimuluje optimální činnost naší imunity a snižuje riziko infekcí, obsahuje tato publikace v kapitolách o makroživinách, tucích, bílkovinách, sacharidech a makronutrientech praktické rady a ověřená doporučení, tipy pro podporu imunity a také seznam vhodných a nevhodných potravin.