Helena se ptá:Mám diagnostikovanou histaminovou intoleranci a revmatoidní artritidu (se zvýšenými zánětlivými faktory). Při léčbě revmatoidní artritidy (metotrexátem) se u mě projevily vážnější nežádoucí účinky, proto momentálně užívám pouze nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a lékařka mi doporučuje zvážit biologickou léčbu. Já to ale zkouším stravou, přiměřeným pohybem a meditací. Mám vaši knihu Stravou proti zánětu a zvažuji pořízení i dalších knih. V nich zmiňujete, že při snižování zánětu jsou přínosné fermentované potraviny – ty se ale při histaminové intoleranci nedoporučují, takže nevím, co je pro mě vhodné ke snížení zánětu.
V originále: „Mám diagnostikovanú histamínovú intoleranciu a reumatoidnú artritídu (zvýšené zápalové faktory) – pri liekoch na reum. artr. (metotrexán a pod.)sa u mňa prejavili vážnejšie nežiadúce úcinky – teda užívan NSAID a lekárka mi odporúča zvažovať biologickú liečbu. Ja to radšej skúšam stravou, primeraným pohybom a meditáciami. Mám vašu knihu Stravou proti zánetu a zamýšľam si kúpiť aj iné knihy od Vás. V nich spomínate , že pri znižovaní zápalu sú prospešné fermentované potraviny. Tie sa ale pri HIT neodporúčajú, takže neviem, čo je u mňa pre zníženie zápalu vhodné. Ďakujem za pochopenie, s pozdravom Helena.“

Upozornění: Informace uvedené v odpovědi nenahrazují lékařskou péči ani individuální vyšetření. Každou formu léčby je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem, který zná konkrétní nález a celkový zdravotní stav pacienta.