Přejeme všem krásné vánoční svátky a mnoho zdraví v příštím roce 2021!

pf2021
Mořský vzduch snižuje riziko rakoviny plic

Mořský vzduch snižuje riziko rakoviny plic

Mořský vzduch má velký a pozitivní vliv na naše fyzické tělo a mysl. Dýchání mořského vzduchu ovlivňuje naše geny. Například geny pro rakovinu plic. A dokonce i geny pro zvyšování cholesterolu.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Mýty o půstu #1

Mýty o půstu #1

Mýtus: Půst je nezdravý a nevědecký
MUDr. David Frej a jeho Kompas dokonalého zdraví

MUDr. David Frej a jeho Kompas dokonalého zdraví

Rozhovor pro časopis Knihcentrum Revue.
Mýty o půstu #2

Mýty o půstu #2

Mýtus: Máme jíst několikrát denně
Z přednášky Kompas dokonalého zdraví

Z přednášky Kompas dokonalého zdraví

13 minut z přednášky Kompas dokonalého zdraví.
Mýtus: Půst je nezdravý a nevědecký

Mýtus: Půst je nezdravý a nevědecký

Půst jste už drželi, a ani o tom možná nevíte. Bylo to během spánku nebo při nemoci. Pokaždé, když vědomě nejíte, držíte půst.
Mýtus: Máme jíst několikrát denně

Mýtus: Máme jíst několikrát denně

Častá jídla nejsou zdravá. Metabolismus se zhoršuje, pokud jíte často v kratších časových intervalech během dne, zejména až do večera.
Termální řeka v Údolí par (Reykjadalur) na Islandu

Termální řeka v Údolí par (Reykjadalur) na Islandu

Geotermální voda obsahuje mnohé minerály, jako jsou sodík, vápník, sirné sloučeniny, chlorid, železo. Koupání v těchto vodách je dobré pro mysl, tělo i duši. V termální řece v Údolí par, islandsky Reykjadalur, byla teplota 41 °C.
Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.