Léčivé účinky olejů na tělo jsou ovšem právem spojovány především s východní medicínou a s obdobím 1. tisíciletí př. n. l. Oleje, zejména sezamový, se používaly preventivně, ale také při léčbě nemocí. Olejové terapie se prováděly v rámci denního režimu, kdy se olej natíral na celé tělo, hlavu, do uší, do nosu, na záda, chodidla nebo specifické akupresurní body. Zvláštností ájurvédských masáží přitom bylo používání teplých olejů. Kromě nich se již ve starých spisech popisují dvě pozoruhodné metody olejového výplachu úst a další účinné postupy k očistě střev.

Domácí masáž

Ájurvédské olejové ošetření (masáž) celého těla (abhjanga) je součástí ajurvédou doporučeného denního režimu pro posílení zdraví a pro prevenci nemocí. Pokožka je největším orgánem člověka. Tisíce nervových zakončení ji spojují se všemi orgány a tkáněmi těla. Proto může být přes pokožku zklidněno a pozitivně ovlivněno tělo i mysl člověka.

Teplem oleje a jemnou masáží se otevřou kanálky, takže je tělo každou abhjangou trochu více oproštěno od nahromaděné ámy. Výsledkem je posílení imunity, odstranění suchosti pokožky a pozitivní naladění organismu. O domácí masáži zde.

Olejový výplach úst

Olejový výplach lze v zásadě provádět ve kteroukoliv denní dobu. Nejlepší čas na to je hned, když vstanete z postele. Vůbec nic před ním nepijte. I jediným douškem byste totiž určitou část toho, čeho se chcete v ústech zbavit, vlastně spláchli zpátky do těla. Vyčistěte si jazyk speciální škrabkou.

Kupte si za studena lisovaný bio sezamový olej. Pokud se týká množství oleje, doporučuje se obecně jedna polévková lžíce. Jestli na tuto proceduru nejste zvyklí, může to na vás být zpočátku hodně, a tak si naberte jen jednu čajovou lžičku.

Až si začnete zvykat, můžete dávky oleje postupně zvyšovat až na polévkovou lžíci. Během výplachu držte hlavu zpříma nebo dokonce raději mírně nakloněnou dopředu. Nepleťte si tuto proceduru s kloktáním a v žádném případě hlavu nezaklánějte. Mohli byste totiž část spolknout, což by byla škoda. Pokud pár kapek přece jen pozřete, nebude detoxikace tak účinná, protože se odpadní látky dostanou společně se spolknutým olejem, který je na sebe naváže, do trávicího traktu a přes tenké střevo do krve.

Olejová očista nosu

Nos je bránou k vědomí a cestou k vnitřnímu uzdravení. Velké množství toxinů se hromadí v dutinách, krku, nosu nebo hlavě. Životní energie vstupuje do mozku přes nosní sliznice a působí na smysly, nervový systém, paměť, koncentraci a intelekt. Narušená činnost této životní energie způsobuje bolest hlavy, ztrátu paměti a oslabení smyslů.

Nasja (aplikace olejových kapek a dalších látek do nosu) je velmi účinná procedura na zdravotní obtíže týkající se oblasti od ramen nahoru, zejména u ztuhlého krku, závratí, bolesti hlavy, migrén, zánětů dásní a dutin, bolesti zubů, nadměrné citlivosti obličeje. Používá se na problémy s hlasivkami, u zánětů hltanu, hrtanu, průdušnice, a také u strumy (onemocnění štítné žlázy).

Speciální bylinné olejové kapky se doporučují u psychické únavy, neuróz, úzkostí, strachu a nespavosti. Při pravidelném kapání do nosu dochází ke zlepšení zraku. Zejména v zimním období vhodně chrání nosní sliznici před vysycháním, před chřipkou, nachlazením a virózami. Používá se nejčastěji sezamový olej, a také směsi bylin v oleji, například na štítnou žlázu kurkumový olej (směs kurkumy a sezamového oleje) a na padání či šedivění vlasů olej z Triphaly (směs tří ovocných plodů).

Olejový klystýr

Jedním z účinných prostředků, jak se zbavit nánosů toxinů, jsou domácí klystýry. Aplikace bylinných vývarů a teplého oleje do tlustého střeva bez přidání léků nebo chemikálií jsou osvědčenou procedurou. Klystýr pročistí, změkčí, rozdrobí a odstraní zbytky stolice, parazity, hlen a další odpadní látky ze střevní sliznice. Cílem klystýrů je uvést tělo do rovnováhy, posílit a stimulovat nervy, svaly, žlázy, oběhovou a imunitní část zažívacího ústrojí, povzbudit peristaltiku a očistit střevní stěny pro lepší vstřebávání živin.

Očista střev je vhodná u detoxikace, pomáhá například u zápachu stolice, z úst a hustém povlaku na jazyku. Velmi účinný je u zácpy, která je velmi častá, neboť rafinovaná strava s nedostatkem vlákniny a sedavý způsob života zpomalují střevní pohyby. Při zácpě se vstřebávají toxiny zpět do krve a jater. Olejové klystýry brání růstu kvasinek a patogenních (škodlivých) střevních bakterií. Očista střev je proto velmi důležitá, neboť čisté a dobře fungující tlusté střevo obnoví správnou střevní mikroflóru.

Kniha o léčivých olejích

Detoxikace pomocí léčivých olejů má dlouhou tradici a přináší skutečně mimořádné výsledky, zejména při dlouhodobém a pravidelném provádění. Tato kniha se zabývá detoxikačními metodami masáží a výplachů s použitím různých druhů olejů. Podrobné informace, jak jednotlivé procedury použít, najdete v knize.

Zdroj: D.Frej, J. Kuchař, Detoxikace léčivými oleji

Kadidlo jako esenciální olej

Kadidlo jako esenciální olej

Kadidlový olej se považuje za posvátný olej, který snižuje stres, zánět a podporuje imunitní systém. (Pokračování textu…)

Šest tipů na příjemné polykání bylinných kapslí

U mnoha lidí je problém z užíváním kapslí či tablet. Často se kapsle obtížně polykají, pokud jsou větší velikosti... (Pokračování textu…)

Menstruace – rady a tipy

Dny před a během menstruace se vyznačují určitým stresem a nerovnováhou. Proto je vhodné se v této době vzdát všeho, co zvyšuje nerovnováhu v těle a provádět vše, co rovnováhu navozuje. ...
Houby a jejich zdravotní účinky

Houby a jejich zdravotní účinky

Houby jsou v poslední době často citovány pro své účinky zejména na imunitní systém...Zatímco houby v jídle nedoporučuji, betaglukany jsou velmi účinné, i když v našich podmínkách lze ...

Cukrovka a její léčba stravou a bylinami

Cukrovka (diabetes mellitus) patří k onemocněním, které se epidemicky šíří po celém světě. Jedná se o jedno z typických civilizačních nemocí. Příčina cukrovky (Pokračování textu…)
Detoxikace léčivými oleji

Detoxikace léčivými oleji

Léčivé účinky olejů na tělo jsou ovšem právem spojovány především s východní medicínou a s obdobím 1. tisíciletí př. n. l. Oleje, zejména sezamový, se používaly preventivně, ale také při léčbě ...

Marmaterapie – ájurvédská akupresura

Tato velmi jemná energetická masáž je specializovanou ájurvédskou technikou. (Pokračování textu…)
Prajnaparadha-nerovnovaha v životě

Prajnaparadha-nerovnovaha v životě

Každý z nás se čas od času dostaneme do nerovnováhy a onemocníme. Občasná nemoc je pro smrtelníky nevyhnutelná; trvalé perfektní zdraví na naší planetě neexistuje. V každémsystému těla ...
Brahmi proti splínu a depresím

Brahmi proti splínu a depresím

Také bojujete s chmurným podzimem? Čelíte stresu, nedostatkům koncentrace, negativním emocím... prostě celému tomu podzimnímu splínu? Věřte nebo ne, ale s tím vším může pomoci jedna bylina ...
Nepotlačitelná nutkání přírody

Nepotlačitelná nutkání přírody

Lidé mají velmi vyvinutý mozek a výsledkem toho jsou mimořádné objevy, které jim všemožně pomáhají, v průběhu tohoto procesu jsme ale zapomněli, co napsali naši dávní mudrcové Ájurvédy. Velmi ...
Sex podle východní medicíny

Sex podle východní medicíny

Mezi hlavní pilíře zdravého života kromě stravy a spánku patří zdravý sex. Tento jeden ze čtyř smyslů lidské existence má dva hlavní účely- rozmnožování a požitek. Sex je jako jiné procesy ...
Sauna, koupele a napařování

Sauna, koupele a napařování

Potní terapie orient saunou je spolu s olejovými masážemi částí kompletní očistné kúry, kterou provádíme v našem centru. Pocení, kterým se rozvolňují toxiny, se provádí většinou po olejové ...