Vánoce. stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi.

Stres a cukr jsou dvojicí, která ubližuje našim střevním bakteriím. Přesto lze vánočními svátky projít ve fyzickém i psychickém zdraví.

 

Mnozí z nás si neuvědomují, že cukr a stres nezpůsobuje jen nadváhu, ale zejména zánět, nerovnováhu ve střevech a našem střevním mikrobiomu a závislost vyšší než kokain.

Stres a moderní doba

Stresu se nelze v moderní době vyhnout. Při strachu, úzkostech a stresu zaplavuje nervový systém hormony a chemickými látkami jako adrenalin a kortizol.
Adrenalin a kortizol nám pomáhají se vyrovnat s náročnou situací, ale z dlouhodobého hlediska způsobují tyto hormony nerovnováhu v mikroflóře a zdravotní obtíže.

Stres pracovní, finanční či partnerský, tělo nedostává signál, aby se vrátil do rovnováhy. Následkem nerovnováhy je oslabený imunitní systém, vystavující nás virózám a nemocem. Zvyšuje se nám hmotnost a tento bludný kruh obtížně vyřešíme. Negativní myšlení vyvolává úzkosti, skleslost, beznaděj...dlouhodobá úzkost a panické ataky stimulují vylučování stresové hormony. Následně se objevují příznaky jako bolesti hlavy, závratě a deprese.

Stres též ovlivńuje žaludeční šťávy. Zpomaluje trávení, způsobuje propustnost střev a zánět. do krve se tak snadněji vstřebávají bakterie a toxické látky, způsobující chronický zánět. propustné střevo způsobuje autoimunitní nemoci.

Stres a cukr

Vánoce a svátky jsou zkouškovým obdobím, nakolik se umíte omezovat v konzumaci cukru, kterým jsme obklopeni. Přidaný cukr v množství, který jíme (40 kg na osobu na rok), krmí bakterie ve střevech. Přerůstání patogenních mikrobů navozuje dysregulaci imunity. Vánoční stres zvyšuje chuť k sladkému, protože pšenice (rozkládá se na cukr) i cukr vyvolávají závislost. Přerůstání bakterií způsobuje nadýmání, plynatost a poruchy stolice.

Vánoční stres navozuje uspokojení v podobě sladkostí. Na druhé straně, přerůstání škodlivých mikrobů ve střevech se zažívacími obtížemi. Dysbióza snižuje produkci hormonu štěstí, serotoninu. A cítíme se hůře.

Cukr zpomaluje vylučování kortizolu, a potlačuje osu hypotalamus-hypofýza-nadledviny, kontrolující reakci na stres a snižující úzkosti a tenzi. Krátkodobě. Postupně se odbouráním cukru ve střevech a játrech odeznívá euforie, a saháme opět po cukru. Výzkum ale ukazuje, že cukr nemá pozitivní vliv na emoce, a způsobuje výkyvy nálad. Cukr navozuje úzkosti a cukr statisticky významně zvyšuje riziko depresí.

Ve studii z roku 2019 se uvádí:

A diet high in sugars has been linked to cognitive impairments, negative neuroplasticity and emotional disorders such as anxiety and depression.

• Cukr zvyšuje závislost na jídle.

• Cukr narušuje neurobiologické funkce mozku, které mění chování a emoční stav.

Krátkodobý stres či příležitostná konzumace dortu nebude mít výraznější vliv na mikrobiom, ale trvalý či dlouhodobý stres či nadměrná konzumace cukru nejen přidaného, ale i moučných jídel narušuje trávení, střevní sliznici, imunitu a způsobuje zánět.

Řešení spočívá
- v konzumaci protizánětlivé stravy

- omezte cukr a alkohol (v mírném množství je kvalitní alkohol prospěšný)

- plánujte nákup a zásoby zdravých potravin

- podporujte mikrobiom

- dostatečně spěte

- ani o svátcích se nevyhýbejte pohybu

- plánujte pravidelný krátkodobý půst - viz nové video

Vyvážený protizánětlivý režim podporuje imunitu, zvyšuje energii, podporuje spánek, harmonizuje hormony. Choďte ven pro dostatečný vitamin D, který podporuje imunitu a působí proti depresím. Praktikujte hluboké dýchání jako protistresovou techniku, podporuje trávení a lépe okysličuje krev.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763418308613?via%3Dihub

https://www.scientificamerican.com/article/sweeter-than-cocaine/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31634771/

David Frej