Obezita a střevní mikroflora

Jsme státem, kde žije nejvíce obyvatel s nadváhou nebo obezitou. Obezita není jen estetický problém, ale zejména zánětlivé onemocnění zvyšující riziko rakoviny, nemocí srdce, a cukrovky vlivem kouření, alkoholu a nedostatku přiměřeného pohybu. Podle studií je nevhodná strava, přejídání a nezdravá životospráva nejčastější příčinou předčasného úmrtí.

Jedním z mála známých příčin nadváhy a zejména neschopnosti zhubnout i při sníženém kalorickém příjmu jsou změny ve střevním mikrobiomu. Při přerůstání škodlivých bakterií dochází k mnoha zdravotním obtížím, nejen obezitě, ale zejména alergiím, autoimunním nemocem jako ekzém a revmatoidní artritida, poruchám psychiky jako deprese, rakovině, infaktu, zácpě. Stále více a více studií potvrzuje souvislost mezi chronickými nemocemi a nezdravým střevním mikrobiomem.

 

Náš mikrobiom tvoří 100 miliard 500 -1000 kmenů bakterií. Střevo považované už od starověku za základ zdraví podporuje trávní jídla, tvorbu mikronutrientů jako vitamin K či B, reguluje hormony, vylučuje toxiny a vytváří protizánětlivé a protirakovinné látky. Zdravé střevo znamená optimální trávení a vstřebávání látek. V našem střevě se nachází komunita bakterií, kde musí převažovat prospěšné bakterie.

Při přerůstání plísní či parazitů (Candida albicans) se zhoršuje naše zdraví, zejména pokud jíme potraviny ideální pro množení plísní.

Svou střevní mikrofloru můžeme podpořit několika jednoduchými kroky:

  • Jezte co nejvíce přírodní potraviny  a omezte rafinovanou i celozrnnou pšeničnou mouku, přidaný cukr a sacharidy v bramborech či těstovinách.
  • Zvyšte vlákninu v jídle, např., ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a semínka, tato vláknina je hodnotnější než otruby či cereálie.
  • Jezte více zeleniny, ovoce, ořechy, méně obilniny.
  • Jezte více zdravé tuky - Omega 3 a 9 (extra panenský olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, ryby, semínka) proti zánětu a na podporu růstu zdravých bakterií. Omezte omega-6 tuky (slunečnicový olej, rafinované oleje, margaríny). Nezdravé tuky jako margaríny a rafinované levné oleje podporují zánět a nadváhu.
  • Jezte kvašené druhy zeleniny, ovoce apod jako kimchi, tempeh, kysané zelí apod., které obsahují zdravé bakterie.
  • Jezte denně prebiotické potraviny, jako cibule, česnek, artyčoky, ředkvičky, které poskytují bakteriím zdravou stravu.
David Frej

 

Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube