Koření v kuchyni

Kdo vaří jinou než českou kuchyni, tak již ví, jak je koření důležité. Přitom jeho používání není nijak složité a nezahrnuje zvláštní a obtížně dostupná exotická koření. Koření má ještě jednu vynikající vlastnost. Dokáže měnit kvalitu potravin. Například pískavice podporuje stravitelnost ryb, kardamom neutralizuje kofein a brání zahleňování mléčných výrobků atd. Většina pokrmů v receptech východní nebo středomořské kuchyně začíná restováním koření na másle nebo kvalitním nejlépe olivovém oleji, na kterém se koření orestuje, a následně přidané ingredience (zelenina atd.) získají příjemné aroma a pokrm je pak lehce stravitelný. V přiměřeném množství koření stimuluje a zdržuje dostatečně silné trávení a působí nejen detoxikačně, ale i léčivě proti nemocím.

Trávení proti nemocím

Trávení představuje zzákladní podmínku zdraví, protože zaručuje správné natrávení potravy v našem zažívacím traktu. Potrava (živiny) je natrávena, zejména v žaludku a tenkém střevě, pomocí enzymů na jednoduché vstřebatelné složky–cukry (jednoduché sacharidy), volné mastné kyseliny (tuky) a aminokyseliny (bílkoviny). U člověka, který má svůj metabolismus v rovnováze, pracuje trávení účinně a správně. Potrava se v tenkém střevě rozloží na dvě části –živiny, které se vstřebají a na odpadní látky, vyloučené ve stolici. Živiny postupně přinášejí stavební látky pro ostatní tkáně v těle. Podstatou nemoci je nedokonalé trávení potravy. Slabé trávení nedostatečně rozloží živiny (tuky, cukry a bílkoviny), které se nevstřebávají a usazují ve střevech. Tkáně nedostávají látky, které potřebují pro svou funkci a regeneraci. Postupně se dostavuje únava z nedostatečného přísunu živin, v krvi kolují toxiny z nedokonale natrávené potravy, jež se postupně usazují v orgánech a zatěžují detoxikační orgány (hlavně játra a ledviny). Správně vyvážené trávení stráví potravu dokonale, nevznikají toxiny a tím základ budoucí nemoci. Člověk se těší optimálnímu zdraví a má pozitivní mysl.

Jak trávení a zažívání podpořit

Naše strava tvoří základ zdraví. Výživou a dostatečně silným trávením lze vyléčit až osmdesát procent (!) všech nemocí. Při silném trávení může organismus strávit i méně vhodnou stravu. Jakým způsobem posilujeme zažívání? Kromě bylin z nichž se používám kopřívu, pampelišku, čekanku, řepík, amalaki, bowelcare nebo triphalu, která navozuje očistu i omlazení organismu, je to vhodně použité koření, které umožňuje správné trávení a vstřebávání látek potřebných pro tělo. Lze restovat na celém koření, kdy se na rozpáleném oleji nebo másle či ghí orestuje např. římský kmín, kmín, hořčičná semínka a fenykl a následně se vmíchá mleté koření jako zázvor nebo kurkuma a postupně se přidíávají další ingredience jako zelenina, luštěniny, ořechy apod. podle druhu receptu.

Koření na podporu trávení

Speciální směsi koření se nazývají Trikatu, Rása koření a Pačak působí proti zažívacím obtížím. Přidávají se do jídla nebo se rozmíchají v malém množství vody, které se vypije po jídle. K harmonickým kořením dále patří kardamom, koriandr, fenykl, římský kmín, kamenná (himalájská) sůl, pravá skořice, bazalka (včetně svaté bazalky tulsi), zázvor, kurkuma, oregáno, šalvěj a šafrán. Kombinací těchto druhů koření lze vytvářet další směsi.

MUDr. David Frej