Vitamin D v podstatě není vitamin, ale důležitý hormon pro kosti, imunitu a mozek, snižuje zánět a tak riziko chronických nemocí. Časopis dTest tvrdí, že opalovací krémy (které údajně nenahradí některé oleje s vysokým ochranným faktorem) nezpůsobují nedostatek vitaminu D, protože se natíráme nedostatečnou vrstvou krémů, ale hlavně, a to je překvapení: ve stravě máme dostatek vitaminu D!
Nesmyslů se v médiích napíše dost, a mnozí redaktoři se ani nenamáhají ověřit si údaje, které v tomto případě zřejmě uvedl nějaký výrobce opalovacích krémů. Články jako ten co vyšel v dTest, jen matou veřejnost, ale to už překvapení není, protože většina periodik je poplatná názorům, které vyhovují korporacím a jejich ekonomickým zájmům.
Jaká je skutečnost?
Nedostatek vitaminu D je v populaci častý (až 80%), ze své zkušenosti vím, že téměř každý má spíše nedostatek tohoto vitaminu. Ze dvou druhů vitaminu D, se méně vhodný vitamin D2 nachází jen v některých potravinách jako jsou houby, a jak uvádím v knize Tučné superpotraviny a oleje, vitamin D3 prakticky jen v živočišné stravě, např. v mořských rybách, která Češi skoro nejí (resp. spotřeba je 5 kg na osobu na rok). Také vejce a červené maso též obsahuje snadno vstřebatelný vitamin D3 . Vegetariáni mají nedostatek vitaminu D. Důležitým zdrojem je slunce. Slunce vyrábí aktivní formu vitaminu D. Při nedostatku slunce jako v našich končinách tak maso může bránit nedostatku tohoto vitaminu, protože konzumace mléka (navíc častý alergen) nedodává takové množství vitaminu jako maso.
Nedostatek vitaminu D se spojuje s cukrovkou, roztroušenou sklerózou, srdečně-cévním onemocněním, rakovinou a infekcemi. Dostatečná hladina vitaminu D v krvi:
Snižuje riziko rakoviny u žen o 77%
Snižuje riziko chřipky u dětí o 40%
Snižuje riziko cukrovky, vysokého tlaku, kornatění tepen
Snižuje riziko nadváhy a ukládání tuku na břiše
Běžná doporučení užívat samotný vitamin D3 v kapslích či kapkách může způsobit ale poškození organismu, Vitamin D je potřebný pro vstřebávání vápníku, ale jeho užívání bez vitaminu K2 způsobuje usazování vápníku v cévách a může zvyšovat riziko infarktu.
Jaké je tedy řešení v tom, abychom dostali do těla dostatek vitaminu D? Pokud si kupujete kapsle nebo kapky, současně s vitaminem D3 užívejte vitamin K2, hořčík a dostatečně ve stravě přírodní vitamin A. Pokud užíváte vitamin D déle než 6 měsíců, nechejte si raději změřit hladinu v krvi. V první řadě ale denně pobývejte dopoledne nebo odpoledne na slunci nebo venku mimo místnost alespoň 15-20 minut bez opalovacích krémů, musíte chodit ven i když je zataženo, stále naše tělo získává 40% slunečních paprsků. Jezte ryby, maso, vejce a přidávejte řasy do jídla.
MUDr.David Frej