Nový dokument What the Health je osočen kritiky a hlavními médii jako zavádějící film, uvádějící nepravdivé informace o živočišných produktech a navádění k veganství…
Podle webové stránky jsou produkty jako slanina a uzeniny karcinogenní. Autoři též uvádějí, že společnosti pro výživu a zdraví jako American Cancer Society doporučuje masové polotovary. Podle nich za vzrůstající obezitu, cukrovku a nemoci srdce můžou produkty jako maso a vejce. Vejce údajně odpovídá vykouření pěti cigaret.
Navíc, dobytek konzumuje obiloviny a geneticky modifikované plodiny jako soju, některé živočišné produkty způsobují zánětlivá onemocnění a autoři dokumentu doporučují veganskou stravu. Dokument z Netflixu vyvolal kritiku odborníků. Podle nich dokument používá jen vybrané studie a závěry, neodpovídající realitě.
V dokumentu se popisuje, jak toxická je voda a též ryby, které v ní plavou, ale stejná voda se používá na výrobu tofu a dalších vegetarináských potravin. Určitě máme jíst více zeleniny, ale veganství a vegetariánství jednak není pro každého vhodné, ale také veganská i do jisté míry vegetariánská strava může mít nedostatek některých minerálů, nežádoucí účinky zejména pokud se konzumuje například škodlivá pšenice či soja. Navíc nikde není dokázáno, že vegetariánská strava je zdravější.
Strava zcela jistě hraje zásadní roli v prevenci rakoviny či cukrovky, ale problémem dokumentu je vyvolávání strachu, že je nutné vyvolávat drastické změny ve stravě s vyloučením živočišných výrobků, což jako jediné funguje v prevenci nemocí.
Fanatičtí zastánci veganství opomíjejí fakt, že maso či sádlo se v našich zemích jedno od doby osídlení Evropy před 60 000 lety, a zajímal by mě jejich doporučení, co v našich podmínkách jíst v zimě. Náš genom se vyvíjel v reakci na životní styl sběračů a lovců, kam maso jednoznačně patřilo.
Samozřejmě nadále tvrdím, že má převažovat rostlinná strava nad živočišnou jako v paleolitické době (už z ekologických důvodu jak uživit 7 miliard lidí), což zmiňuji v knize Tučné superpotraviny a oleje, a ani neobhajuji mizernou kvalitu masa a vajec s supermarketech. Podle D testu výrobci masných výrobků klamou zákazníky. Časopis testoval vepřové konzervy, salámy a klobásy, kde složením a jakostí nedpovídá až 40% výrobků. Často se v nich nenachází požadované množství masa uvedené na obale, ale daleko méně.
David Frej
Maso bych nekoupil ani v řeznictví. Ideálním zdrojem pro nákup kvalitního masa je biofarma, farma prodávající maso od krav z pastvy, myslivec, vejce od slepic z volného výběhu a rybář.
David Frej