Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.
Pokud dojde k narušení vlastní regulace, zánět přetrvává jako chronický, a o riziku nízkoaktivního zánětu v těle jsem napsal tři knihy. Regulace zánětlivých reakcí jsou totiž zásadní k udržení rovnováhy. Chronický zánět, na rozdíl od akutního, který je viditelný, bývá skrytý, nízkoaktivní, a podtrhuje patologické změny v organismu.
Akutní zánět | Chronický zánět | |
Příčina | mikrobi, poranění, toxiny | patogeny jako viry, cizorodé částice v těle nebo stimulují imunitu |
Projev | rychlý | pomalý |
Trvání | několik dnů | měsíce až roky |
Důsledky | ukončení zánětlivé reakce, nebo vznik abscesu | poškození či zničení tkáně, jizvení pojivové tkáně, civilizační nemoci |
Je proto zásadní zjistit a regulovat zánět v prevenci nemocí a komplikací, jak popisuji v mých knihách o zánětu.
Ztráta ochranné funkce střevní stěny proti průniku škodlivin, nepřiměřená reakce na běžné látky jako potraviny, nadměrná koncentrace zánětlivých látek a buněk v poškozených tkáních, zvýšená hladina tvorba zánětlivých látek – tyto mnohé faktory, které popisuji, jako bakteriální toxiny, stres či strava narušují správnou činnost imunity a rovnováhu směrem k zánětlivým reakcím. například nedostatek vitaminu D nepřepne prozánětlivou rekci imunitních buněk na protizánětlivou. To vysvětluje, proč mnohé degenerativní nemoci vznikají u západního stylu stravy a způsobu života, přestože mnozí domorodci mají vysokou úroveň zánětu, který je přirozený jako ochrana proti parazitům.
Mnohé látky mají protizánětlivý účinek, ale záleží na zdroji (například rybí tuk v kapslích může rychle oxidovat), či obecně účinkují lépe u některých zánětlivých nemocí (například omega-3 tuky u revmatismu, psoriázy a celiakie) , zatímco u astmatu a ekzému působí daleko méně.
Antioxidanty ve stravě mají určité protizánětlivé účinky, naopak syntetické antioxidanty v doplňcích stravy jako vitamin E či betakaroten zvyšují riziko nemocí jako rakovina. Oxidativní stres je součástí nemocí a synergický účinek látek v přirozené stravě, který chybí v doplňcích s antioxidanty působí účinně. Dalším zásadním problémem je dosažení dostatečného množství antioxidantů v tkáních, protože ve střevech se vstřebávání antioxidantů často výrazně snižuje.
Cílem je obnovení správné regulace funkcí, které se podílejí na zánětech. Strava se podílí na homeostáze, a snižuje riziko zánětlivých reakcí, a obnovuje činnost tkání. Strava může rozšířit spektrum reakcí, v jejichž rozmezí může zánět fungovat na toxiny či alergeny, aniž se překlopí do chronického, poškozujícího zánětu.
Roli hrají nejen antioxidanty, či zmíněné omega-3 tuky, fytolátky v bylinách, mikronutrienty nebo probiotika s prebiotiky.
dr. David Frej