Tři druhy koření, které doplňují vánoční atmosféru a zimní večery.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejsilnějších bylin s mnoha léčivými účinky. Má zahřívající účinky a naši předci ho považovali za všelék.
Je ideální na posílení imunity a proti mikrobům. Působí proti infekcím a chřipce, bolestem v krku, nachlazením, zahlenění.
Snižuje zánět.
Zklidňuje a léčí zažívací systém.

Zázvir lze používat v kuchyni takto:

Zázvor přidávejte do jídla, při přípravě vývarů a pečení.
Účinný je jako čaj, ideálně vařením, nikoli jen louhováním. Jako kořen potřebuje delší čas na vylouhování účinných látek.

Příprava zázvorového čaje.

Zázvorový čaj lze pít v chladných dnech, na podporu zažívání a proti nachlazení.
Potřebujete: 1 litr vody, 8 tenkých plátků zázvoru, smrkový med, citrónová šťáva
Do kastrolu nalijte filtrovanou vodu, přiveďte k varu, přidejte zázvor a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Přeceďte a dochuťte nevčelím medem nebo citrónovou šťávou.

Skořice

Skořice se rozšířila z Asie do Evropy. Dříve se cenila více než stříbro. Jako koření má zahřívající účinek a mnoho léčivých účinků.

– působí proti bolesti a zánětu
– podporuje krevní oběh
– snižuje krevní cukr
– působí proti zánětům v dutině ústní

Skořici zařadíte do jídelníčku jednoduše:

– v zimě můžete pít másala čaj
– celou skořici dáte do horkého nápoje či zamícháte k ovoci nebo do medu
– zuby lze čistit skořicovým práškem

Hřebíček

Hřebíček pochází z Indonésie, ale oblíbenosti nabyla zejména v Číně, odkud se začala dovážet do Evropy.

Toto koření s účinnými esenciálními oleji a silným antioxidačním účinkem (z potravin má hřebíček jeden z nejsilnějších antioxidačních účinků):

– podporuje imunitu protiplísňovým a protibakteriálním účinkem
– snižuje svalové napětí
– snižuje bolest
– snižuje zahlenění a čistí průdušky a plíce

Hřebíček lze používat různým způsobem:

– vnitřně: můžete si připravit másala čaj; lze přidat do jídla při vaření
– zevně: masážní olej
– aromaterapie: esenciální olej nebo povařením hřebíčku v nádobě s působením a s osvěžení vzduchu v místnosti

Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...
Dva tipy na Vánoce

Dva tipy na Vánoce

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...