Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete – stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi.
Stres a cukr jsou dvojicí, která ubližuje našim střevním bakteriím. Přesto lze vánočními svátky projít ve fyzickém i psychickém zdraví.
Mnozí z nás si neuvědomují, že cukr a stres nezpůsobuje jen nadváhu, ale zejména zánět, nerovnováhu ve střevech a našem střevním mikrobiomu a závislost vyšší než kokain.
Stres a moderní doba
Stresu se nelze v moderní době vyhnout. Při strachu, úzkostech a stresu zaplavuje nervový systém hormony a chemickými látkami jako adrenalin a kortizol.
Adrenalin a kortizol nám pomáhají se vyrovnat s náročnou situací, ale z dlouhodobého hlediska způsobují tyto hormony nerovnováhu v mikroflóře a zdravotní obtíže.
Stres pracovní, finanční či partnerský, tělo nedostává signál, aby se vrátil do rovnováhy. Následkem nerovnováhy je oslabený imunitní systém, vystavující nás virózám a nemocem. Zvyšuje se nám hmotnost a tento bludný kruh obtížně vyřešíme. Negativní myšlení vyvolává úzkosti, skleslost, beznaděj…dlouhodobá úzkost a panické ataky stimulují vylučování stresové hormony. Následně se objevují příznaky jako bolesti hlavy, závratě a deprese.
Stres též ovlivńuje žaludeční šťávy. Zpomaluje trávení, způsobuje propustnost střev a zánět. do krve se tak snadněji vstřebávají bakterie a toxické látky, způsobující chronický zánět. propustné střevo způsobuje autoimunitní nemoci.
Stres a cukr
Vánoce a svátky jsou zkouškovým obdobím, nakolik se umíte omezovat v konzumaci cukru, kterým jsme obklopeni. Přidaný cukr v množství, který jíme (40 kg na osobu na rok), krmí bakterie ve střevech. Přerůstání patogenních mikrobů navozuje dysregulaci imunity. Vánoční stres zvyšuje chuť k sladkému, protože pšenice (rozkládá se na cukr) i cukr vyvolávají závislost. Přerůstání bakterií způsobuje nadýmání, plynatost a poruchy stolice.
Vánoční stres navozuje uspokojení v podobě sladkostí. Na druhé straně, přerůstání škodlivých mikrobů ve střevech se zažívacími obtížemi. Dysbióza snižuje produkci hormonu štěstí, serotoninu. A cítíme se hůře.
Cukr zpomaluje vylučování kortizolu, a potlačuje osu hypotalamus-hypofýza-nadledviny, kontrolující reakci na stres a snižující úzkosti a tenzi. Krátkodobě. Postupně se odbouráním cukru ve střevech a játrech odeznívá euforie, a saháme opět po cukru. Výzkum ale ukazuje, že cukr nemá pozitivní vliv na emoce, a způsobuje výkyvy nálad. Cukr navozuje úzkosti a cukr statisticky významně zvyšuje riziko depresí.
Ve studii z roku 2019 se uvádí:
Cukr snižuje kognitivní funkce, neuroplasticitu mozku a zvyšuje riziko depresí a úzkostí.
• Cukr zvyšuje závislost na jídle.
• Cukr narušuje neurobiologické funkce mozku, které mění chování a emoční stav.
Krátkodobý stres či příležitostná konzumace dortu nebude mít výraznější vliv na mikrobiom, ale trvalý či dlouhodobý stres či nadměrná konzumace cukru nejen přidaného, ale i moučných jídel narušuje trávení, střevní sliznici, imunitu a způsobuje zánět.
Řešení spočívá
– v konzumaci protizánětlivé stravy
– omezte cukr a alkohol (v mírném množství je kvalitní alkohol prospěšný)
– plánujte nákup a zásoby zdravých potravin
– podporujte mikrobiom např.kvašenými potravinami
– dostatečně spěte
– ani o svátcích se nevyhýbejte pohybu
– plánujte pravidelný krátkodobý půst – viz mé video
Vyvážený protizánětlivý režim podporuje imunitu, zvyšuje energii, podporuje spánek, harmonizuje hormony. Choďte ven, abyste měli dostatečný vitamin D, který podporuje imunitu a působí proti depresím. Praktikujte hluboké dýchání jako protistresovou techniku, podporuje trávení a lépe okysličuje krev.
Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763418308613?via%3Dihub
https://www.scientificamerican.com/article/sweeter-than-cocaine/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31634771/
David Frej