Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete – stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi.

Stres a cukr jsou dvojicí, která ubližuje našim střevním bakteriím. Přesto lze vánočními svátky projít ve fyzickém i psychickém zdraví.

Mnozí z nás si neuvědomují, že cukr a stres nezpůsobuje jen nadváhu, ale zejména zánět, nerovnováhu ve střevech a našem střevním mikrobiomu a závislost vyšší než kokain. 

Stres a moderní doba

Stresu se nelze v moderní době vyhnout. Při strachu, úzkostech a stresu zaplavuje nervový systém hormony a chemickými látkami jako adrenalin a kortizol.
Adrenalin a kortizol nám pomáhají se vyrovnat s náročnou situací, ale z dlouhodobého hlediska způsobují tyto hormony nerovnováhu v mikroflóře a zdravotní obtíže.

Stres pracovní, finanční či partnerský, tělo nedostává signál, aby se vrátil do rovnováhy. Následkem nerovnováhy je oslabený imunitní systém, vystavující nás virózám a nemocem. Zvyšuje se nám hmotnost a tento bludný kruh obtížně vyřešíme. Negativní myšlení vyvolává úzkosti, skleslost, beznaděj…dlouhodobá úzkost a panické ataky stimulují vylučování stresové hormony. Následně se objevují příznaky jako bolesti hlavy, závratě a deprese.

Stres též ovlivńuje žaludeční šťávy. Zpomaluje trávení, způsobuje propustnost střev a zánět. do krve se tak snadněji vstřebávají bakterie a toxické látky, způsobující chronický zánět. propustné střevo způsobuje autoimunitní nemoci.

Stres a cukr

Vánoce a svátky jsou zkouškovým obdobím, nakolik se umíte omezovat v konzumaci cukru, kterým jsme obklopeni. Přidaný cukr v množství, který jíme (40 kg na osobu na rok), krmí bakterie ve střevech. Přerůstání patogenních mikrobů navozuje dysregulaci imunity. Vánoční stres zvyšuje chuť k sladkému, protože pšenice (rozkládá se na cukr) i cukr vyvolávají závislost. Přerůstání bakterií způsobuje nadýmání, plynatost a poruchy stolice.

Vánoční stres navozuje uspokojení v podobě sladkostí. Na druhé straně, přerůstání škodlivých mikrobů ve střevech se zažívacími obtížemi. Dysbióza snižuje produkci hormonu štěstí, serotoninu. A cítíme se hůře.

Cukr zpomaluje vylučování kortizolu, a potlačuje osu hypotalamus-hypofýza-nadledviny, kontrolující reakci na stres a snižující úzkosti a tenzi. Krátkodobě. Postupně se odbouráním cukru ve střevech a játrech odeznívá euforie, a saháme opět po cukru. Výzkum ale ukazuje, že cukr nemá pozitivní vliv na emoce, a způsobuje výkyvy nálad. Cukr navozuje úzkosti a cukr statisticky významně zvyšuje riziko depresí.

Ve studii z roku 2019 se uvádí:

Cukr snižuje kognitivní funkce, neuroplasticitu mozku a zvyšuje riziko depresí a úzkostí.

• Cukr zvyšuje závislost na jídle.

• Cukr narušuje neurobiologické funkce mozku, které mění chování a emoční stav.

Krátkodobý stres či příležitostná konzumace dortu nebude mít výraznější vliv na mikrobiom, ale trvalý či dlouhodobý stres či nadměrná konzumace cukru nejen přidaného, ale i moučných jídel narušuje trávení, střevní sliznici, imunitu a způsobuje zánět.

Řešení spočívá
– v konzumaci protizánětlivé stravy

– omezte cukr a alkohol (v mírném množství je kvalitní alkohol prospěšný)

– plánujte nákup a zásoby zdravých potravin

– podporujte mikrobiom např.kvašenými potravinami

– dostatečně spěte

– ani o svátcích se nevyhýbejte pohybu

– plánujte pravidelný krátkodobý půst – viz mé video

Vyvážený protizánětlivý režim podporuje imunitu, zvyšuje energii, podporuje spánek, harmonizuje hormony. Choďte ven, abyste měli dostatečný vitamin D, který podporuje imunitu a působí proti depresím. Praktikujte hluboké dýchání jako protistresovou techniku, podporuje trávení a lépe okysličuje krev.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763418308613?via%3Dihub

https://www.scientificamerican.com/article/sweeter-than-cocaine/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31634771/

David Frej

Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...
Dva tipy na Vánoce

Dva tipy na Vánoce

Koření na zimní večery

Koření na zimní večery

Tři druhy koření, které doplňují vánoční atmosféru a zimní večery. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...