Alkohol se pil od pradávna. Různé národy v minulosti pili v rituálech a při různých příležitostech fermežované nápoje. Výroba kvašených nápojů je doložena již ve starověku. Sumerové a Babyloňané vařili pivo, Řekové a Římané uměli vyrábět vína a jejich zkušenosti se rozšířily po celém světě. Konzumace piva a vína se stala součástí životního stylu většiny národů a snad jen islám důsledně odmítá alkoholické nápoje.
Středověk a novověk zdokonalily staré technologie a doplnily je výrobou destilátů. Protože alkohol zklidňuje, uvolňuje tělo a mysl, ale u mnoha lidí nahrazuje přirozené zklidnění formou meditace, odpočinku apod. Pamatujte, že každá závislost je škodlivá, ať je to závislost na alkoholu, práci, kávě.
Zdravá konzumace alkoholu znamená, že vypijete denně maximálně 2-3 drinky a přitom pijete i vodu.
Mírná konzumace – do 150 g týdně
Střední konzumace – 150-300 g týdně
Těžká konzumace – nad 150 g týdně
(0.5 l piva 12°=16g, 2 dl vína 12%=19 g)
Negativní účinky alkoholu na zdraví
Alkohol zatěžuje játra a při velké pravidelné konzumaci a dráždí střevní sliznici. Zhoršuje chronická onemocnění jako obezita, trávící obtíže, deprese a bolesti kloubů. Alkohol snižuje imunitu, odvodňuje tělo, narušuje úsudek a výkonnost. Alkohol je návykový. Pokud máte dojem, že potřebujete pít alkohol denně, zkuste přerušit pití na měsíc. Jakýkoliv návyk je vhodné 1xročně přerušit na měsíc, tak se dá vyhnout závislosti. Zkuste místo toho pít vodu s limetkou, kávu, bylinné řaje.
Větší a častá konzumace fermentovaných potravin z ovoce a obilí vytváří často problém s kvasinkami (candida). Kandidoza ovlivňuje nejen trávení, ale též navozuje pokles únavy a ztrátu energie i změny nálad. Dalším problémem jsou cukry a plísně (v pivech) i chemikálie v alkoholu, zejména siřičitany. Lze pít vína nefiltrovaná a bez siřičitanů.
Pozitivní účinky alkoholu na zdraví
Alkohol má ale i pozitivní zdravotní účinky. Podle výzkumu má alkohol, zejména ale červené víno, pozitivní vliv na snižování nemocí srdce a cév.
Alkohol zvyšuje hladinu estrogenů, snižuje krevní tlak a stres. Dvě skleničky vína denně snížilo výskyt infarktů myokardu na polovinu. Jedná se o důležitou informaci, neboť účinky vína nezávisely na stravě. Vědci se už mnohokrát pokusili dokázat, že alkohol v mírných dávkách je dobrým prostředkem proti srdečním chorobám. Nyní přišli na to, že střídmé popíjení
alkoholických nápojů může i v pozdním věku zachovat bystrou mysl.
Výsledky ze studií jsou ale observační, sice dále posilují tvrzení, že umírněná konzumace alkoholu prospívá zdraví, ale nabádají k opatrnosti, co se týče jejího doporučování všem starým lidem. Je totiž možné, že u starých lidí jsou zdravotní rizika z pití větší než prospěch, který z pití mohou získat.
Vznik dny se nevztahoval ke konzumaci červeného vína. Bolestmi trpěli pravidelní konzumenti piva a destilátů. Dnu ovlivňovala častá vysoká konzumace piva z neznámých příčin.
Některé výzkumy přisuzovaly polyfenolům (rostlinné látky v červeném víně) protirakovinné účinky, ale kvalita těchto studií nebyla prokázána, zejména proto, že polyfenoly se příliš nevstřebávají.
Alkohol a byliny
Pokud pijete alkohol, užívejte vitaminy a stopové prvky, které zlepšují metabolismus alkoholu. Velmi účinné jsou vitaminy B, přírodní vitamin C a E, ze stopových prvků selen a zinek. Aminokyselina L-glutamin (1000 mg 3xdenně) snižuje chuť na alkohol a cukr a podporuje zdravou střevní sliznici. Lžíce kvalitního olivového oleje před konzumací alkoholu zpomaluje jeho vstřebávání. Hořčík (magnesium threonát, bisglycinát) zklidňuje nervový systém.
Z bylin je na snižování závislosti vhodné Brahmi. Na podporu jater užívejte směsi bylin s hořkou chutí a silnými bylinami na játra i ledviny, například Liver Plus. Směs obsahující zklidňující byliny v tomto čaji pomáhají i na žaludek a játra.
Z dalších metod je vhodná akupunktura, masáže se saunou, cvičení a procházky.
Doporučení ke konzumaci alkoholu
– pít pravidelně jen malé množství alkoholu
– alkohol pít jen s jídlem
– z alkoholu je nejzdravější kvalitní suché červené víno , nejlépe z organického zemědělství. skvělá je odrůda Pinot Noir.
df