Tři druhy koření, které doplňují vánoční atmosféru a zimní večery.
Zázvor
Zázvor je jednou z nejsilnějších bylin s mnoha léčivými účinky. Má zahřívající účinky a naši předci ho považovali za všelék.
Je ideální na posílení imunity a proti mikrobům. Působí proti infekcím a chřipce, bolestem v krku, nachlazením, zahlenění.
Snižuje zánět.
Zklidňuje a léčí zažívací systém.
Zázvir lze používat v kuchyni takto:
Zázvor přidávejte do jídla, při přípravě vývarů a pečení.
Účinný je jako čaj, ideálně vařením, nikoli jen louhováním. Jako kořen potřebuje delší čas na vylouhování účinných látek.
Příprava zázvorového čaje.
Zázvorový čaj lze pít v chladných dnech, na podporu zažívání a proti nachlazení.
Potřebujete: 1 litr vody, 8 tenkých plátků zázvoru, smrkový med, citrónová šťáva
Do kastrolu nalijte filtrovanou vodu, přiveďte k varu, přidejte zázvor a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Přeceďte a dochuťte nevčelím medem nebo citrónovou šťávou.
Skořice
Skořice se rozšířila z Asie do Evropy. Dříve se cenila více než stříbro. Jako koření má zahřívající účinek a mnoho léčivých účinků.
– působí proti bolesti a zánětu
– podporuje krevní oběh
– snižuje krevní cukr
– působí proti zánětům v dutině ústní
Skořici zařadíte do jídelníčku jednoduše:
– v zimě můžete pít másala čaj
– celou skořici dáte do horkého nápoje či zamícháte k ovoci nebo do medu
– zuby lze čistit skořicovým práškem
Hřebíček
Hřebíček pochází z Indonésie, ale oblíbenosti nabyla zejména v Číně, odkud se začala dovážet do Evropy.
Toto koření s účinnými esenciálními oleji a silným antioxidačním účinkem (z potravin má hřebíček jeden z nejsilnějších antioxidačních účinků):
– podporuje imunitu protiplísňovým a protibakteriálním účinkem
– snižuje svalové napětí
– snižuje bolest
– snižuje zahlenění a čistí průdušky a plíce
Hřebíček lze používat různým způsobem:
– vnitřně: můžete si připravit másala čaj; lze přidat do jídla při vaření
– zevně: masážní olej
– aromaterapie: esenciální olej nebo povařením hřebíčku v nádobě s působením a s osvěžení vzduchu v místnosti