Drahá pšenice - jeden z důvodů, proč jí nejíst

Nedávno proběhla médii informace, že výrazně podraží pšenice a pečivo...

 

Rozmary počasí, zejména sucho výrazně snížilo sklizeň obilí, z nichž nejčastěji se pěstuje pšenice. Pšenice je nejen pro zemědělce, ale i výrobce potravin velmi výnosná, protože různým každoročním přešlechťováním se odolnost proti sléhání obilí a proti škůdcům zvýšila. Pekárny sice vydělávají, ale hůře na tom jsou naše střeva.

Výskyt celiakie a intolerance lepku je vyšší, než se uvádí a to výrazně. Statisticky se uvádí, že v populaci se celiakie vyskytuje asi u 1% lidí, aniž se zkoumá nesnášenlivost lepku bez prokázané celiakie, jejíž odhad může být vyšší než 20%, někteří autoři uvádějí až 60%. Laboratorní testy na lepek jsou nespolehlivé a zaměřují se jen na část z bílkovin v pšenici. V současné době se rozpoznává přes 60 gliadinů (pšeničné bílkoviny lepku), na které může imunit ní systém reagovat, přičemž by stačilo s vysokou pravděpodobností vyloučit reakci na lepek, pokud bychom prováděli testy na 10 a nikoli jen 3 hlavní typy gliadinu.

Obiloviny zejména pšeničné i celozrnné svým obsahem prospěšných látek ve srovnání s živočišnými potravinami, ovocem, zeleninou a luštěninami zaujímají poslední místa. Přesto obiloviny, zejména pšeničná bílá mouka, tvoří u většiny lidí 20 % z celkové konzumace kalorií denně. Ve studiích u bezlepkové stravy se nenašly žádné důležité látky, které by tělu chyběly. Horší je, že pšenice vyvolává v těle zánět.

Mnohé příznaky celiakie i intolerance na lepek se projevují v 60-90% mimo zažívací trakt, například kloubními, psychickými či kožním projevy.
Reakce na lepek se týká všech tkání v těle, mozku, kůži, žaludku, jater, cév, svalů a žláz.

Nové studie, například analýza "Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of
Gluten Related Disorders" uvádí, že: „...stoupající počet studií potvrzují, že intolerance lepku bez nálezu celiakie se má zařadit mezi nemoci spojen s lepkem a souvisí s velkým množstvím nemocí, jako syndrom dráždivého tračníku, roztroušená skleroza, deprese, porucha pozornosti, cukrovka, autismus, Meniéruv syndrom, endometrioza, ataxie, neurologické poruchy, chronický zánět..." Podle některých odborníků dokonce žádný lidský organismus není geneticky uzpůsoben k tomu, aby rozložil lepek tak, aby nezpůsoboval chronický zánět a obtíže s tím spojené. Miliony let lidstvo pšenici nejedlo, a není k tomu důvod ani dnes.

David Frej

 

Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner