Výrobci cukru podplatili v 60. letech vědce z Harvardu, aby zapomněli na varující spojitost cukru se srdečními nemocemi a nahradili cukr jinými obětním beránkem, tukem…

Nezveřejněný interní dokument objevený vědci na University of California, San Francisco, publikovaný v časopise JAMA Internal Medicine, dokládá, že doporučení ke stravě mnohými odborníky byla nalinkovaná cukrovarnickým průmyslem.

V dokumentu se dozvíme, že průmyslový koncern zvaný Sugar Research Foundation, dnes pod názvem the Sugar Association, zaplatil třem harvardským vědcům přibližně v přepočtu na dnešní měnu $50,000. Tito vědci pak publikovali v roce 1967 analýzu účinků cukru a  tuků na nemoci srdce. Studie použité pro analýzu byly předem vybrány výrobci cukru a limonád a článek publikovaný v prestižním časopise New England Journal of Medicine zamlčel spojitost mezi cukrem a nemocemi srdce a zdůraznil vliv nasycených tuků. I když jde o záležitost starou 50 let, vliv potravinářského průmyslu na vědu je doposud zřetelný.

Je známo, že firmy jako Coca-Cola, největší výrobce limonád, platí vědce v milionech dolarů, kteří snižují význam a vliv limonád na obezitu. Výrobci cukrovinek zase sponzorují studie, které tvrdí, že děti konzumující sladkosti mají nižší váhu než děti, co sladkosti nejí. Jeden z vědců, který byl podplacen v uvedené studii, se stal v 70.letech ředitelem odboru výživy na americkém Ministerstvu zemědělství a podílel se na prvních výživových doporučeních v roce 1977.

Analýza z roku 1967 byla možná i proto, že časopisy nebyly povinné zveřejňovat sponzory studií až do roku 1984. Zástupci výrobců cukrovinek a cukru dodnes tvrdí, že studie sponzorované potravinářskými koncerny přinášejí důležité informace a to, že desítky let potvrdily minimální vliv cukru na nemoci srdce.

Doposud trvá debata, zda škodí tuky nebo cukry, a oficiální doporučení stále zmiňují nízkotučné výrobky, plné cukru, které jsou podle mnoha odborníků příčinou epidemie obezity a cukrovky ve světě.

Analýzy publikované v prestižních časopisech mají důležitý vliv na mínění odborníků. Proto pyramida potravin a doporučení zahrnovala varování před nasycenými ruky, způsobujícími nemoci srdce, zatímco cukr údajně způsobuje hlavně kazivost zubů. Navzdory novým analýzám dokazujícím, že nasycené tuky jsou rozdílné a nasycené mastné kyseliny z vepřového masa působí zcela jinak než v kokosovém oleji, které podporují zdravé srdce či kakau, chránící před infarktem, a vlivu cukru na zánět a nemoci srdce, stále různí odborníci nesmyslně (možná účelově?) varují před nasycenými tuky.

Studie by mely platit vládní a veřejné organizace, protože je známo, že studie podporované výrobci potravin v 80% případů přinášejí výsledkem, jaký si výrobci přejí.

Podle odborníků jako Dr. Willett je jasné, že rafinované sacharidy v pečivu a těstovinách, sladkosti a slazené nápoje jsou rizikem pro nemoci srdce a cév.

Kolem roku 1964 začalo být podle nezávislých studií zřejmé, že cukr zvyšuje riziko nemocí srdce, které stoupaly. Jiní vědci tvrdily, že existuje souvislost mezi nasycenými tuky, cholesterolem a nemocemi srdce. Zástupci výrobců cukrů proto vybrali studie, odpovídající ve výsledku jejich požadavku, vědci vyloučili studie o cukru jako nevěrohodné a zaměřili se na tuk.

Jak zmínil tehdy zástupce cukrovarnictví, “To, co jste napsali, odpovídá našim představám a těšíme se, až analýza vyjde.” Poté, co analýza vyšla, debata mezi těmi, co kritizovali cukr (dr. Yudkin) a druhou skupinou varující před tuky (A. Keys) utichla. Hypotéza o zdravé nízkotučné stravě dostala zelenou.

Dr. David Frej

Tanec s ďáblem

Tanec s ďáblem

Pravděpodobně jste o tom případu nikdy neslyšeli. Stal se v severní Americe a i mně připadal natolik vzdálený, že jsme se na něj začal dívat jen na základě doporučení mého přítele, který žije v USA. Po skončení poslední minuty filmu jsem si uvědomil, že málokterý film na mě doposud měl takový emoční dopad (zvláště pokud máte děti).
Co dělám, když je tzv. lockdown…

Co dělám, když je tzv. lockdown…

Ráno když vstanu a jsme doma, protože nemůžu do našeho centra v Praze, jdu do sauny nebo si doma zacvičím
Skvělý epický hudební opus z Anglie

Skvělý epický hudební opus z Anglie

Muzikoterapie není jen o meditační hudbě... U nás téměř neznámá skupina Big Big Train kombinuje nesmírně zajímavě folkové a keltské motivy s progresivní rockem, a zhudebňuje zajímavé ...

Maso kvalitní a konvenční

V posledních několika měsících jsem zaznamenal spoustu článků, které uvádějí, že ekologické produkty a hovězí maso z pastvy nejsou zdravější než konvenční alternativy. Na počátku je nutné uvést, ...
Muzikoterapie od Riversea

Muzikoterapie od Riversea

Stranou zájmu rádií a jejich jepičích kolovrátkových melodií se najdou hudební poklady. Jedním z nich je dvojice Riversea, která se řadí mezi neo-progresivní rock, nyní vydala po 6 letech skvělé ...
Jak dlouho spí vaše děti?

Jak dlouho spí vaše děti?

Nedávná zpráva uvádí že většina školáků spí málo. Přitom, spánek je jedíním z nejdůležitějších principů zdraví. V posledních 100 letech se výrazně zkrátila doba spánku a mnoho lidí trpí ...

Rakovina: ovlivníme riziko nebo máme jen smůlu?

Ve vědeckém časopise před časem dva autoři konstatovali, že náhodné mutace u kmenových buněk jsou hlavním faktorem u rakoviny, a „smůla" tak hraje důležitější roli než zevní faktory například ...

Obezita a střevní mikrobiom

V naší zemi žije z Evropy téměř nejvíce obyvatel s nadváhou nebo obezitou. Obezita není jen estetický problém, ale zejména zánětlivé onemocnění zvyšující riziko rakoviny, nemocí srdce, a ...
Obsessed od Dan and Shay

Obsessed od Dan and Shay

Příležitostně pouštím vybrané večery lidem k tanci hudbu (něco na způsob DJ) a i v současné hudbě lze najít sice málokdy, ale přeci i zajímavé interprety. Zajímavá je například  dvojice Day ...

Pořad o vaření aneb jako pejsek s kočičkou pekli dort

Detoxikační pobyt s klienty právě probíhal, a protože se na televizi prakticky nedívám, v jídelně penzionu, kde pobyty pořádáme, právě běžel pořad o vaření... (Pokračování textu…)

Pozitivní myšlenky pro dnešní den

Několik pozitivních myšlenek chytrých lidí pro dnešní den, s vírou, že volby neohrozí naši svobodu a znemožní vládnout podvodníkům, zbohatlíkům a těm, co tady po letech vládnutí opět něco zase ...
Nebezpečné léky proti překyselení

Nebezpečné léky proti překyselení

Nedávno v tisku proběhla zpráva o nebezpečných důsledcích užívání léků na překyselení žaludku, který výrazně zvyšují riziko předčasného úmrtí. O tom, že léky jako Helicid nejsou neškodné léky pouze blokující sekreci žaludeční kyseliny, jak tvrdí mnozí lékaři, si přitom ví už mnoho let...