Pro to, abychom byli zdraví, je nutné rozlišovat mezi škodlivými a prospěšnými tuky. Neustále opakovaná dezinformace o škodlivosti nasycených tuků a naopak prospěšnosti všech polynenasycených kyselin (zejména rostlinných olejů) je třeba uvést na pravou míru…
Nasycené tuky ve stravě nejsou škodlivé, jak se uvádí a některé jsou zdravé (například v kokosovém oleji, kvalitním másle nebo mase), naopak polynenasycené mastné kyseliny např. v slunečnicovém nebo sójovém oleji podporují rozvoj zánětů a zvyšují riziko autoimunních nemocí i rakoviny. V riziku srdečně cévních příhod, nervových poruch, metabolismu nebo rakoviny tak není podstatné množství tuků, ale důležitou úlohu hraje druh tuku, který jíme, zejména nedostatek zdravých tuků nebo nerovnováha (poměr omega-6 a omega-3) v esenciálních mastných kyselinách a oxidace více nenasycených mastných kyselin v rostlinných olejích.
Přesto se stále opakuje, jak jsou nezdravé tuky, zejména nasycené v živočišných potravinách. Oblíbené tvrzení, jako …“tuky jsou nejvíce kalorické ze všech živin a při vyšším příjmu hrozí nadváha a cukrovka.“, nebo „příjem nasycených tuků zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko infarktu myokardu.“ jsou jednoduše řečeno nepravdou. Jedním z největších mýtů je spojování nasycených tuků ve stravě, zvýšeného cholesterolu, kornatění tepen, infarktu či mozkové mrtvice. Ve více než 40 studiích u 150 000 osob, kteří prodělali infarkt, se neprokázalo, že by jedli více nasycených tuků nebo méně nenasycených kyselin. Omezené nasycených tuků zvyšuje riziko nemocí srdce!
Nasycené tuky a srdce
Tvrzení že nasycené tuky například v kvalitním mase, sádle, vejcích, či rostlinných zdrojích jako kokosovém oleji spolu s cholesterolem zvyšují riziko nemocí srdce či kornatění tepen je ničím nepodložená lež.
Nedávný článek v časopise British Medical Journal (BMJ) vyvrací tento mýtus: nasycené tuky našemu zdraví prospívají a srdci rozhodně neškodí. Tuky nejsou naším nepřítelem, pokud se jedná o srdce, cukrovku, mozek a další orgány. To, co v těle vytváří tukové zásoby a následně chronický zánět, způsobující různé civilizační nemoci, je omezení tuků a nadbytek sacharidů v různých potravinách propagovaných jako zdravé (ovocné jogurty, ovocné džusy, sladké a sušené ovoce, brambory atd).
Zvýšená hladina nasycených tuků je škodlivá, ale z cukrů ve stravě. Sacharidy a nedostatek omega-3 mastných kyselin zvyšují hladinu nebezpečných nasycených tuků v krvi, nikoli živočišné potraviny či tropické oleje.
Varování před tuky vychází z vyššího energetického obsahu na gram ve srovnání s bílkovinami a sacharidy. Biochemicky je ale prokázáno, že organismus metabolizuje různé živiny různým způsobem, nikoli stejným. Ve studiích, kde se srovnávala strava obézních lidí s 90% zastoupením tuků, bílkovin a sacharidů došlo k největšímu váhovém úbytku u těch, co jedli tuky. Navíc není kalorie jako kalorie. V nedávné studii v prestižním lékařském časopise JAMA prokázalo, že nízkotučná strava snižuje energetický výdej, vyvolává poruchu metabolismus a zvyšuje výskyt cukrovky ve srovnání se zdravější stravou s nízkým zastoupením sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Čím méně kombinujete tuky (oleje, máslo, ghí) se sacharidy (pečivo, brambory), tím zdravější máte buňky.
Nasycené mastné kyseliny v mase (hovězí ze skotu z pastvy, krůtí, zvěřina), másle, sýrech, vejcích, sádle a potravinách rostlinného původu například v nerafinovaném palmovém nebo kokosovém oleji jsou jednoznačně pro zdraví prospěšné a mnohým pacientům je doporučuji na energii, aniž zatěžují metabolismus.
Přestaňte se obávat tuků a těch, co před nimi straší. Používejte a jezte kokosový, nerafinovaný palmový, olivový olej, ghí (přepuštěné máslo), avokádo, ořechy, semínka, dostatek vajec, konzumujte více ryb, či krůtí a kvalitní steak. Některé dny v týdnu můžete jíst sádlo, máslo a kvalitní sýry, lépe kozí a ovčí.