Pro to, abychom byli zdraví, je nutné rozlišovat mezi škodlivými a prospěšnými tuky. Neustále opakovaná dezinformace o škodlivosti nasycených tuků a naopak prospěšnosti všech polynenasycených kyselin je třeba uvést na pravou míru…

Nasycené tuky ve stravě nejsou škodlivé jak se uvádí a některé jsou zdravé (například v kokosovém oleji, kvalitním másle nebo mase), naopak vychvalované omega-6 mastné kyseliny při pravidelné konzumaci např. v slunečnicovém nebo sojovém oleji podporují rozvoj zánětů a zvyšují riziko autoimunních nemocí i rakoviny. V riziku srdečně cévních příhod, nervových poruch, metabolismu nebo rakoviny tak není podstatné množství tuků, ale důležitou úlohu hraje druh tuku, který jíme, zejména nedostatek zdravých tuků nebo nerovnováha (poměr omega-6 a omega-3) v esenciálních mastných kyselinách.

Přesto se stále opakuje, jak jsou nezdravé tuky, zejména nasycené v živočišných potravinách. Oblíbené tvrzení, jako …“tuky jsou nejvíce kalorické ze všech živin a při vyšším příjmu hrozí nadváha a cukrovka.“ Anebo „příjem nasycených tuků zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko infarktu myokardu.“ jsou jednoduše řečeno nepravdou. Jedním z největších mýtů je spojování nasycených tuků ve stravě, zvýšeného cholesterolu, kornatění tepen, a rizika infarktu či mozkové mrtvice. Ve více než 40 studiích u 150 000 osob, kteří prodělali infarkt, se neprokázalo, že by jedli více nasycených tuků nebo méně nenasycených kyselin. Omezené nasycených tuků zvyšuje riziko nemocí srdce!

Nasycené tuky a srdce

Tvrzení že nasycené tuky například v kvalitním mase, sádle, vejcích, či rostlinných zdrojích jako kokosovém oleji spolu s cholesterolem zvyšují riziko nemocí srdce či kornatění tepen je ničím nepodložená lež.

Nedávný článek v časopise British Medical Journal (BMJ) vyvrací tento mýtus: nasycené tuky našemu zdraví prospívají a srdci rozhodně neškodí. Tuky nejsou naším nepřítelem, pokud se jedná o srdce, cukrovku, mozek a další orgány. To, co v těle vytváří tukové zásoby a následně chronický zánět, způsobující různé civilizační nemoci, je omezení tuků a nadbytek sacharidů v různých potravinách propagovaných jako zdravé (jogurty, ovocné džusy, brambory atd).

Zvýšená hladina nasycených tuků je škodlivá, ale z cukrů.  Sacharidy a nedostatek omega-3 zvyšují hladinu nebezpečných nasycených tuků v krvi, nikoli živočišné potraviny či tropické oleje.

viz obr

Varování před tuky vychází z vyššího energetického obsahu na gram ve srovnání s bílkovinami a sacharidy. Biochemicky je ale prokázáno, že organismus metabolizuje různé živiny různým způsobem, nikoli stejným. Ve studiích, kde se srovnávala strava obézních lidí s 90% zastoupením tuků, bílkovin a sacharidů došlo k největšímu váhovém úbytku u těch, co jedli tuky. Navíc není kalorie jako kalorie. V nedávné studii v prestižním lékařském časopise JAMA prokázalo, že nízkotučná strava snižuje energetický výdej, vyvolává poruchu metabolismus a zvyšuje inzulinovou rezistenci ve srovnání se zdravější stravou s nízkým zastoupením sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Co nejméně kombinuje tuky se sacharidy.

Nasycené tuky v kvalitním mase (hovězí ze skotu z pastvy, zvěřina), vejích, sádle a rostlinného původu například v nerafinovaném palmovém nebo kokosovém oleji jsou jednoznačně pro zdraví prospěšné a mnohým pacientům doporučuji denně 2 lžíce tohoto oleje, který obsahuje nasycené mastné kyseliny dodávající energii, aniž zatěžují metabolismus.

Přestaňte se obávat tuků a těch, co před nimi straší. Jezte denně kokosový, nerafinovaný palmový, olivový, konopný olej, ghí (přepuštěné máslo), avokádo, ořechy, semínka, nebojte se vajec, konzumujte více ryb, či krůtí a kvalitní steak. Některé dny v týdnu můžete použít sádlo či jíst i máslo a kvalitní sýry.

David Frej, Tučné superpotraviny a oleje

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.