Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu, nezapomínat jména přátel? Pak jsem pro vás připravil ty potraviny, které by ještě před několika lety byly zakázané výživovými poradci a lékaři. Kvalitní a zdravé tuky jsou nejdůležitější živinou, v minulosti vychvalovanou i haněnou, doporučenou i zakázanou.

Chcete-li se řídit zdravým rozumem a informacemi, které máte v této knize, pak pro zdravé srdce a cévy, klouby, mozek jezte zdravé tuky ve větší míře než se doporučuje.  Kromě některých výživových poradců, kteří stále straší tuky, dnes nikdo nemůže vážně myslet, že tuky způsobují ukládání tuku v těle a tuky máme omezovat. Tuky jsou klíčovou živinou pro hormonální rovnováhu, stabilní hladinu krevního cukru a přiměřenou váhu.

Naše strava se za posledních 50 let změnila natolik výrazně ve srovnání s uplynulými staletími až tisíciletími v obdobích sběračů a lovců. Konzervy, polotovary, konzervanty a pesticidy jíme denně, aniž víme, jak se navzájem tyto většinou chemické látky projevují. Potravinářské firmy a řetězce fast foodů zaměstnávají chemiky, vytvářející chuťové kombinace, vyvolávající závislost na jídle. Kombinace kyselé, slané, sladké chuti s nezdravými tuky stimuluje receptory v mozku, stejně jako drogy. Cukry, kofein a sůl v kombinaci s oleji vyvolává závislost a podporuje přejídání, jak ví každý, kdo si otevře sáček slaných oříšků či chipsů.

Na výběr přitom máme mnoho tisíc potravin v různých kombinacích, které bychom měli střídat. Čerstvá, přírodní strava znamená harmonii zdravých tuků, zeleniny, masa, vajec, ořechů, semínek, některého ovoce či luštěnin. I když ale jíme pokrmy uvařené z potravin chemicky neupravených, stále můžeme bojovat se zdravotními obtížemi, které jsou odrazem alergenů v potravinách, které způsobují v těle zánět a poruchy imunity. Kromě konzervantů, pesticidů a těžkých kovů mohou alergie způsobovat i potraviny z přírody jako lepek, sója či kukuřice.

Je nutné se vyhnout některým ingrediencím, které se staly součástí naší západní stravy, což opakuji v této knize úmyslně, protože ovlivňuje zásadně naše zdraví: polotovary, Omega-6 tuky ve stolních olejích, jednodruhových olejích jako je sojový, slunečnicový, kukuřičný a margarínech, částečně Ztužené tuky v pečivu a sušenkách, Sacharidy s vysokým glykemickým indexem, slazené nápoje.

Celkové množství kalorií a energetická hodnota potravin byla hodnocena jako důležitější než nutriční hodnota.Je zásadní připomenout, že nikoli kalorie, ale kvalita a konzumace nutričně bohatých potravin ovlivňuje naše zdraví. Strava je důležitá nikoli jen jako zdroj energie, ale informace, také řídí hormonální systém, ovlivňuje střevní mikroflóru, imunitu, metabolismus.

Jezte vyváženou stravu, protože jak jsme zmínili, pokud máte dostatek živin a antioxidantů, které potřebují naše buňky, chuť k jídlu a přejídání je podstatně menší. Důkazy jsou jasné: Strava je nejdůležitějším částí zdraví anebo nejpomalejším jedem.

Nejdůležitější živinou jsou tuky a tučné superpotraviny: avokádo, kakao, vejce, ryby, zvěřina luštěniny, kvalitní maso, ořechy, semena, sádlo, bio máslo a ghí…

Více najdete v knize Tučné superpotraviny a oleje.

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.