V následujících 13 bodech si uveďme informace, které se týkají zdravého hubnutí s cílem udržet si přiměřenou váhu.

1. Hladověním nezhubnete.
Při hladovce se samozřejmě snižuje váha, tělo využívá své zdroje živin, ale metabolismus se nastaví tak, že přijatou potravu ukládá do zásoby pro obavy, že přijde znovu hlad.

2. Dodržujte zásady správné výživy.
Kupte si kvalitní knihy o výživě a kuchařky se zajímavými a pestrými pokrmy; naučte se vařit exotická jídla, pikantní strava pomáhá snižovat váhu. Bez úpravy stravy nefunguje samotný pohyb, možná jen na začátku.

3. Několik menších jídel denně k hubnutí nevede.
Pravdou také je, že není vhodnější jíst několikrát denně, ale 2-3 denně, a zejména hlavní jídlo v poledne, a omezit jídlo večer po 19 hod. z pohledu biologických hodin je nejsilnější trávení v poledne, nikoli večer. Takže kdy jíte, není jedno, jak nám tvrdí výživoví poradci .

4. Hlad mezi hlavními jídly…
…vyplývá z vynechání snídaně (dopoledne) nebo z nedostatečně sytého oběda (dopoledne). Posnídejte tak, abyste měli hlad kolem poledne, řádně se naobědvejte i s moučníkem. Odpoledne můžete sníst například ovoce.Hladu brání-snížený GI, rozpustná vláknina, tuk+ bílkovina

5. Lze jíst i sladkosti, ale málo.
Sladkost, kterou máte rádi, si můžete občas bez výčitek dopřát, stejně tak jako zajít s přáteli na večeři. Sladkosti není třeba úplně vynechat, ale vybírat jen celozrnné a bio s třtinovým cukrem. Lze si dát kousek po obědě nebo na svačinu, ale pak např. v dalším jídle vynechat přílohu nebo lépe po jídle se jít projít.

6. Pijte přiměřeně, nepijte moc.
Voda odplavuje toxiny a přivádí živiny ke tkáním. Snižuje chuť k jídlu. Dávejte přednost teplejším nápojům nebo pramenité neochucené vodě o pokojové teplotě. Doporučené množství je 1.5-2 litry všech tekutin. Při nadměrmém pití se zpomaluje metabolismus. Alkohol-červené víno je v malém množství (do 2 dl) přijatelný, pokud se pije s jídlem.

7. Light výrobky nejsou pro hubnutí lepší.
Opak je většinou pravdou. Tyto výrobky obsahují mnoho kalorií, často více než u standardních.škroby a jiné látky, které se přidávají, místo tuku, mohou škodit více než tuk.

8. Přípravky napomáhají hubnutí.
Bylinné přípravky podporují hubnutí, ale jsou až na 2-3.místě za úpravou stravy případně pohybem. Bez stravy bývá pokles váhy jen malý a dočasný. K účinným přípravkům patří Reslim.

9. Bez pohybu to u hubnutí nepůjde.
Hubnout se dá i bez sportu, pokud upravíte striktněji stravu, ale nárůst svalové hmoty při sportu zvyšuje bazální metabolismus, tedy klidový energetický výdej, energie se lépe zužitkuje a sacharidy se neukládají v tuk. Lépe se při pohybu i udrží nižší váha. Každý přístup vedoucí k hubnutí zahrnuje pravidelný pohyb. To neznamená, že musíte chodit do posilovny. Nejvhodnějším pohybem je rychlá chůze, vhodná je jízda na kole, v zimě běžky. Důležitá je pravidelnost: 3-5 x denně alespoň 45 minut. Nevhodné je naopak chodit nárazově jednou za týden na hodinové intenzivní cvičení do posilovny. Přetěžují se svalové skupiny a neposiluje to ani zdatnost, ani se nehubne. Tepová frekvence (tedy hodnota, kolem které by se měl tep během minuty nacházet, reps. ji nepřekročit) by měla být 180 (uvádí se i 220)- věk nebo zátěž taková, abyste byli schopni při pohybu mluvit. Podstatné je totiž nikoli kolik kilometrů ujdete a jakou rychlostí, ale jak dlouho cvičíte v ideální aerobní zátěži. Velká (přecházíte do anaerobní úrovně, kdy se tuk nespaluje) i nízká (neovlivňuje vůbec metabolismus) zátěž nepodporuje hubnutí, pravidelný pohyb odbourává tuk, ale jen pomalu. Další důležitou zásadou je pravidelná aktivita.

10. Vynechejte každodenní vážení.
Zvažte se nejvíce jednou za týden. Váha se během dne mění, navíc se stresujete, přestože například při cvičení nahrazujete tuk svalovou hmotou, která je těžší, takže vám může připadat, že nehubnete.

11. Při hubnutí buďte trpěliví.
Držte se cíle a dosáhnete jej. Výsledky se nedostaví sice velmi rychle, zato jsou trvalé. Nejúspěšnější lidé si písemně stanovují cíle. Napište si cíle, přesný datum, kdy jej chcete dosáhnout a každý den si cíl nahlas přečtěte.

12. Vizualizace a hubnutí.
Představujte si, jak jste dosáhli cíle, jak vám všichni gratulují ke zhubnutí a mějte z toho dobrý pocit.

13. Veďte si deník.
Zapisujte si každá den, co jste snědli, vypili, co ovlivnilo chuť na sladké, kdy a jak dlouho jste cvičili a odměňujte se za dosažené cíle.

David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.