Seznamte se s základními myšlenkami a nastupte zdravý způsob života. Zdraví lze nejlépe definovat jako optimální fyzický, duševní a společenský stav, s důrazem na onu optimálnost. Protože zdraví plyne ze zdravého životního stylu, tak jediným možným způsobem jak docílit optimálního stavu pohody – našeho osobního zdravotního potenciálu – je trvající vědomá snaha se o své zdraví starat. Našemu tělu je třeba zajišťovat dostatek všeho, co je pro zdraví potřebné. Zároveň se musíme vyhýbat či alespoň snížit na co nejmenší míru faktory, které mohou narušit zdraví – tlaky našeho okolí a naše sebezničujícího chování.
Dědičnost hraje důležitou roli při určování zdravotního potenciálu člověka. Nelze bohužel změnit náš zděděný tělesný stav, a stejně tak nelze ovlivnit trvalé následky našeho předešlého způsobu života. Přesto jsou tu čtyři hlavní složky zdravého způsobu života, které můžeme ovládnout.
Čtyři složky pro rovnováhu a zdraví
Těmito složkami jsou:
– strava – to, co a jak jíme;
– okolní prostředí – to, jak si vybíráme a přizpůsobujeme naše nejbližší životní prostředí;
– činnost – náš pohyb, volný čas s spánek;
– duševní oblast – to jak chápeme sami sebe a naše vztahy k ostatním lidem.
U každé ze čtyřech zmíněných kategorií se musíme se naučit rozpoznávat zvláštní požadavky zdraví a rovněž stresující faktory. Jen tehdy budeme vyvinout účinné metody, které vedou k optimálnímu zdravotnímu stavu. Protože jsou všechny tyto složky rozsáhlými svébytnými oblastmi, omezíme se u každé z nich na popis jen několika klíčových otázek.
Strava
Strava je souhrn veškerých látek, které se dostanou do našeho zažívacího ústrojí. U nás není složité opatřit si veškeré potřebné složky výživy, které tělo potřebuje, včetně proteinů, tuků, vitamínů, minerálů, a vody.
Vyvážená strava
Strava tvořená dostatkem bílkovin a tuků, s masem (krůtí, zvěřina, hovězí), některou zeleninou, lesním ovocem, ořechy a semínky zajišťuje dostatek veškerých potřebných složek výživy. Bude-li se naše strava skládat z těchto složek, pak se nám nejen podaří dosáhnout všeho co potřebujeme, ale vyhneme se tím i četným škodlivinám, obsaženým v potravě, které mohou být zdraví škodlivé. Nejdůležitější je však to, že se vyhneme nadměrně kalorické a záněty podporující sacharidové stravě, která je dnes velikou hrozbou zdraví.
Omezte škodlivé rostlinné potraviny
Důsledkem agresivní snahy veganských pseudovědců a některými výrobci mléčných výrobků jsme byli mylně vyškoleni k tomu, že považujeme za „nutnost“ do naší stravy nejlépe denně zařazovat vlákninu, luštěniny, ovoce, zeleninu. Onen probuzený dojem, že potřebujeme denně rostlinnou stravu, které dokazuje, že jsou to právě složky v těchto potravinách, které škodí zdraví. Ve skutečnosti je nemožné udržet příjem tuků a proteinů na optimální úrovni, pokud jíme rostlinné produkty ve značném množství. V rostlinné stravě existují škodlivé látky – škodí pšenice, cukr, rostlinné oleje ze semen, fruktóza v ovoci a džusech, lektiny a fytáty v luštěninách, oxaláty ve špenátu, pomazánková másla a margaríny.
Co naše zdraví ve stravě poškozuje
Nadbytek proteinů je nesprávně dáván do spojitosti s osteoporózou (řídnutí kostí) a s onemocněním ledvin. Není pravdou, že bílkoviny poškozují ledviny. Nadbytek tuku, toho, který se vyskytuje v rostlinných olejích je spojován s kardiovaskulárními onemocněními (infarkt, mrtvice) a rakovinou (zejména prsu a tlustého střeva). Nadbytek vlákniny (ano, nadbytek, nikoli nedostatek) pak souvisí se zácpami a rakovinou tlustého střeva. Je neuvěřitelné, že i přes všechny tyto skutečnosti jsou lidé stále nabádáni ke konzumaci vlákniny, luštěnin.
Mezi další nepříznivé faktory stravování patří větší množství piva a destilátů, tabák, karcinogeny v rostlinné stravě, bílé a ovocné cukry a rostlinné oleje.
df