Na cestách do ciziny, zejména mimo Evropu, nám dovolenou při troše nepozornosti nebo neopatrnosti může zkazit infekce, které se můžeme v převážné většině případů vyhnout. Většinou stačí dodržovat několik základních preventivních opatření.
Jak se infekce přenáší
Infekční onemocnění se přenáší přímo nebo nepřímo. Způsoby, kdy k přenosu dochází přímo, jsou přímým dotekem kůží nebo sliznici, například podáním ruky nakaženému člověku a přenosem infekce z rukou na sliznici zažívacího ústrojí (průjmovití onemocnění). Dále pak kapénkami infekce při kýchání, kašli a mluvení (nemoci dýchacího systému, chřipka), pokousáním nakaženým zvířetem (tetanus, vzteklina).
Mnohé infekce ale můžeme dostat nepřímo, nejčastěji znečištěnou pitnou vodou a potravinami (virové záněty jater, úplavice, břišní tyfus, průjmy). Dále znečištěnými předměty (příbory, ručníky, instrumenty v nemocnicích). V tropech a subtropech přenáší nebezpečná onemocnění klíšťata (horečnatá onemocnění, borelióza), komáři (malárie, žlutá zimnice, zánět mozkových blan), mouchy (spavá nemoc, průjmy při znečištění potravin) a další hmyz (ploštice atd.). Ve stojatých vodách se nacházejí parazité a larvy, v půdě bakterie (tetanus).
Vzduchem se na prachové částice naváží odolné bakterie a viry, které způsobují například tuberkulózu či angínu. Infekční aerosol (ve vzduchu rozptýlené kapky obsahující infekce) při zvlhčování vzduchu klimatizací, kdy může dojít k onemocnění dýchacích cest -legionářská nemoc).
Nejčastější infekce
Průjmy na cestách
Průjmy, to znamená několik řídkých až vodnatých stolic třikrát a více denně, s bolestmi břicha, horečkou a zvracením, jsou nejčastějším infekčním onemocněními na cestách, statisticky se podílejí až 80% ze všech infekcí na cestách. Tyto infekční průjmy vznikají nejčastěji bakteriemi, až v 80%. K nákaze dojde při pití znečištěné vody či například syrového ovoce a zeleniny. Hlavní léčbou je doplňování tekutin, zejména nezávadné čisté vody, minerálních vod a rehydratační nápoje ORS. Nepijte v této době kofeinové nápoje.
Amébová úplavice
Střevní nákaza, která obvykle probíhá bez příznaků nebo jako průjem. Projevuje se za
2-4 týdny od nákazy parazitem, jehož odolné larvy se vylučují stolicí. K nákaze dochází konzumací potravin a vodou. Diagnóza se stanoví vyšetřením stolice a krve na amebózu.
Virové hepatitidy
Virová hepatitida typu A, onemocněni jater, nazývané nemoc špinavých rukou, kdy se po necharakteristických úvodních příznacích (zvýšená teplota, nechutenství, odpor k tučným jídlům) objeví tmavá moč, světlá stolice a žloutenka. Inkubační doba je 14 – 50 dnů. Původcem je virus, který se vylučuje stolicí. Přenáší se nečistýma rukama, nebo prostřednictvím vody a potravin. Nákaza je běžná v zemích s nižší hygienickou úrovní a patří mezi nejčastější infekce postihující turisty.
Účinnou prevenci je očkování. U nás jsou k dispozici očkovací látky HAVRIX 1440, VAQTA nebo AVAXIM. Aplikují se ve dvou injekcích v intervalu 6 – 12
měsíců.
Způsobem přenosu i příznaky se hepatitidě A podobá hepatitida E, která se vyskytuje v rozvojových zemích. Jedinou ochranou je opatrnost při výběru stravy, nápojů a osobni hygiena. Proti hepatitidě A a hepatitidě B (která se přenáší sexuálním stykem nebo nesterilními jehlami) se lze očkovat kombinovanou vakcínou.
Břišní tyfus a cholera
Břišní tyfus je závažné onemocněni s déletrvající vysokou horečkou, velkou bolestí hlavy a schváceností. Cholera se projevuje vodnatými průjmy. U neléčeného stavu může dojit ke krvácení do střev. Původcem nemoci je bakterie – tyfová salmonela. Zdrojem nákazy je zpravidla bacilonosič vylučující po proděláni nemoci dlouhodobě salmonelu stolicí nebo močí. K nákaze dochází pitím znečistěné vody, konzumací infekci obsahující syrové zeleniny, kostek ledu z kontaminované vody.
Inkubační doba je 1 – 4 týdny. Proti břišnímu tyfu existuje očkování, které chrání 3 roky.
Malárie
Malárie poskytuje asi 5% lidí na cestách, projevuje se záchvaty horeček s třesavkou, bolestmi hlavy, kloubů a svalů, zvracením.nemoc, kterou způsobuje prvok Plasmodium, přenáší komár Anopheles. Inkubační doba může být 1 – 4 týdny, ale také 1 rok. Rizikové oblasti jsou Afrika, Amazonie, jihovýchodní Asie, Indie a Papua-Nová Guinea. Nákaza hrozí v noci, a na odlehlých a venkovských oblastech.
Kožní plísně
Při cestách dochází ke zhoršení dříve přítomné kožní plísně, nebo se infekce dokonce novu objeví, obvykle s lokalizaci v meziprstních prostorech na nohou.
Kožní plísně se snadno přenášejí hlavně tam, kde lide chodí neobutí, např. ve sprchách, saunách, v bazénech, ve fitness centrech i hotelových pokojích.
Mikroorganismům vyvolávajícím tyto infekce se daří na zapařené, zpocené kůži. Na jejich růst působí vysušení a nadbytek světla a ultrafialového zářeni a také používáni mýdel
a saponátů.
V osobní prevenci se doporučuje sprchování, mytí a osušení nohou, chození v obuvi a protiplísňové přípravky např. přírodní Neem olej.
Onemocnění horních dýchacích cest
Rýma, angína, zánět průdušek jsou po cestovním průjmu druhou nejčastější poruchou zdraví po příjezdu do vzdálené země. Postihuje asi 15 % cestovatelů.
Infekce močových cest bývá z koupání a nachlazení.
Paraziti
U osob, které se vrátily z dlouhodobého pobytu v tûchto zemích, se můžeme setkat zpravidla s bezpříznakovou nákazou nebo jen neurčitými trávícími obtížemi. Původci jsou
škrkavka, různé druhy měchovců, tenkohlavec lidský, tasemnice nebo střevní motolice. Nákaze lze předejít tím, že se z jídelníčku vyloučí syrová zelenina, jahody a tepelně neupravené maso včetně ryb a krabů.
Prevence infekcí na cestách
Kromě jednoduchých zásad, níže uvedených, je vhodné posilovat imunitní systém. Užívejte před cestou, během cesty a měsíc poté přírodní antibiotikum Kubra nebo Kalmegh a Tulsi či Grapin kapsle na imunitu.
Potraviny
Pijte jen originál balenou vodu, případně vodu převařovat.
Případně lze použít chemický prostředek čistící vodu.
Vyhněte se ledu a nápojům s ledem.
Vyhněte se salátům, nevařené syrové stravě.
Nekupujte zeleninu a ovoce, které se nedá loupat.
Nejezte zmrzliny.
Často se varuje před konzumací pokrmů u pouličních stáncích, ačkoliv já jsem na svých cestách nikdy žádný problém neměl, spíše naopak, chuťově jsou často lepší než v restauraci, vybíral jsme si vařená jídla a nikde jsem neměl zdravotní obtíže.
Koupání
Koupejte se jen na vyhrazených, ke koupání určených místech. Více i zde.
Nekoupejte se ani si nenamáčejte nohy ve stojatých vodách.
Nelehejte si na písek bez podložky.
Klimatizace
Nepouštějte zbytečně klimatizaci na nízké teploty. Ideálně by měl být rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou 7 st.C.
David Frej