Vstřebávání alkoholu snižuje a zpomaluje přítomnost potravy s obsahem bílkovin v žaludku, některé léky, vysoký podíl tuku na tělesné hmotnosti. Odbourávání alkoholu snižuje též věk ( u dětí a starších osob) a jaterní onemocnění ( alkohol se odbourává v játrech).

Po požití alkoholického nápoje dochází k resorpci alkoholu do organismu. Tento proces začíná již v ústech. Množství takto vstřebaného alkoholu je však zanedbatelné a k průkaznému zvýšení hladiny alkoholu v krvi nedojde, i když člověk podrží silně koncentrovaný nápoj v ústech po delší dobu. Ze žaludku se vstřebává asi 20 % vypitého alkoholu. Rozhodující část, 80 %, se vstřebává z tenkého střeva. 90 % alkoholu se metabolizuje v játrech na kysličník uhličitý a vodu.

Proces eliminace alkoholu v organismu je značně individuální a jeho rychlost ovlivňují různé okolnosti. V první řadě záleží na tělesné hmotnosti jedince a stavu jeho jater. Svou roli zde hraje návyk požívání alkoholu a fakt, zdali se pilo nalačno, či nikoliv. Vhodné je vypít ½ l mléka před konzumací.

Fyzická námaha nemá na zvýšení eliminace podstatný vliv. Žádné léky, kofein či přípravky střízlivění neurychlí.

Jaký čas potřebuje alkohol, než zmizí z krve řidiče

Poznámka: Výpočty jsou orientační a berou v úvahu muže o hmotnosti 85 kg a ženu o hmotnosti 60kg.

Pivo 10°

Muž/žena

Pivo 12°

Muž/žena

Víno přírodní

Muž/žena

Lihovina 40%

Muž/žena

0,5 l

2.15/3.42

0,5 l

2.45/4.31

0,2 l

2.28/4.04

0,5 dcl

3.15/3.42

1 l

4.30/7.24

1 l

5.30/9.12

0,4 l

4.56/8.08

1 dcl

4.30/7.24

1,5 l

6.45/11.07

1,5 l

8.15/13.33

0,6 l

7.24/12.13

1,5 dcl

6.45/11.07

2 l

9.00/14.49

2 l

11.00/18.04

0,8 l

9.52/16.18

2 dcl

9.00/14.49

2,5 l

11.15/18.31

2,5 l

13.45/22.35

1 l

12.20/20.22

2,5 dcl

11.15/18.31

3 l

13.30/22.15

3 l

16.30/27.06

1,2 l

14.48/24.26

3 dcl

13.30/22.13

3,5 l

15.45/25.57

3,5 l

19.15/31.37

1,4 l

17.16/28.30

3,5 dcl

15.45/25.57

4 l

18.00/29.38

4 l

22.00/36.06

1,6 l

19.44/32.34

4 dcl

18.00/29.38

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.