Menopauza je přirozeným fyziologickým stavem. Neznamená jen konec menstruace a ovulace, ale přináší změny na fyzické i mentální úrovni. Pohled ženy na tento proces významně ovlivňuje, jak menopauza proběhne. Fyzická stránka a psychika jsou úzce propojeny a ve spojitosti s harmonickou stravou, denním režimem a pohybem se lze vyhnout mnoha nepříjemným symptomům spojeným s menopauzou. Příčinou menopauzálních příznaků ve většině případů nejsou hormonální změny, jde o následek nerovnováhy způsobené nezdravým životním stylem a stresem. Pokles estrogenů tak vyvolá návaly horka u žen, které již trpí nerovnováhou. Průběh menopauzy ovlivňuje také neuspokojivý partnerský vztah, rozvod, odchod do důchodu, obavy ze stáří a samoty, finanční nejistota atd.

Menopauza – nebezpečí hormonální substituční terapie

Stále více lékařů zjišťuje, že hormonální substituční terapie (HST) není ve většině případů správný přístup, jak řešit případně menopauzální symptomy. V plánované 15-leté klinické studii, která měla za cíl sledovat riziko srdečně cévních nemocí, rakoviny a osteoporozy u postmenopauzálních žen. Sledování skupiny žen, užívajících HST bylo předčasně zastaveno v roce 2002 z důvodu nežádoucích účinků a malé prospěšnosti léčby. Ženy užívající HST (estrogen + progesteron) byly vystaveny většímu riziku srdečního onemocnění a rakoviny prsu než ženy na placebu. Ájurvédská medicína považuje menopauzu za přirozený přechod do další životní etapy, nikoli nemoc vyžadující podávání hormonů. Osteoporóza a nemoci srdce nejsou důsledkem poklesu estrogenů, ale špatného životního stylu, nepravidelné životosprávy, stresu a sedavého způsobu života. Menopauza je tedy přirozený proces a souvisí zejména s metabolickým typem Váta.

Strava a menopauza

Výsledkem nerovnováhy je menopauza bez příznaků, pokud jsou v rovnováze tělo a mysl, strava je převážně vařená, z kvalitních potravin s dostatečným obsahem fytoestrogenů a organismus pravidelně prochází očistou, kdy se tělo zbaví nahromaděných odpadních látek. Za těchto předpokladů je tvorba hormonů dostatečná i po menopauze, aniž se objeví návaly horka nebo noční pocení a bez zvýšeného rizika osteoporozy, rakoviny dělohy a prsu jako při léčbě hormony. Zdrojem fytoestrogenů jsou ligniny, nacházející se v cereáliích, obilninách (oves), čočce, lněných semínkách (je nutné je přidávat do jídla namleté), slunečnicová semínka, chřest, sladké brambory, mrkev, česnek, brokolice, hrušky a švestky. Z koření s estrogenními účinky jmenujme oregáno, muškátový oříšek, kurkumu a lékořici. Pestrou a harmonickou stavu lze bezpečně získat dostatek estrogenů.

Joga v menopauze

Jóga s 5000 letou tradicí má prokázané zdravotní účinky i na tvorbu a sekreci hormonů. Z jednotlivých ásan vhodných v menopauze jmenujme Pozdrav slunci, kobylka, lotosový sed a stoj na ramenou (Sarvang Asana).

Byliny v menopauze

Přírodní medicína obsahuje ve svých doporučeních nejen stravování, ale také byliny. Z těch nejčastějších se doporučuje detoxikační směs Triphala, při nervozitě a nesoustředění byliny se sedativním účinkem se podává indický ženšen Ašvaganda (Withania somnifera)Brahmi (Centella asiatica). Hořec a smetánka lékařská snižují vnitřní horkost. Brahmi a lopuch vedou ke zklidnění nervového systému.

V praxi předepisuji byliny poskytující přírodní prekurzory estrogenů a progesteronu. Z fytoestrogenů je nejznámější šatavari (Asparagus racemosus). Šatavari, chřest hroznovitý, viz obrázek, je popínavá rostlina, která je příbuzná evropskému chřestu. Regenerační účinky Šatavari, zejména na ženský reprodukční systém jsou známy po dlouhou dobu. Vyživuje, tonizuje a podporuje funkci zejména ženských pohlavních orgánů. Jako účinný fytoestrogen se používá v klimakteriu a to zejména tam, kde jsou horké návaly samotné ve vyšších dávnkách např. 2×2 kapsle nebo v kombinaci s dalším přípravkem Zdraví pro ženu.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.