Podle studie publikované v časopise Pediatrics prokazuje, že nízký příjem sacharózy zlepšuje vstřebávánín živin a podporuje růst u dětí ve věku od 13 měsíců do 9 let.
Sacharóza může nahrazovat jiné důležité živiny a zvyšuje riziko obezity. Studie měla za cíl zjistit, nakolik konzumace cukru ovlivňuje příjem živin, stravu a růst u 543 dětí. Zaznamenal se příjem živin a strava během roku a na základě příjmu cukrů se děti rozdělily do 3 skupin: s vysokou konzumací sacharózy (10%), nejnižším příjmem sacharózy (10%) a průměrnou konzumací stolního cukru (80%).
Jinak se příjem energetický včetně tuků nelišil. Děti se vážily a měřily každý rok až do 9 let věku. Již ve věku 13 měsíců překročil u dětí příjem sacharózy množství doporučované Světovou zdravotnickou organizací (max.10% energetického příjmu), pili více džusů, limonád a slazených mléčných výrobků.
Děti, které jedly méně sacharózy, měly větší příjem bílkovin a tuků, ryb, také více vitaminu E a B, niacinu, vápníku, železa, hořčíku, zinku. Děti, které konzumovaly nejméně sacharózy, jedly také více masa, zeleniny, mléčných výrobků. Množství přijímaného vitaminu C se nelišilo.
Příjem cukru přímo nesouvisel s obezitou, ale výška, váha a BMI se lišily. Celkově se prokázalo, že nízký příjem sacharózy odpovídá lepšímu růstu a kvalitnější stravě. Sacharóza nevhodně nahrazuje živiny a snižuje příjem bílkovin. Vysoká konzumace sacharózy též může ovlivnit nepříznivě růst. Růst byl větší u dětí s větším příjmem cukrů v prvních 6 letech, následně ale bylší u dětí s nízkým příjmem sacharozy. Výška se lišila o 1,5 cm ve prospěch dětí ve skupině s nízkým příjmem cukru.
Základem stravy u dětí je maso, ryby, vejce, ořechy, některá zelenina, kterou děti akceptují…