Podle studie publikované v časopise Pediatrics prokazuje, že nízký příjem sacharózy zlepšuje vstřebávánín živin a podporuje růst u dětí ve věku od 13 měsíců do 9 let.

Sacharóza může nahrazovat jiné důležité živiny a zvyšuje riziko obezity. Studie měla za cíl zjistit, nakolik konzumace cukru ovlivňuje příjem živin, stravu a růst u 543 dětí. Zaznamenal se příjem živin a strava během roku a na základě příjmu cukrů se děti rozdělily do 3 skupin: s vysokou konzumací sacharózy (10%), nejnižším příjmem sacharózy (10%) a průměrnou konzumací stolního cukru (80%).

Jinak se příjem energetický včetně tuků nelišil. Děti se vážily a měřily každý rok až do 9 let věku. Již ve věku 13 měsíců překročil u dětí příjem sacharózy množství doporučované Světovou zdravotnickou organizací (max.10% energetického příjmu), pili více džusů, limonád a slazených mléčných výrobků.

Děti, které jedly méně sacharózy, měly větší příjem bílkovin a tuků, ryb, také více vitaminu E a B, niacinu, vápníku, železa, hořčíku, zinku a vlákniny. Děti, které konzumovaly nejméne sacharózy, jedly také více obilnin, zeleniny, mléčných výrobků. Množství přijímaného vitaminu C se nelišilo.

Příjem cukru přímo nesouvisel s obezitou, ale výška, váha a BMI se lišily. Celkově se prokázalo, že nízký příjem sacharózy odpovídá lepšímu růstu a kvalitnější stravě. Sacharóza nevhodně nahrazuje živiny a snižuje příjem bílkovin. Vysoká konzumace sacharózy též může ovlivnit nepříznivě růst. Růst byl větší u dětí s větším příjmem cukrů v prvních 6 letech, následně ale bylší u dětí s nízkým příjmem sacharozy. Výška se lišila o 1,5 cm ve prospěch dětí ve skupině s nízkým příjmem cukru

Zdroj: Pediatrics. 2008;121:e1676-e1685.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.