Když dítě večer pláče, vyčerpaní rodiče řeší, jestli nemá hlad, není mu zima, nemá mokré plenky, necítí se samo. Vědci z Harvardu nabízejí též jiné, diskutabilní vysvětlení…

Pláč má podle vědců zabránit nebo co nejvíce oddálit zplození nového potomka. Evoluční biolog David Haig tvrdí, že další dítě narozené do rodiny snižuje zájem o kojence, který se snaží zabránit nočnímu sexu rodičů, vedoucímu k dalšímu těhotenství. Nočním buzením a kojením způsobuje nízké libido, nechuť na sex a únavu, a snižuje i plodnost. Kojení navozuje hormonální změny a brání ovulaci. Haig tvrdí, že kojenci mají geneticky naprogramované, že nočním pláčem vyžadujícím kojení zvyšovali šanci přežití. Údajně nejvíce se toto noční ručení spánku matky objevuje kolem 6 měsíců věku a dále, kdy je šance vzhledem k vracející se ovulaci na další otěhotnění zvyšuje.

Podle dr. Haiga noční křik kojenců tak vypadá jako boj proti narození nového potomka. Antropolog James McKenna z University of Notre Dame popisuje, že kojenci ale v noci křičí z mnoha jiných důvodů, například poctu tepla či zim, hladu anebo se cítí osaměle. Navíc v jedné studii prováděné Keninou se zjistilo, že 40% nočního buzení kojenců bylo způsobeno hlukem způsobeným z vnějšího prostředí a matkou dítěte. Kromě toho, noční buzení brání dítěti, aby se propadlo do hlubšího a hlubšího spánku, což může být nebezpečné.

To, co tvrdí Haig, stojí proti sobě geneticky naprogramované sobecké zájmy dítěte a naopak evoluční cíl matky mít více potomků, kteří přežijí, protože kojenecká a dětská úmrtnost v pravěku byla až 50%.zpětně nezjistím,e zda noční buzení kojence a matky napomáhalo lepším vyhlídkám přežití. Je možné, že noční křik dítěte byl adaptací na tehdejší drsné podmínky, ve kterých naši předci žili..

Podle výzkumu kojenci, kteří se v noci nebudí na kojení, se nezdá, že by prospívali hůře. To, že kojenec nemá v noci hlad, tedy nemusí znamenat poruchu vývoje. Kojenci nejsou tak zranitelní, jak se myslí, a pamatuji si na rčení profesora anatomie v prvním ročníku medicíny, které si dodnes pamatuji-kojenec je nerozbitný. I geneticky má logiku, že v minulých tisíciletích byly podmínky podstatně drsnější pro přežití, čemuž se kojenci i malé děti musely přizpůsobit.

Zdroj: https://academic.oup.com

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.