Pro miliony lidí na celém světě, kteří trpí potravinovými alergiemi, může být hledání nutričně rovnocenné potraviny problémem. Mnoho populárních potravinářských náhražek obsahují naprosto odlišné poměry bílkovin a sacharidů, a neposkytují adekvátní, synergickou výživu pro organismus. Existuje sedm vhodných alternativ potravin, které fungují místo mnoha běžných potravinových alergenů.

1) Chia semena. Nazývané superpotravinou Inků, semena chia jsou vynikající náhražkou ořechů, jako jsou vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, kešu a protože mají vysoký obsah bílkovin a pro srdce zdravých omega-3 mastných kyselin. Přidáním několika lžic semen chia do ranního nápoje nebo obilné kaše přidá do stravy mnoho nutričních složek jako u doporučení jíst hrst ořechů denně.

2) Lněná semena. Lněná semena jsou podobná semenům chia v tom, že jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, a pomáhají zklidnit žaludek. Pro lidi s alergií na vejce mohou lněné semínka být docela dobrou náhražkou, protože jsou vydatné, výživné, a tvoří podobnou konzistenci jako vejce pokud se namelou a smíchají s vodou, což znamená, že jsou vhodné pro pečení.

Další výhodou je, že lněná semínka jsou jedním z nejbohatších známých zdrojů rostlinných lignanů, které působí jako silné antioxidanty proti volným radikálům v těle. Nicméně, protože tyto lignany mohou také působit jako fytoestrogeny, je nejlepší kombinovat lněná semínka s jinými, např. chia.

3) Maso a vejce z volného chovu. Vejce a zvláště ty, které pocházejí z kuřat volně chovaných, mají přirozeně vysoký obsah cholinu, který tělo využívá k syntéze tuků na buněčných membránách, podporuje přenos informací mezi buňkami a generuje přenosy nervových impulzů. Pro ty, kteří trpí alergiemi na vejce, však může být cholin obtížný. Pak lze zkusit konzumaci bio masa. Čtvrt kila mletého hovězího bio masa obsahuje asi 150 miligramů cholinu, což je zhruba srovnatelné s množstvím cholinu v jednom bio vejci. Bio maso obsahuje ostatní důležité živiny, včetně omega-3 mastných kyselin.

4) Slunečnice, konopí a dýně. Jako náhražka ořechů existuje celá řada dalších potravin, zejména semen, jako jsou slunečnice, konopí a dýně, které poskytují téměř všechny stejné živiny, možná i více. Slunečnicová semena jsou plná zdravých bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů, ale mají také vysoký obsah omega-6 mastných kyselin ve srovnání s omega-3. Konopná semena, na druhé straně, jsou mimořádně bohatá na vysoký obsah omega-3s, a jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E (tokoferolů a tokotrienolů) a stopových prvků. A dýňová semena jsou zdrojem bílkovin, zdravých tuků, hořčíku a zinku, z nichž všechny jsou důležité pro naše zdraví. Konzumace těchto tří semen nahradí ořechy a vejce.

5) Nepasterizované mléko. Když nepijete mléko kvůli tzv. „nesnášenlivosti“, možná budete chtít vyzkoušet pravé nepasterizované mléko, pokud je k dispozici. Vzhledem k tomu, že není pasterizované, obsahuje důležité enzym laktázu, které přirozeně štěpí laktózu v těle a mléko je pak mnohem lépe stravitelné. Kvalitní mléko bude mít velmi vysoký poměr zdravých tuků, kompletních bílkovin, vitaminů A a D, a vitamin K2, který napomáhá optimálnímu vstřebávání minerálů. Pozn: nepasterizované mléko je lépe převařit.

6) Listová zelenina. Pokud nemůžete vzhledem k nesnášenlivosti kaseinu, listová zelenina je skvělý způsob, jak získat zdravé množství biologicky dostupného vápníku, stejně jako vitamíny, minerály, a dokonce i bílkoviny. Organická kapusta, špenát, brokolice, zelí, endivie, hořčice, mangold, čínské zelí, řepa a řeřicha jsou vynikající volbou u potravinových alergií.

7) Quinoa. Pro miliony lidí, kteří mají celiakii nebo nesnášenlivost lepku, což může zahrnovat mnoho běžných odrůd ovsa, existuje celá řada bezlepkových potravin na trhu. Pokud opravdu chcete dodat kvalitní výživu za lepkové obilniny, quinoa je vynikající volbou. Jeden šálek vařené quinoa obsahuje asi osm gramů bílkovin, stejně jako velké množství kyseliny listové, a obilí jako jídlo může také být dělány do, nebo zakoupit jako, mouky recepty. A pokud máte rádi ovesné vločky, ale nejsou schopni jíst, quinoa funguje docela dobře jako příjemné snídaňové cereálie, zvláště když pokryté skořice, máslo a rozinky.

dr.Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.