
Pro miliony lidí na celém světě, kteří trpí potravinovými alergiemi, může být hledání nutričně rovnocenné potraviny problémem. Mnoho populárních potravinářských náhražek obsahují naprosto odlišné poměry bílkovin a sacharidů, a neposkytují adekvátní, synergickou výživu pro organismus. Existuje sedm vhodných alternativ potravin, které fungují místo mnoha běžných potravinových alergenů.
1) Chia semena. Nazývané superpotravinou Inků, semena chia jsou vynikající náhražkou ořechů, jako jsou vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, kešu a protože mají vysoký obsah bílkovin a pro srdce zdravých omega-3 mastných kyselin. Přidáním několika lžic semen chia do ranního nápoje nebo obilné kaše přidá do stravy mnoho nutričních složek jako u doporučení jíst hrst ořechů denně.
2) Lněná semena. Lněná semena jsou podobná semenům chia v tom, že jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, a pomáhají zklidnit žaludek. Pro lidi s alergií na vejce mohou lněné semínka být docela dobrou náhražkou, protože jsou vydatné, výživné, a tvoří podobnou konzistenci jako vejce pokud se namelou a smíchají s vodou, což znamená, že jsou vhodné pro pečení.
Další výhodou je, že lněná semínka jsou jedním z nejbohatších známých zdrojů rostlinných lignanů, které působí jako silné antioxidanty proti volným radikálům v těle. Nicméně, protože tyto lignany mohou také působit jako fytoestrogeny, je nejlepší kombinovat lněná semínka s jinými, např. chia.
3) Maso, zejména hovězí a vejce z volného chovu. Vejce a zvláště ty, které pocházejí z kuřat volně chovaných, mají přirozeně vysoký obsah cholinu, který tělo využívá k syntéze tuků na buněčných membránách, podporuje přenos informací mezi buňkami a generuje přenosy nervových impulzů. Pro ty, kteří trpí alergiemi na vejce, však může být cholin obtížný. Čtvrt kila mletého hovězího bio masa obsahuje asi 150 miligramů cholinu, což je zhruba srovnatelné s množstvím cholinu v jednom bio vejci. Bio maso obsahuje ostatní důležité živiny, včetně omega-3 mastných kyselin.
4) Slunečnice, konopí a dýně. Jako náhražka ořechů existuje celá řada dalších potravin, zejména semen, jako jsou slunečnice, konopí a dýně, které poskytují téměř všechny stejné živiny, možná i více. Slunečnicová semena jsou plná zdravých bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů, ale mají také vysoký obsah omega-6 mastných kyselin ve srovnání s omega-3. Konopná semena, na druhé straně, jsou mimořádně bohatá na vysoký obsah omega-3s, a jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E (tokoferolů a tokotrienolů) a stopových prvků. A dýňová semena jsou zdrojem bílkovin, zdravých tuků, hořčíku a zinku, z nichž všechny jsou důležité pro naše zdraví. Konzumace těchto tří semen nahradí ořechy a vejce.
5) Ovčí produkty. Kvalitní ovčí produkty jako jogurt mají velmi vysoký poměr zdravých tuků, kompletních bílkovin, vitaminů A a D, a vitamin K2, který napomáhá optimálnímu vstřebávání minerálů.
dr.Frej