
Častá příčina problémů se žaludkem je kyselost. A protože v přírodní medicíně častěji hledáme příčinu než abychom jen léčili efekt, nejdůležitější pro nás je ji najít. Až poté můžeme nasadit léčbu.
Typicky český jídelníček je, bohužel, většinou složen z potravin, co ji zvyšují – například smažená jídla, sůl, některé koření, maso (obsahuje koncentrované bílkoviny), káva, alkohol (pivo). Na její potlačení je nejlepší zelená listová zelenina, dnes už se dá naštěstí sehnat po celý rok. Není bez zajímavosti, že dnes přijímáme podstatně více sodíku než draslíku, přitom dřív byl poměr opačný. I proto je vhodné solit nerafinovanou kamennou solí (např. himalájskou).
V případě žaludečních potíží je nutné vyloučit vše, co podle přírodní medicíny zvyšuje překyselení, kromě výše jmenovaného jde o nápoje s kofeinem, citrusy, bílý cukr, čokoládu, žito, pohanku, bílé pečivo, lilkovitou zeleninu, některé mléčné výrobky, zejména slané a tavené sýry, ale i jogurt a kefír!
Silné trávení a překyselení
Předpokladem zdraví i prevence potíží se žaludkem je silné trávení – při slabém se v něm tvoří škodlivé látky, ty se usazují v tlustém střevě a vstřebávají do krve, kde poškozují tkáně. To si můžeme posílit jednoduše, kořením – zejména se hodí římský kmín, hořčičná semínka, koriandr, či fenykl, zázvor – i jeho směs s pepřem, zvaná trikatu. Nejlepší ale je nejprve ho opatrně orestovat na oleji či másle a až po přibližně za 2 minuty přidat ostatní ingredience. Bobkový list i hřebíček je pak vhodné vložit do vody při vaření rýže a obilnin, kardamom do mléčných výrobků apod.
Harmonická strava u překyselení
Harmonická strava se skládá z čerstvě uvařených pokrmů. Mezi ně patří zejména listová zelenina, žlutý hrách, červená čočka, basmati rýže, obilniny (ječmen, žito, špalda, jáhly), ořechy a semena (mandle, piniové oříšky, vlašské ořechy, semínka), kvalitní nejlépe bio nehomogenizované kravské a kozí mléčné výrobky, přepuštěné máslo ghí, kvalitní za studena lisovaný olivový olej a v malém množství domácí luční med. Ovoce jíme nejlépe samostatně a dopoledne. Jídelníček doplňuje kořenová zelenina, 2-3xtýdně bílé maso, ryby a vejce, ty však mají tvořit jen menší část stravy.
Byliny proti překyselení
Z bylin proti překyselení doporučuji jak ty známé (Aloe vera, pampeliška) tak orientální (starodávná směs koření trikatu, kutki, pozitivně ovlivňující i játra a trávicí systém, Amalaki proti nadýmání, hojení vředů, zácpě). Podobné účinky má i Šatavari, ta pomáhá ještě při pálení žáhy a Svatá bazalka zvaná Tulsi, kromě zlepšení trávení působí i jako antioxidant. Důležitá je i doba jídla, to hlavní by se mělo jíst v klidu, mezi 11 – 13 hodinou. Během něj si dát malé množství čaje, červeného vína, či vody s citrónem, více se napít až nejdříve za 40 minut , aby se neředily trávící enzymy. Ideální interval mezi jídly jsou alespoň 3-4 hodiny, nevhodné je jíst často v malých dávkách, převahu mají mít čerstvé, neohřívané a teplé pokrmy, odpoledne či k večeru už jen lehčí. Tři hodiny přes spaním nejíst nic.
Na oslavách následkem přemíry jídla a alkoholu se často vyskytuje zánět žaludeční sliznice (gastritida) jejíž příznakem jsou bolesti břicha a zvracení. Při ní je neprve nutné vyloučit příčinu (kouření, káva, alkohol) a poté nasadit jednodenní tekutou dietu – zeleninové polévky a šťávy (ty i ovocné). Po zlepšení stavu přejít na zdravou vyváženou stravu s lehce stravitelnými bílkovinami spíše rostlinného původu a mononenasycenými tuky (olivový olej).
df