Existuje množství rozpoznaných rizikových faktorů pro osteoporózu. Některé z nich jsou kontrolovatelné, některé nikoliv.

Rizikové faktory osteoporózy, které neovlivníte

Pohlaví. U žen je větší riziko, protože je u nich maximální kostní hmota nižší
v porovnání s muži. přítomnost u matky, BMI menší 19, malá štíhlá
postava

Věk. Riziko se u každého zvyšuje s přibývajícím věkem, protože se kost stává
slabší a má nižší hustotu.

Velikost těla. Ženy s hubenou a/nebo malou tělesnou konstrukcí jsou více ohroženy.

Rodinná historie. Zdá se, že osoby s rodiči se sklonem ke zlomeninám, mají nižší kostní
hmotu a vyšší riziko zlomenin.

Rizikové faktory osteoporózy, nad kterými máte kontrolu

Pohlavní hormony. Riziko je vyšší u žen v menopauze, protože se v jejich těle výrazně snižuje produkce estrogenů, nebo při absenci menstruačních period během adolescence a dospělosti; ženy, které nerodily, u mužů s nízkou hladinou testosteronu.

Nepravidelná menstruace. Jde o ukazatel nedostatečného množství hormonu zvaného progesteron, který spolu s estrogeny zajišťuje zdravé kosti. Progesteron zajišťuje správný průběh přestavby a novotvorby kostí, zatímco estrogen snižuje odbourávání kostí.

Nemoci. Anorexia nervosa a bulimie zvyšují riziko, stejně tak onemocnění ledvin, cukrovka závislá na inzulinu, chronická onemocnění
trávicího traktu.

Strava. Strava s nízkým vápníkem a vitamínem D zvyšuje riziko řídnutí kostí.

Úroveň aktivity. Osoby, které nejsou fyzicky aktivní nebo které jsou upoutány na lůžko po 
jakoukoliv dobu, jsou ohroženy více. Nejlepší je provozovat jak zátěžové, tak silové cvičení.

Medikace. Užívání určitých léků, jako jsou glukokortikoidy nebo některé anti-
konvulzívní látky, zvyšují riziko.

Kouření cigaret. Kuřačky cigaret jsou více ohroženy.

Požívání alkoholu. Nadměrné požívání alkoholu zvyšuje riziko.

Léky heparin, kortikoidy, hormony štítné žlázy, cytostatika, antacida, léky na
epilepsii

Nehybnost, prodělaná zlomenina.

Některá onemocnění (určitá nemoci štítné žlázy, ledvin, plic, zažívacího ústrojí).

df

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.