Během roku jsou lidé vystaveni virózám a bakteriálním infekcím. S nastupujícím jarem se objevují nejen nachlazení, ale také jarní alergie na pyly a prach, například senná rýma. Následující rady se týkají posílení imunity nejen na jaře, ale na celý rok.

Druhy imunity

Rozlišujeme imunitu vrozenou, danou při narození a tvořící bariéru proti mikrobům. Získaná imunita představuje sekundární ochranu proti škodlivým choroboplodným zárodkům a lze ji získat proděláním infekčního onemocnění, po kterém si imunitní buňky pamatují daného mikroba a při příštím setkání již signalizují imunitnímu systému, že je nutné proti těmto malým vetřelcům vyrábět protilátky, které je zneškodní. Také očkování patří k získané imunitě, ale některá očkování lze řadit ke zbytečným a zatěžujícím organismus, nedoporučuji například očkování proti pneumokokům, tuberkulóze nebo chřipce. Většina civilizačních nemocí je způsobena špatným životní stylem, nevhodným jídelníčkem a vnějšími negativními vlivy, jako jsou toxiny v ovzduší a v potravě. K hlavním faktorům, který snižuje imunitu, patří též stres. Nepravidelná životospráva, nezdravá strava, a stres hluboce ovlivňují náš organizmus a způsobují ukládání škodlivin v tkáních, čímž se vytvářejí podmínky pro nemoc. Po letech tento stav vyústí v různá chronická onemocnění, dokonce i v rakovinu nebo cukrovku.

Příčiny a projevy oslabené imunity

Z hlediska přírodní medicíny lze považovat za příčiny imunitních nemocí znečištěné ovzduší, stres, metabolická onemocnění, nesprávné životní návyky, oslabující imunitní systém, kdy bakterie a viry napadají organismus. Též genetické vlohy hrají určitou roli.

K nejčastějším projevům oslabené imunity patří:
-opakované infekční onemocnění
-únava bez patologického nálezu
-náchylnost k onemocnění
-nedostatek energie

Jak imunitu podpořit

Přírodní a zejména východní medicína předchází poruchám imunity správným životním přístupem, kdy vhodnou stravou, pohybem, spánkem, protistresovými technikami a relaxací a bylinami upraví nerovnováhu ještě v době, než nemoc naplno propukne. Při nevyvážené stravě, hromadění odpadních látek nebo stresu se imunita oslabuje a umožňuje patogenním organismům jako viry a bakterie, aby se projevily.

Strava a imunita

Potraviny snižující imunitu. Z hlediska stravy je vhodné vyloučit těžce stravitelné potraviny jako měkké a plísňové sýry, jogurty, vepřové maso, pšeničnou mouku, cukr a rostlinné oleje jako je slunečnicový.
Vhodné potraviny na imunitu. Doporučuje se naopak konzumovat ořechy, česnek, cibuli, ryby, ghí (přepuštěné máslo), olivový olej, kefír a podmáslí, kysané zelí, kimchi, kvalitní maso-hovězí, krůtí, zvěřinu.

Podpora detoxikace a imunita

Krátký půst, speciální masáže, sauna a pravidelný režim nastavuji individuálně podle zdravotního stavu a metabolismu,
Vede výrazně k posílení a harmonizaci imunity a postupném zmírnění či odstranění alergií, rýmy, onemocnění dýchacích cest, průdušek, virových onemocnění apod.

Byliny na posílení imunity

Amalaki (Emblica officinalis) – indický angrešt je nejznámějším tonikem a nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C, který se nezničí ani varem a úpravou do kapslí. Je to jeden z nejsilnějších antioxidantů. Amrita (Tinospora cordifolia) zvyšuje odolnost proti nemocím, posiluje imunitu. Má hořkou chuť, protizánětlivé a protikřečové účinky. Ašvaganda (Withania somnifera) je jedna z hlavních bylin podporující tvorbu odžasu, tedy posilující imunitu. Zvyšuje odolnost a sílu. Kutki (Picrorhiza kurroa ) posiluje nejen imunitu, ale také játra. Tulsi je možné užívat v kapslích, a vhodné pít některý z čajů Tulsi ze svaté bazalky (Ocimum sanctum). Tulsi, elixír zdraví, má mnoho zdravotních účinků a mimo jiné posiluje imunitu a dýchací systém. Lze je pít v různých chuťových podobách. Chřest hroznovitý, Śatavari (Asparagus racemosus) , posiluje ženský organismus a imunitu. Echinacea je vhodná ke krátkodobému užívání při nachlazení. Ginkgo patří také k imunitu podporujícím bylinám, nejen na prokrvení. Též Aloe vera a česnek posilují imunitu. Unikátní jsou zelené potraviny, a směsi, zejména pro spirulinu a chlorellu, které výrazně posilují imunitu. Kalmegh nahrazuje ve svých účincích zakázaný Neem a působí nejen na játra, ale také na imunitní systém.

Velmi účinné jsou byliny jako echinacea a méně známý sadec prorostlý, extrakty z grepových jader či dračí krev.

Odpočinek a pohyb

Relaxace, autosugesce a meditace zvyšují imunitu. Cvičení zvyšuje tvorbu krvinek, zodpovědných za imunitu. důležité je posilování. Ve spánku se uvolňuje nejvíce aktivátorů imunity, zejména pokud chodíme spát před půlnocí a spíme max. 7 hodin.

Jóga doporučuje na imunitu:
1.Širšásan (stoj na hlavě) – nevhodné pro začátečníky a při srdečně-cévních nemocích.
2.Sarvagnásan (stoj na ramenou)

dr.Frej

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.