Nadnárodní řetězec McDonald’s se všemi způsoby snaží udržet zákazníky, ale veškeré reklamní triky a kampaně (ranní do poledních hodin se podávající snídaně, noční jídla od půlnoci do 4 do rána !) a zjednodušené objednávání jídla odvádí od klíčových problémů a nemají úspěch. Mnozí vlastníci restaurací s propůjčenou licencí na provozování poboček v USA si stěžují na špatnou strategii a upozorňují na končící éru této firmy. Dokonce údajně 30% těchto restaurací je zadlužených a insolventních.

Klíčovým problémem je kvalita jídle a obsluha. Lidé naštěstí přestávají věřit nízké kvalitě, přepálenému nezdravému oleji, nedostatku zdravých ingrediencí, konzervantům a karcinogenním látkám. Hovězí maso z jatek, antibiotika v kuřecím mase, chemické geneticky modifikované hranolky (nikoli jen z brambor, oleje a soli, ale 19 složek včetně konzervantů, ztužených tuků a chemických stabilizátorů, obsahující navíc lepek, mléko a hovězí složky a dokonce silikon, smažené v nekvalitním levném oleji), geneticky modifikované organismy, neekologická spotřeba plastového nádobí.
Jakékoliv pokusy přidat zdravější potraviny a jídla se míjí účinkem, protože pokud jste si vědomi, že strava ovlivňuje vaše zdraví, nebudete jíst u McDonald´s.

Chemické hranolky

Řetězec provozuje 14,000 restaurací v USA. Zákazníci na americkém kontinentě hledají kvalitu a vyšší standard stravování.
Co hranolky v americkém McDonald´s obsahují:

  • brambory
  • modifikovaný kukuřičný olej
  • sojový olej 2x
  • ztužený sojový olej 2x
  • hovězí aroma
  • hydrolyzovaná pšenice
  • hydrolyzované mléko
  • kyselina citronová 2x
  • dimethylpolysiloxan 2x
  • dextroza
  • pyrofosfát sodný
  • sůl
  • kukuřičný olej 2x
  • TBHQ (butylhydroquinon)

Některé ingredience se vyskytují 2x, protože hranolky se smaží jednou u výrobce a jednou v restauraci. Zákazník tak dostane dvojí dávku jedovatých škodlivých látek. Chemická látka TBHQ, konzervant chránící proti oxidaci a prodlužující trvanlivost, se vyrábí ze stejného zdroje jako benzín, který tankujete do aut. A dimethylpolysiloxan se vyskytuje i v kuřecích sendvičích od McDonald´s.

Brambory se oloupají, nakrájejí a namoří do horké vody, poté se na stroji krájí na tenké hranolky. Pak se namáčí do olejové směsi kukuřičného,, sojového a chemicky upravovaného sojového oleje – pravděpodobně geneticky modifikovaných – stejně jako hovězí, , pšeničné a mléčné ingredience. Aby hranolky udrželi zlatavou barvu, vysprchují se dextrózou, rafinovaným cukrem. Již málo čerstvé hranolky se opláchnou pro jistotu v pyrofosfátu sodném, aby vypadaly jak se zákazník přeje.
Zmražené a zabalené hranolky nasáknou ztužené tuky, osolí se levnou, průmyslově upravovanou solí a podávají se zákazníkovi. Výsledek: 510 kilokalorií, 6 gramů bílkovin, 24 gramů tuku, v podstatě nezdravých, 67 gramů sacharidů a 290 miligramů sodíku.

V Evropě hranolky sice neobsahují kromě brambor, soli a oleje nic dalšího, ale levné a ztužené tuky vyvolávají záněty a zvyšují riziko úmrtí na nemoci, srdce, cév a rakovinu.

df

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.