Správná výživa tvoří jeden z pilířů zdraví. Strava poskytuje našemu tělu látky, ze kterých se tvoří veškeré buňky a tkáně. Potrava a tekutiny poskytují spolu s dýcháním organismu pránu, životní sílu. Nejvíce prány obsahuje rostlinná strava a pramenitá voda.
Doporučuji pestrou stravu složenou z jednotlivých živin, čerstvou, vařenou, obsahující všech šest chutí (sladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou a pálivou).

Harmonická strava

Harmonická strava se skládá z čerstvě uvařených pokrmů. Mezi doporučené potraviny patří zelenina, většina ovoce (kromě tropického), mungo fazole, basmati rýže, ječmen, žito, celozrnné cereálie a pečivo, ořechy a semena (mandle, piniové oříšky, vlašské ořechy, slunečnicová a dýňová semínka), organické mléčné výrobky, tofu, ghí (přepuštěné máslo), za studena lisovaný sezamový, olivový a kokosový olej a v malém množství domácí med.

Většina ovoce také posiluje myšlení a koncentraci, ale nemá se kombinovat s jinými potravinami, to znamená že ovoce jíme vždy samostatně. Koření si ceníme pro jeho léčivé účinky. Z koření bychom měli používat zázvor, kardamom, skořici, fenykl, koriandr a kurkumu. Osvědčená kombinace na dochucení pokrmu a lepší zažívání se jmenuje Trikatu. To neznamená, že jiné potraviny nepatří do našeho jídelníčku. Například kořenová a lilkovitá zelenina, kysané mléčné výrobky, obilniny jako proso, ječmen či pohanka, pro nevegetariány ryby, bílé maso a vejce však mají tvořit jen menší část stravy.

Byliny jako potraviny

V přírodní medicíně se považují za potraviny také byliny, proto se ájurvédské přípravky často užívají s jídlem a doporučuji tyto doplňky stravy užívat v prevenci, nejen v případě nemocí. Některé mají unikátní složení a účinky. Amalaki je vůbec nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C, Ašvaganda čili indický ženšen působí harmoničtěji než ženšen čínský a posiluje výrazně imunitu, Zdraví pro ženu je kombinací bylin podporujících regeneraci ženského organizmu, Reslim urychluje metabolismus a spalování tuků, unikátní kombinace LKC regeneruje játra i ledviny.

Zdravé zažívání a trávení

Se stravou souvisí dostatečně silné trávení, nazývané agni-trávící oheň, který lze přirovnat s trávícím enzymům v žaludku a tenkém střevě. Při slabém trávení se v zažívacím traktu tvoří toxiny, které se usazují v tlustém střevě a vstřebávají se do krve, kde poškozují tkáně. Z tohoto důvodu považuje Trávení si můžeme posílit jednoduše kořením, například výše uvedenou směsí Trikatu, dále např. římským kmínem, zázvorem, či kurkumou, které lze dostat v bio kvalitě od firmy Organic India. Dalším důležitým opatřením je detoxikace a regenerace organizmu.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.