Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých dávek vitaminu D měla provádět osvěta a motivace.

Více o tom, o jakou studii se jednalo a jaká má být hladina a dávka vitaminu D3 v novém videu.

V jiné studii vědci publikovali informace, jak vitamin D snižuje zánět v těle způsobený imunitními buňkami, které mohou zodpovídat za imunitní odpověď během onemocnění COVID-19. Uvádí se to ve studii publikované univerzitou Purdue a National Institutes of Health.

Autoři uvádí mechanismus, kterým vitamin D snižuje zánět způsobený T buňkami. Tyto buňky zodpovídají za částečnou odpověď na infekci způsobující COVID-19, ale další výzkum pokračuje. Různé studie ukázaly, že vitamin D snižuje zánět způsobený T buňkami v plicích u těžších případů COVID-19. předchozí výzkum se zabýval účinkem virů v plicích. Viry spouští biochemické procesy známé jako imunitní kompetentní systém. Cílem bylo narušit tyto reakce a zmírnit probíhající zánět. vědecký tým zkoumal buňky v plicích u osob s COVIDem-19 a zjistil, že část imunitní reakce spouštěla silnou zánětlivou reakci.

Při běžné infekci Th1 buňky patří k zánětlivé reakci, které likviduje infekci a následně se systém přepne na protizánětlivý režim. Vitamin D urychluje změnu z prozánětlivé na protizánětlivou reakci T buněk. Tato reakce může zmírnit silný zánět v plicích způsobená koronavirem Sars-Cov-2.

Nedostatek vitaminu D nebo abnormální reakce buněk na vitamin D u pacientů s COVID-19 způsobuje, že se prozánětlivá reakce Th1 buněk nevypne. U těžších případů ale pomáhá v léčbě vysoce koncentrovaný metabolit vitaminu D podávaný nitrožilně. Jedná se o hypotézu, kterou je nutné ověřit v klinických studiích.

Zdroj: Daniel Chauss, Autocrine Vitamin D-signaling switches off pro-inflammatory programs of Th1 cells, DOI : 10.1038/s41590-021-01080-3

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.
Nová studie uvádí, že roušky u dětí způsobí zdravotní obtíže

Nová studie uvádí, že roušky u dětí způsobí zdravotní obtíže

Německá a první studie svého druhu zahrnující 25,000 dětí ukazuje, že školáci trpí nejen fyzicky ale i psychicky při nošení roušek, a jejich nošení má negativní efekt na chování, soustředěnost a zájem o učení.