Před bližšími informacemi o kombinacích potravin si popíšeme stručně, jak probíhá trávení, zmíníme některé nevhodné kombinace potravin a uvedeme dobu, po kterou se tráví strava v žaludku.
Jak probíhá trávení
Dutina ústní a hltan – 3 slinné žlázy vyměšují sliny. Denně 1 – 1.5 l. Reakce je neutrální až mírně kyselá. Sliny obsahují 99,4% vody, epitelie, mucin, což je bílkovina, dodávající slinám vazkost, enzym ptyalin, trávicí škroby. Sliny mají antibakteriální působení, neboť vážou koenzymy (nebílkovinné součásti enzymů) pro potřeby buněk. Tím je nemohou využít bakterie. Obsahují velké množství draslíku (proto při nedostatku vody je sucho v ústech- sliny se nevyměšují, protože zadržují draslík pro organizmu a podílí se na udržování vnitřní rovnováhy). Sliny pomáhají při mluvení, svlažují sliznice.
Polykání
Reflex, kdy je sousto na jazyku posunuto do hltanu. Sousto je dopraveno pomocí svalstva přes jícen do žaludku.Do žaludku vstupuje směs tekutin a pevných látek.
Žaludek
Žaludeční sliznice obsahuje buňky, které produkují – kyselinu chlorovodíkovou, která přeměňuje pepsinogenu na aktivní hormon pepsin.Denně se vylučují 3 litry žaludeční šťávy. Tvorba je řízena hormony a nervově. V žaludku probíhá zejména trávení bílkovin.
Tenké střevo
Buňky vylučují zásaditý hlen, který chrání sliznici tenkého střeva před působením kyseliny chlorovodíkové. Vylučují tekutiny, ve které jsou odloupané epitelové buňky, obsahující enzymy k trávení potravy. Ve střevních buňkách a ze slinivky se vylučují enzymy štěpící sacharidy na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny.
Trávení v žaludku
Rychle se trávící potraviny musí v žaludku čekat, než se zpravují pomalu se trávící potraviny, často 6 hodin. Během této doby dochází u škrobů, ovoce a vařené zeleniny ke kvašení, pocitům kyselosti, plynatosti apod. Velmi záleží na pořadí, v jakém se strava konzumuje.
Potraviny konzumované současně mohou způsobovat zažívací obtíže, ale pokud je jíme ve vhodnou dobu odstraní reflex, kyselost v žaludku, nadýmání. Někteří odborníci vycházejí ze zkoumání laboratorních zvířat ale také vojáků po poranění, kde se otevřenou ránou v břiše pozorovalo trávení v žaludku. Podle zjištění se tráví jídlo v pořadí, v jakém se tráví. Zjistit to lze ve stolici, kde najdete různou barvu potravin ve vrstvách v pořadí, v jakém se trávilo……
Některé nevhodné kombinace potravin
sacharidy, brambory – vejce, mléko, ovoce, maso
horké nápoje – maso, ryby, mléčné výrobky
mléko – ryby, červené maso, kyselé jídlo
hlízy – mléko, jogurt
citron – jogurt, mléko, okurky, rajčata
Doba trávení některých potravin v žaludku…
Doba se týká zdravých jedinců, kteří jí pomalu, dostatečně žvýkají a dobře kombinují potraviny. Trávení se prodlužuje u nemocných, se zažívacími obtížemi a na běžné, spíše méně zdravé stravě.
Voda převařená – 0 min
Džusy a šťávy – 15 – 20 min.
Ovoce – 20-40 min
Zelenina syrová (salát) – 40 min
Dušená, vařená zelenina
– listová – 40 min
– ostatní – 50 min
Sacharidy méně koncentrovaní
– artyčoky, dýně, kukuřice, brambory, sladké brambory – 60 min
Sacharidy koncentrované
– obiloviny 90 min
Sacharidy + bílkoviny
– luštěniny: fazole, hrášek, cizrna, čočka – 90 min
– soja – 120 min
Semínka – 120 min
Ořechy – 120-180 min
Sýry polotučné, rikota – 90 min
Tvaroh plnotučný – 120 min
Tvrdé sýry plnotučné – 4-5 hod.
Vejce
– žloutek – 30 min
– celé – 45 min
Ryby
– treska – 30 min
– tučné ryby – 60 min
Maso
– drůbež bez kůže – 2 hod.
– hovězí – 3-4 hod.
– vepřové – 4-5 hod.
dr.David Frej