Maso kvalitní a konvenční

V posledních několika měsících jsem zaznamenal spoustu článků, které uvádějí, že ekologické produkty a hovězí maso z pastvy nejsou zdravější než konvenční alternativy.

 


Nevím, odkud tyto informace pocházejí. Možná jde o stejný argument vegetariánů a veganů, že jsou zdravější než ti, co jí přiměřeně (v menším množství) kvalitní maso.

Možná se jedná o jev podobný "popření existence nesnášenlivosti s lepkem", kde novináři a široká veřejnost tvrdí, že neceliakální nesnášenlivost je imaginární tvrzení bez důkazu.

Všechna tato tvrzení jsou prokazatelně nepravdivá. Bude Vám trvat jen několik minut rešerší, abyste je odhalili.

Pokud jíte živočišné bílkoviny a nepřejídáte se jimi a vybíráte kvalitní zdroje jako zvěřina či hovězí, předčí konvenční maso v téměř každém ohledu:

•Má lepší profil mastných kyselin (vyšší poměr omega-3 a více CLA)

• Obsahuje méně toxinů, zejména pesticidů

• Je méně pravděpodobné, že obsahuje bakterie rezistentní na léky

• U některých zdrojů vyšší obsah mikronutrientů, jako je vitamin E

Kvalitní maso tak patří do vyvážené stravy s rozhodně převahou rostlinné stravy, zejména v našich klimatických podmínkách.

 

Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube