Deset zlatých pravidel pro stravování

10 pravidel pro správné trávení

1. Před jídlem se pomodlit, nebo chvilku uvolněně sedět se zavřenýma očima. Jíst v tichu.

2. Důkladně žvýkat.

3. Jíst v příjemném, hezkém prostředí. U stolu vést příjemný, lehký hovor, vyhnout se rozrušení a negativním tématům.

4. Jíst až při dostavení znatelného pocitu hladu.

5. Pokrmy by měly být chutné a individuálně dobře stravitelné.

6. Jídlo ukončit krátce před bodem nasycení.

7. Když se člověk přejedl, vynechat příští jídlo.

8. Pro posílení zažívací síly: Co možno nejčastěji jíst teplé jídlo
a nápoje. Několikrát denně pít sklenici horké vody. Jednou týdně
provést den tekutin.

9. Oběd v době nejsilnějšího trávení (asi ve 12 hodin) by měl být hlavním jídlem
dne. V tuto dobu je agni nejsilnější. Po jídle si dopřát chvilku klidu,
aby se zabránilo psychosomatickým poruchám.

10. Večeře má být lehká, dle možnosti alespoň 3 hodiny před spaním. Vyhýbat se těžce stravitelným potravinám, neboť podporují
tvorbu toxinů.