Fenoly - protirakovinné a protizánětlivé látky

Fenoly se v přírodě nachází ve velkém množství - vědci popsali tisíce různých druhů. Fenoly se vyskytují ve všech částech rostlin, ve stonku, kořenech, cévním systému, a listech. Fenoly v listech se skrývají v chlorofylu během roku a pouze na podzim se projevují krásnými červenými a purpurovými odstíny.

Fenolová barviva vyzařují barevnou paletu od červené k tmavě purpurové a propůjčují jablkům, bobulím, brusinkám, švestkám, granátovým jablkům, lilku a jinému ovoci a zelenině jejich zabarvení. Léčivé vlastnosti polyfenolů se staly později předmětem zájmu po objevení jejich schopnosti vychytávat volné radikály a pro antioxidační účinky. Vědci objevili, že vitamín C, přírodní nejčastěji se vyskytující lapač ve vodě rozpustných volných radikálů, se nachází ve fenolech ovoce a zeleniny. Vitamíny a fenoly spolupracují ve vychytávání volných radikálů a v jiných účincích. Vědci též zjistili zvýšené protirakovinné účinky při výskytu obou těchto látek.

Fenolové kyseliny

Fenolové kyseliny se nacházejí v ovoci, zelenině a bylinách. Fenolové kyseliny v ovoci, zelenině, semíncích, bylinách, obilí a luštěninách velmi významně chrání tělo před oxidativním poškozením. Nacházejí se v bobulích, citrusech, lilku, mrkvi, brokolici, kapustě, petrželi, okurkách, tykvi, sladkých bramborách, celozrnných obilninách, semíncích a bylinách.
Fenolové kyseliny jsou vynikajícím antioxidantem a významně snižuje oxidativní stres v těle. Každá z kyselin plní své specifické úkoly. Některé brání oxidaci LDL cholesterolu a účastní se prevence aterosklerózy.

Polyfenoly

Antocyaniny jsou rostlinnými barvivy, chránící živočišné druhy před škodlivými volnými radikály. Patří do skupiny polyfenolů, vyskytující se v červeném ovoci s fenolovými kyselinami. V přírodě se nejvyšší množství antocyaninů nachází v částech rostlin vystavených nejškodlivějším vnějším podmínkám, zejména v listech a stonku. Koncentrují se též v slupkách většiny červeného ovoce.

Bobule obsahují množství antocyaninů, zodpovídající za antioxidační účinek tohoto ovoce. Pozitivní efekt konzumace bobulí zahrnuje:

• zlepšení zraku
• kontrola cukrovky
• zlepšení krevního oběhu
• prevence rakoviny
• zpomalení stárnutí

Proantocyanidiny

„Francouzský paradox" popisuje nízký výskyt srdečních onemocnění mezi Francouzi navzdory vysokotučné stravě. Hlavní faktor, který rozlišuje Francouze od jiných obyvatel západní Evropy spočívá v pití červeného vína s jídlem. Tento rozpor mezi výživou a srdečním onemocněním zaujal vědce již před mnoha lety. Mnohé studie se zabývaly otázkou, zda alkohol nebo polyfenoly v červeném víně působí preventivně proti nemocem. Vysvětlení vyplývá z fenolových fytochemikálií v červeném víně. Červené i bílé víno obsahuje fenoly. V červeném víně se však vyskytují ve vyšším množství a zdají se lepším zdrojem antioxidantů než bílé víno.

Katechiny

Fenoly zvané katechiny, aktivní látky v zeleném čaji, jsou silné antioxidanty a chrání před nemocemi.Přibližně 35 % zeleného čaje tvoří pevné látky, z nichž katechiny tvoří polovinu. Zelený čaj obsahuje fenolové kyseliny, karotenoidy, chlorofyl, minerály, kofein, teofylin, teobromin a jedinečnou aminokyselinu, teanin. Černý čaj obsahuje 5-10 % katechinů.

Moderní vědecké výzkumy zdravotních účinků čaje začali v 70.letech poté, co u osob pijících čaj se snížilo riziko onemocnění rakovinou, srdečními záchvaty, mrtvicemi, infekcemi, průjmem a zubními kazy. Nyní po 25 letech se vědecky u čaje prokázaly následující účinky:
• podpora hubnutí
• podpora imunity snížením volných radikálů
• prevence vzniku a rozvoje nádorů
• zabránění vzniku a růstu nádorů
• regulace hladiny cholesterolu
• snížení rizika mrtvice
• udržování normální hladiny krevního tlaku a krevního cukru
• inhibice bakteriální, virové a plísňové infekce
• ochrana kůže před UV zářením
• udržování pevnosti kostí
• snížení alegických reakcí
• neutralizace negativních účinků při konzumaci přepáleného masa

Flavonoidy

Flavonoidy patří k velké skupině polyfenolů, čítajících přes 4000 druhů, které se nacházejí v ovoci, zelenině, ořeších, semíncích, víně a čaji. Západní strava obsahuje odhadem 100-1000 mg flavonoidů denně. Tyto látky pro významné a různorodé pozitivní účinky na zdraví doporučují vědci označovat „přírodními výživovými biologickými stimulátory". Tyto látky ovlivňují reakci těla na vnější stres a průběh nemoci. Hlavní účinky flavonoidů zahrnují regulaci imunitní funkce, prevenci oxidace mastných kyselin, prevenci rakoviny a srdečního onemocnění, snížené alergií a prevenci před virovými a bakteriálními infekcemi. Běžně funkci flavonoidů podporuje vitamín C.

Isoflavonoidy-účinné fytoesterogeny
Isoflavonoidy tvoří různorodou skupinu flavonoidů s jedinečnými účinky. Nacházejí se v luštěninách, zejména sóje, ve vojtěšce, kudzu, červeném jeteli, petrželi, kořeni lékořice (nikoliv ve sladkých výrobcích z lékořice) a v obilninách. Sója upoutala pozornost vědců preventivním účinkem před srdečním onemocněním, úlevou od příznaků menstruačních a menopauzálních a v prevenci rakoviny. Sója je však také alergen a pokud není fermentovaná jako tempeh, edamame či miso, je i obtížně stravitelná.

Fenoly v potravinách

Bobule, švestky, granátové jablko, hroznové víno a jejich šťávy, meruňky, pomeranče, a jejich šťávy, hrušky, citróny, zelený čaj, bylinné čaje, limetky, luštěniny
rebarbora, červené víno, rajčata, a výrobky z rajčat, broskve, grapefruit

df