Omega-3 tuky-pozitivní vliv na zdraví

První spojitost mezi Omega-3 a zdravím začali vědci vnímat, když studovali grónské Eskymáky. Vědci neuměli vysvětlit, proč Eskymáky téměř nepostihovaly nemoci srdce a cév, revmatoidní artritida, cukrovka, lupenka, přestože konzumovali velké množství tuku v lososech a tuleních. Tuky, které chrání Eskymáky před srdečními chorobami, se nazývají omega-3 mastné kyseliny.

První spojitost mezi Omega-3 a zdravím začali vědci vnímat, když studovali grónské Eskymáky. Vědci neuměli vysvětlit, proč Eskymáky téměř nepostihovaly nemoci srdce a cév, revmatoidní artritida, cukrovka, lupenka, přestože konzumovali velké množství tuku v lososech a tuleních. Tuky, které chrání Eskymáky před srdečními chorobami, se nazývají omega-3 mastné kyseliny.

Správný poměr Omega-6 / Omega-3

V posledních 100 letech došlo k výrazné změně stravy. Zatímco při poměru 65 % rostlinné a 35 % živočišné stravy dříve poměr Omega-6 a Omega-3 tvořil 4:1, současná západní strava dosahuje poměru až 20:1. Vhodný poměr 4:1 se nachází v Japonsku a ve Středomoří vzhledem ke konzumaci olivového oleje, ořechů, listové zeleniny a ryb. Ve středomořské stravě tento poměr v 60.letech tvořil 1:1. Zvýšený příjem Omega-6 v naší stravě je nový fakt, který se objevil teprve před 100 lety s průmyslovou výrobou. Odborníci v minulých desetiletích doporučovali nahradit nasycené tuky za rostlinné oleje (Omega-6), což zcela změnilo poměr omega-kyselin, kterému se lidský organismus nebyl schopen přizpůsobit.
Omega-3 a Omega-6 tvoří důležitou součást všech buněk a jsou předpokladem pro jejich správnou činnost.

Na rozdíl od Omega-6 mastných kyselin, kterých se konzumuje příliš mnoho zejména v rostlinných olejích, příjem Omega-3 je nedostatečný. Jak bylo uvedeno, ideální poměr příjmu obou esenciálních tuků Omega-6/Omega-3 je 4:1 až 1:1, zatímco v západní stravě činí tento poměr až 20:1.

Pokud jíme málo Omega-3 a mnoho Omega-6, zvyšuje se riziko:
- akné
- artritidy
- astmatu
- alergie
- deprese
- cukrovky
- srdečních nemocí
- hypertenze
- zánětů střev

Nedostatek Omega-3 a riziko nemocí

Tento vysoký poměr Omega-6 ku Omega-3 způsobuje zdravotní poruchy, artritidu, srdeční onemocnění, rakovinu, Alzheimerovu demenci. V nadbytku Omega-6 vyvolává nestabilitu buněčné membrány a přitahuje škodlivé volné radikály. Zvýšení příjmu Omega-3 není kouzlo, které vám zajistí zdraví, pokud konzumujete příliš mnoho nasycených, trans a Omega-6 tuků a vedete sedavý způsob života.

Tento životní styl s přemírou alkoholu, stresu, vysokého množství stresových hormonů (adrenalinu), užívání některých léků a nedostatkem vlákniny, antioxidantů a vitaminů ve stravě způsobuje nedostatek Omega-3.

Nedostatek Omega-3 se projevuje mnohými běžnými příznaky, nad kterými se bohužel nepozastavujeme:
• artritidami
• bolestmi kloubů
• častým nachlazením
• depresemi
• chutí na sladké
• lámavými nehty
• lupy
• nadýmáním
• neustálým pocitem hladu
• obtížným hubnutím a udržením optimální váhy
• podrážděností
• premenstruačním syndromem
• řídnutím kostí
• suchou pokožkou
• únavou
• vypadáváním vlasů
• vysokým krevním tlakem
• zácpou
• zhoršenou koncentrací.

df

 

Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner