Podzimní léčivá strava

Tipy na správnou podzimní stravu...

 

 

Strava a podzim

Zima vysušuje chladem a suchem půdu. Naše tělo se také vysušuje a cítíme to v krku a dutinách. Prvním příznakem ohlašujícím změnu a chladné období je škrábání v krku a suchost v dutinách. Na obranu proti podráždění způsobené alergeny a látkami znečišťujícími ovzduší tvoří organizmus hlen. Bohužel právě hlen poskytuje vhodné podmínky bakteriím a způsobují množení chřipkových virů. Přirozená strava s množstvím bílkovin a tuku chrání tělo proti zimní suchosti v podobě teplých, těžkých, mastných jídel, které zvlhčují organizmus. To znamená, že bychom měli jíst těžká jídla jako jsou banány, avokádo, řepa, dýně, ořechy, některé maso, ryby a více oleje.

Vyhledáváme jídla slaná, sladká a kyselá. Proč zrovna tyto chuti? Za každých okolností příroda nabízí to, co tělo potřebuje ke zmírnění vlivu změny ročního období. Víme, jak sůl rozpouští v zimě zmrzlý sníh na chodnících a silnicích. Sůl také zahřívá tělo, proto můžeme zvýšit příjem slaných jídel.

Zahříváním organizmu sůl přenáší minerální látky a živiny hluboko do orgánů. Většina koření je na zimu též vhodná, neboť svou horkostí brání chladu. Sladké potraviny, zavařeniny nebo sladké brambory otevírají a vyživují tkáně, chrání před suchostí a lehkostí v zimě. Tyto potraviny zklidňují tělo, zvláště za zimního větrného počasí. Kyselá jídla zahřívají tělo a stimulují zažívání. Před jídlem podněcují trávicí proces nakládaným citrónem a zázvorem. Kyselé ovoce, pomeranče a grapefruity obsahují mnoho vody v kontrastu se suchou zimou.

Co jíst na podzim?

Základem stravy je zelenina, na podzim podušená, nejlépe nad párou. Vhodné jsou i zeleninové smoothies.

Nejsem příznivec ani fanatický odpůrce mléčných výrobků, přestože lidský organizmus geneticky není (jak prokázáno) způsoben v dospělosti využívat laktázu, enzym trávící mléko. Mléčné výrobky v malé míře konzumovat můžeme, problém spočívá v procesu zvaném homogenizace měnící tuk v nestravitelný a ve způsobu, jakým mléko chladíme. V zimě lze, pokud chcete, pít malé množství mléka, vždy teplé, se špetkou zázvoru nebo kardamomu, což uklidňuje nervový systém, hlavně před spaním (účinný lidový lék). Pro mnoho lidí je plnotučné mléko výhodnější než mléko nízkotučné nebo bez tuku. Lepší z mléčných výrobků jsou ale kvalitní tvrdé sýry, parmezán a mozzarella.

Ořechy a semena se sklízejí na podzim. Pro vysoký obsah minerálních látek, tuku a bílkovin patří k vynikajícím potravinám ke konzumaci na podzim a v zimě. Posilují nervový systém a rozmnožovací orgány podporují tvorbu svalů, kostí a krvetvorbu. Ořechy by se neměly jíst na noc.

Z masa lze jíst nejlépe zvěřinu, krůtí maso, masové vývary, bio hovězí případně bio kuřecí a ryby, v malém množství vejce.

Obiloviny lze jíst v menší míře, nejlépe bezlepkové. Čím méně sacharidů jíme, tím jsme zdravější.

Podzimní ochlazení

Lidé spojují jablka a hrušky s podzimem, protože se hojně objevují v obchodech. V tu samou dobu listy na stromech rudnou a žloutnou. Zvyšující se teplo hromadící se ve stromech během měsíců (proces „termální akumulace") způsobuje hýřivou barvu listů. Současně dozrává úroda jablek, broskví, hrušek a ty poskytují léčivou sílu v podobě ochlazujícího ovoce. Ocitneme-li se v zimním období bez předchozího ochlazení, kombinace letního horka a suché zimy může způsobit velké zdravotní obtíže. Toto ovoce na konci léta obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá čistit střeva a vylučovacími orgány odstraňuje nahromaděné teplo za poslední 4 měsíce. Současně brání přestupu horka do hlavy, vysušení, tvorbě hlenu a tím náchylnosti k nachlazení a chřipce. Čerstvý jablečný džus má mírně projímavé účinky.

S blížící se zimou konzumujte na podzim více sezónní ovoce, poté začněte jíst více bílkovin a tuku, polévek, obilovin, ořechů a masa, pokud ho máte rádi.

Obecně:

1. Dávejte přednost teplé, těžší a tučnější stravě. Omezte studenou, suchou a lehkou stravu.
2. Jezte více sladkých, kyselých a slaných potravin. Omezte hořká a trpká jídla, která jsou lehká, studená a zvyšují tyto vlastnosti.
3. Jezte větší porce, které ale lehce strávíte. Více jídla poskytne tělu horkost za chladného počasí.

David Frej

Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner