Podle zásad správného stravování by se neměly denně jíst stejné druhy potravin. Existují potraviny, které lze konzumovat častěji, protože se snáze stráví.

Basmati rýže, pšenice špalda a pšenice: basmati je zvláštní druh rýže, která má nejvíce minerálů a vzácných prvků. Proto může být jako jediný
druh rýže loupána, aniž by ztrácela hodnotné látky. U „bílé” basmati rýže je neviditelně ponechána stříbrná vrstvička, ve které je většina minerálů.
Je proto plnohodnotná a obzvlášť lehce stravitelná. Pšenice a pšenice špalda (praforma pšenice) jsou ty obilniny, které se
již od pradávna v Evropě pravidelně jedí. Naše tělo je již po generace na pšenici zvyklé – je lehce stravitelná ze zvyku – přestože je to těžký druh obilniny. Jemně mletá je obzvlášť vhodná jako chléb, nebo příloha k obědu ve formě placek nebo palačinek.

Dal jako dodavatel bílkovin: dal je pokrm, jenž může být připraven z různých druhů luštěnin. Nejzdravější je žlutý loupaný hrách. Dal v kombinaci s basmati rýží pečuje
o to, aby tělo v obojím jednotlivě obsažené proteiny společně ještě lépe využilo. Ve vzájemné kombinaci dodávají tak plnohodnotné bílkoviny, že se člověk může úplně částečně nebo zcela vzdát masa, aniž by se projevil nedostatek bílkovin.
Usmažené a „rozevřené” koření v dálu není jen velmi chutné, ale zárověň silně váže volné radikály, takže se dá každý pokrm považovat za prevenci nemocí a rakoviny.

Lassi pro zdravou střevní flóru: lassi je jogurtový nápoj, který je tradičně připravován z doma vyrobeného čerstvého jogurtu. Pečuje o dobrou střevní flóru a je proto v dnešní době, kdy je střevní flóra téměř každého člověka narušená a rozšiřují se plísňová onemocnění, nepředstavitelně drahocenný. Pije se k obědu nebo jako lehká
svačina mezi obědem a večeří. Zředěním vodou se lassi stává mnohem lehčím než jogurt a také méně zužuje šróty (tělesné kanálky), protože je méně kyselé. Vědecké studie
z posledních let ukázaly, že jogurtové nápoje obsahují různá přirozená antibiotika, dokáží uzdravit střevní onemocnění (průjem a zácpu!), snížit cholesterol, zlepšit imunitu a preventivně působit proti rakovině.

Med: Podle vědeckých studií mírní astma, snižuje bolesti v krku, uklidňuje nervy a pomáhá při usínání. Na základě svého protibakterielního účinku pomáhá při průjmu; Dávejte pozor, abyste med příliš nezahřáli (nad 40 st.C).

Zázvor – kouzelný kořen: zvláštní postavení mezi veškerým kořením zaujímá zázvor, protože silně povzbuzuje zažívací sílu. Ve vědeckých výzkumech potlačil zázvor srážení krve stejně jako aspirín. Zabraňuje nadměrné srážlivosti krve, a tím chrání před srdečním infarktem. Snižuje cholesterol, působí proti nevolnosti a cestovní horečce, lehce snižuje krevní tlak a je prevencí proti rakovině. Optimálně odbourává toxiny a fantasticky působí při zkaženém žaludku a nachlazení.

Ghí: ghí je čistý tuk másla, který se vždy přidává k vařeným pokrmům. Při výrobě jsou máslu odebírány proteiny a voda. Tím ztrácí alergeny bílkovin kravského mléka a je extrémně snadno tělem vstřebáno. V seznamu substancí, jež obzvlášť dobře váží volné radikály, je mezi prvními třemi, daleko před vitaminy A, C a E. Při pravidelném používání zlepšuje funkci mozku, klouby a prodlužuje život.

Olivový olej: za studena lisovaný olivový olej má účinky, které byly potvrzeny vědci, neboť je nejlepším lapačem radikálů mezi jedlými rostlinnými oleji. Má pro
naše tělo optimální směs nenasycených mastných kyselin. Snižuje cholesterol, ředí krev, snižuje krevní tlak a mimoto obsahuje chemické látky, které
oddalují rakovinu a stárnutí.

Čerstvé zralé ovoce v příslušné roční době: To je vhodná dopolední svačina. Ovoce je tak lehce stravitelné, že je již za jednu či dvě hodiny zažívacím traktem zpracováno a proto tělo mezi dvěma jídly nezatíží toxiny. Zralé sladké ovoce podporuje všechny pozitivní vlastnosti života. Z hlediska poznatků moderní vědy o stravování vyplývá, že
všechny druhy ovoce váží volné kyslíkové radikály a oddalují tím rozpad těla.

Zelenina: Každý druh zeleniny sám o sobě podporuje uzdravování. Žádná syntetická látka není tak inteligentní jako příroda. Téměř všechny druhy zeleniny též účinně váží volné radikály.
Doporučuji všechny druhy zeleniny, zejména ty, které rostou nad zemí a přijaly sluneční energii; pouze lilkovitá zelenina by se měla na jídelníčku objevit poskrovnu.

Koření: Koření je velmi vhodné pro vylepšení účinku určitých potravin a k neutralizaci pro zdraví nevhodných vlastností. Většina koření zajišťuje snadnější stravitelnost potravy, čímž se předejde vzniku toxinů. Zásadou je: čím více zahlenění a toxinů máte, tím ostřeji kořeňte.
Obzvlášť doporučené koření je: kumín, zázvor, kurkuma, kardamom, skořice, hřebíček, černé hořčičné semínko, asafoetida (hing-čertovo lejno), černý pepř a kamenná přírodní sůl. Bílý pepř, chili, kajenský pepř a evropský kmín bomezte, protože někdy silně povzbudí trávení až do nerovnováhy.

df

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.