Správný výběr potravin

Správný výběr potravin a optimální chování při jídle posílí seberegulační síly organismu. Vyrovnané a dobře strávené jídlo vytvoří v celém člověku tak silný pocit blaha, že budete sami od sebe chtít tento zážitek opakovat.

Popišme si několik doporučených základních potravin, které by měly být často konzumovány, aby se zajistilo optimální zdraví.

Několik zásad výběru potravin

1. Potraviny, které jsou vypěstovány tam, kde člověk bydlí, jsou všeobecně
stravitelnější než dovážené jídlo. Kromě toho by mělo být jídlo dle
možnosti konzumováno v době, ve které roste.

2. Jídlo, na které je člověk již po generace zvyklý, je příznivější než „cizí".

3. Nejezte a nepijte nic, co přijde rovnou z lednice. Nic neoslabí dlouhodobě více trávení.

4. Dobře uvařené teplé jídlo podporuje trávení. Jezte proto přednostně
teplé jídlo.

5. Strava by měla být čerstvě připravena. Nepoužívejte, pokud možno,
především ne konzervy.

6. Ohřáté jídlo je nezdravé. Hromadí se v něm volné radikály, urychlí
stárnutí těla a zkalí mysl.

7. Místo bílého rafinovaného cukru používejte dle možnosti palmový cukr, hnědý třtinový cukr nebo za studena odstředěný kvalitní med. Víc než tři čajové lžičky sladidla navíc tvoří toxiny!

8. Potraviny, jež silně blokují kanálky, jsou: zkysané mléčné výrobky (sýr,
tvaroh, kefír, jogurt), kyselé potraviny (nakládaná zelenina a okurky,
citrony bez sladidla), čokoláda, kakao a příliš mnoho sladkostí. Používejte
je co nejméně, a když, tak v poledne .

9. Požívání masa není odmítáno. Zásadně ale platí za
potravinu, která je těžce stravitelná a tím zatěžuje tělo a podporuje jeho
rozklad. Kdo jí maso, musí mít silné trávení; lépe jíst maso v poledne a ne více než 3xtýdně.
Místo vepřového a hovězího masa jezte raději drůbež nebo zvěřinu. Ryby jsou lehce stravitelné, ale jezte více sladkovodní.

10. Kvalitativně méně hodnotnou potravu, jako je rozvařené jídlo, můžete
zlepšit: přidejte trochu zázvoru a ghí.