Studie prokazují, že lepek škodí všem lidem

Pokud začneme diskutovat o lepku, jedná se o kontroverzní téma. Je špatný nebo nevadí? Škodí jen lidem s celiakií, jak tvrdí většina lékařů?

Lepek je bílkovinou v pšenici a dalších obilninách jako žito, oves, ječmen, pohanka či jáhly. Jedná se o různé druhy lepku. Lepek se definuje jako bílkovina v moučném prášku obilného zrna, vzniklá po odstranění škrobu, která je toxická pro osoby, netolerující tuto látku. V lepku se nacházejí dva druhy bílkovin, gliadiny a gluteniny. V pšenici se tyto škodlivé bílkovinné látky jmenují gliadiny, v žitu sekaliny, v ječmeni hordeiny a v ovsu aveniny. Gliadin je směsí řetězců bílkovin (polypeptidů), které vznikají rozkladem bílkovin lepku v zažívacím traktu. Peptidy se skládají z řetězce aminokyselin, z nichž některé sekvence zejména v pšenici právě vyvolávají škodlivou reakci.  Lepek se nachází i v dalších obilninách, ale ty tuto zánětlivou reakci nevyvolávají. Pravodu ale je, že pohanka či jáhly bývají často kontaminovány lepkem z výroby.

Reakci lidí můžeme rozdělit na tři kategorie.
1. Ti, co trpí celiakií, autoimunitní nemocí způsobenou lepkem.

2. Jedince s přecitlivělostí na lepek bez celiakie, kterou mnoho lékařů neuznává a bagatelizuje, ačkoliv existují průkazné studie, že způsobuje střevní záněty, deprese, inzulínovou rezistenci a zánět. Mnozí lidí jsou tak nechání svému osudu a jí pšenici, která jim škodí. Přecitlivělost na lepek bez průkazu v krvi nebo fibroskopii poškozuje sliznici v trávicím ústrojí, imunitní systém, srdce, hormonální systém, a psychiku a mozek.

3. Ti, co nemají celiakii a přecitlivělost na lepek bez celiakie.

Lepek může škodlivě ovlivňovat vaše zdraví, i když vám lékař řekne, že nemáte celiakii anebo máte bolest hlavy, únavu, alergie či zácpu, aniž víte proč...

A nejedná se o domněnky. Nová studie z Harvardské univerzity ukazuje, že lepek škodí všem bez rozdílu. Lepek způsobuje stav zvaný propustné střevo, protože bílkoviny lepku poškozují střevní sliznici. Poškozená a zánětlivá střevní sliznice brání vstřebávání živin a propouští toxiny a škodlivé molekuly. Propustné střevo způsobuje autoimunitní nemoci, cukrovku, deprese, kloubní záněty, nadváhu či hubnutí, hormonální nerovnováhu, zažívací obtíže. Podle studie harvardských vědců lepek způsobuje poškození střevní sliznice u všech, včetně těch, co nemají celiakii nebo prokázanou přecitlivělost na lepek.

Ve studii z roku 2014 vědci aplikovali kontrastní látku do krve a sledovali, zda látka pronikne do střeva přes poškozené střevo. Již po 5 minutách po mléčné bílkovině, sóje, pšenici a kvasnicích došlo k poškození střeva a ponuku látky do střevního lumen, pomocí metody konfokální endomikroskopie, která ukazuje změny i tam, kde klasická histologie změny neukáže.

 

Reference
Justin Hollon, Effect of Gliadin on Permeability of Intestinal Biopsy Explants from Celiac Disease Patients and Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity, Nutrients, 2015, 7, 1565-1576

Fritscher-Ravens, Annette et al., Confocal Endomicroscopy Shows Food-Associated Changes in the Intestinal Mucosa of Patients With Irritable Bowel Syndrome, Gastroenterology , Volume 147 , Issue 5 , 1012 - 1020.e4

 

Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube