Zdravé grilování

Grilování je relaxace u jídla v kruhu přátel a rodiny. Grilování s sebou přináší i rizika, jako je tvorba karcinogenních látek jako polychlorované bifenyly (PCB). Polycyklické aromatické uhlovodíky (HCA) se tvoří ve svalovině masa během opékání, poškozují DNA a zvyšují riziko rakoviny žaludku, plic, prsu, jater, prostaty a kůže.

1. Základem jsou domácí marinády

Je studiemi prokázáno že marináda podle svého složení výrazně snižuje tvorbu karcinogenních látek. Marinádu si připravujte sami, protože komerční marinády obsahují éčka a cukr, a případně med, které se mění na škodlivé látky během zahřívání na vysoké teploty.

Marinování v koření snižuje tvorbu těchto toxinů, a rozmarýn je z koření nejúčinnější. Malá studie u 6 dobrovolníků ukázala, že konzumace grilovaného kuřecího tvořila HCA v menší míře, pokud se předtím a poté jedla dušená brokolice (obsahuje isothiocyanáty). Též listová zelenina působí podobně.

V kvalitních marinádách měl největší účinek až 60% snížení karcinogenních látek rozmarýn, česnek, kurkuma a citronová ťáva v jedné směsi, samotná citronová šťáva neměla ale účinek téměř žádný. Celkově lze správným marinováním snížit množství HCA o 97%.

2. Kvalitní maso

Grilujte kvalitní maso, nejlépe hovězí z mladého býka a jalovice jako steak, kde je složení masa příznivější. Hovězí od dobytka krmeného obilninami obsahuje nadbytek škodlivých omega-6 tuků. S masem můžete grilovat zeleninu, u které se také mohou tvořit škodliviny při nesprávném grilování.

3. Alobal

Balení některých potravin do alobalu jako brambory způsobuje při zahřívání uvolňování hliníku, které zvyšuje riziko demence. Potraviny v alobalu pak mohou obsahovat hliník v nadměrném množství.

4. Kvalitní pomůcky

Používejte kvalitní pomůcky bez teflonu a dalších škodlivých materiálů, které perfluorooctanové chemikálie a způsobují hormonální nerovnováhu a působí toxicky na mozek, játra, prostatu a ledviny.

5. Předvařené maso

Předvařené maso a zelenin, které se z trouby přenese okamžitě na gril snižuje tvorbu PAH, protože se snižuje odkapávání tuku do ohně, a následně výpary s polycyklickými aromatickými uhlovodíky.

df

Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube