Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu, nezapomínat jména přátel? Pak jsem pro vás připravil ty potraviny, které by ještě před několika lety byly zakázané výživovými poradci a lékaři. Kvalitní a zdravé tuky jsou spolu s bílkovinami nejdůležitější živinou, v minulosti vychvalovanou i haněnou, doporučenou i zakázanou.
Chcete-li se řídit zdravým rozumem a informacemi, které máte v této knize, pak pro zdravé srdce a cévy, klouby, mozek jezte zdravé tuky ve větší míře než se doporučuje. Kromě některých výživových poradců, kteří stále straší tuky, dnes nikdo nemůže vážně myslet, že tuky způsobují ukládání tuku v těle a tuky máme omezovat. Tuky jsou klíčovou živinou pro hormonální rovnováhu, stabilní hladinu krevního cukru a přiměřenou váhu.
Naše strava se za posledních 50 let změnila natolik výrazně ve srovnání s uplynulými staletími až tisíciletími v obdobích sběračů a lovců. Konzervy, polotovary, konzervanty a pesticidy jíme denně, aniž víme, jak se navzájem tyto většinou chemické látky projevují. Potravinářské firmy a řetězce fast foodů zaměstnávají chemiky, vytvářející chuťové kombinace, vyvolávající závislost na jídle. Kombinace kyselé, slané, sladké chuti s nezdravými tuky stimuluje receptory v mozku, stejně jako drogy. Cukry, oleje a sůl v kombinaci s oleji vyvolává závislost a podporuje přejídání, jak ví každý, kdo si otevře sáček slaných oříšků či chipsů.
Na výběr přitom máme mnoho tisíc potravin v různých kombinacích, které bychom měli střídat. Čerstvá, přírodní strava znamená harmonii zdravých tuků, zeleniny, masa, vajec, ořechů, semínek, některého ovoce či luštěnin. I když ale jíme pokrmy uvařené z potravin chemicky neupravených, stále můžeme bojovat se zdravotními obtížemi, které jsou odrazem alergenů v potravinách, které způsobují v těle zánět a poruchy imunity. Kromě konzervantů, pesticidů a těžkých kovů mohou alergie způsobovat i potraviny z přírody jako lepek, sója či kukuřice.
Je nutné se vyhnout některým potravinám, které se staly součástí naší západní stravy, což opakuji, protože ovlivňují zásadně naše zdraví: polotovarům, toxickým stolním olejům, jako je sójový, řepkový, slunečnicový, kukuřičný, margarínům, částečně Ztuženým tukům v pečivu a sušenkách, obilovinám, luštěninám, slazeným nápojům a džusům.
Celkové množství kalorií a energetická hodnota potravin byla hodnocena jako důležitější než nutriční hodnota. Je zásadní připomenout, že nikoli kalorie, ale kvalita a konzumace nutričně bohatých potravin ovlivňuje naše zdraví. Strava je důležitá nikoli jen jako zdroj energie, ale informace, také řídí hormonální systém, ovlivňuje střevní mikrobiom, imunitu, metabolismus.
Jezte vyváženou stravu s dostatkem živočišných potravin, protože pokud máte dostatek živin, zejména bílkovin a antioxidantů, které potřebují naše buňky, chuť k jídlu a přejídání je podstatně menší. Důkazy jsou jasné: Strava je důležitou součástí zdraví anebo nejpomalejším jedem.
Nejdůležitější živinou jsou bílkoviny a tuky: avokádo, kakao, vejce, ryby, zvěřina, kvalitní maso, ořechy, semena, sádlo, bio máslo a ghí…
Více najdete v knize Tučné superpotraviny a oleje.