Byli jsme vedeni k víře, že zpracované potraviny nám dají odpověď v dnešním uspěchaném životě. Smutnou skutečností je, že zpracované produkty jsou všude, kam se podíváte, a je stále těžší se jim vyhnout.

Zpracované potraviny jsou také mnohem pohodlnější na přípravu. Je tak mnohem snazší upéct dort z krabičky, když smícháte suchou směs s vejcem a trochou oleje. Ale jaká je cena za toto zdánlivě velké pohodlí ?

1. Zpracované potraviny jsou návykové a mohou způsobit přejídání

Potraviny se skládají ze sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny a vody. Pokud jsou potraviny zpracovávány průmyslově, například vláknina, voda a živiny jsou odstraněny a v ostatních případech naopak jsou ingredience koncentrovány. V každém případě, zpracování mění způsob, jakým jsou metabolizovány a zužitkovány v těle.
Konzumace zpracovaných nebo vysoce koncentrovaných potravin může uměle stimulovat dopaminové neuropřenašeče, který vyvolávají závislost. Tímto způsobem budete jíst potraviny, kterým chybí živiny a vláknina, ale vytvoří příjemný pocit. Závislost na jídle začíná tak, že se cítíte dobře, když jíte tyto potraviny a vytváří pocit, že lépe chutnají. Toužíte zažít tento příjemný pocit znovu a znovu a je to tady … takto začíná závislost na potravinách.

2. Zpracované potraviny vedou k obezitě

Přísady přidávané do zpracovaných potravin, jako je sirup s vysokým obsahem fruktózy, cukru a MSG (glutamátu), jsou spojeny k nárůstem tělesné hmotnosti a obezitou.
V nové studii by dětská obezita mohla být snížena o 18 procent , a to pouhým zákazem reklam na sladkosti během pořadů pro děti. Australská vláda jedná ve větším zájmu o zdraví svých dětí, a televizní reklamy propagující sladkosti pro děti byly zakázány před několika lety.

3. Zpracované potraviny často obsahují složky, které nerespektují princip správné kombinace jídel

Tyto nesprávné kombinace v polotovarech vedou k nízké energii, špatnému trávení, nemocím, překyselení a přibývání na váze. Například zmrazené maso a sýr v pizze. Sýr (mléčný produkt), maso (živočišné bílkoviny ) a korpus pizzy (obilnina-mouka) je kombinace, která je katastrofou na váš trávicí systém. Neprojeví se třeba hned, ale až za pár let nemocí, kterou si vůbec se špatnými kombinacemi nespojíte.

4 . Zpracované potraviny přispívají k nevyváženému vnitřnímu ekosystému

Porušená mikroflora vede k zažívacím problémům, přejídání, nemocím a chorobám. Prospěšná mikroflóra nemůže přežít v trávicím traktu, který je atakován nezdravou stravou. Prospěsné bakterie se živí potravinami z přírody a nikoli umělou hmotou.

5 . Strava s vysokým obsahem zpracovaných potravin může vést k depresi, problémy s pamětí a změnami nálad

Složky ve zpracovaných potravinách jsou často nejlevnější a bez výživových hodnot. Například rafinované tuky a oleje používané ve zpracovaných potravinách nahrazují zdravé esenciální mastné kyseliny nezbytné pro zdravou hladinu cukru v krvi, náladu a paměť. Vaše srdce, hormony a mozek poškozujete, pokud se rozhodnete jíst tyto tuky a oleje . Místo toho raději vybírejte organické, nerafinované za studena lisované tuky a oleje.

6 . Zpracované potraviny jdou často ruku v ruce s životním stylem fast-foof

Většina lidí si volí pohodlí, zejména v dnešním uspěchaném životě? Lidé tak ztrácejí kontakt s přirozenou chutí potravin, což často vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Navíc stres vysílá špatné signály do vašeho trávicího systému, který by měl být v klidovém režimu, aby trávil správně.

7 . Popisy na obalech zpracovaných potravin jsou často zavádějící a mají škodlivé účinky na zdraví

Mnohé názvy a tvrzení jsou klamavé, například “ bez cukru“ znamená, že obsahuje umělá nebo náhradní údajně zdravá sladidla jako agáve, sirup s vysokým obsahem fruktózy.Kromě toho mohou výrobci skrývat, že se jedná o GM (geneticky modifikovanou) potravinu a škodlivé látky , jako je glutamát označují slovy jako „přírodní látky určené k aromatizaci“ nebo „schválené koření“.

8. . Strava s vysokým obsahem zpracovaného masa (párky v rohlíku, mleté maso) jsou spojeny s různými formami rakoviny

Jedním z důvodů rizika rakoviny je používání konzervačních prostředků používaných při zpracování masa. Řada studií spojila zpracované maso s rakovinou z mnoha dalších důvodů. “ Zpracované maso obsahuje vysoký obsah soli a tuku. Kromě toho jsou chemické látky jako dusitany přidávány pro zvýraznění barvy a zabránění kontaminace. Dusitany se mohou v žaludku změnit na karcinogenní nitrosaminy.

9. Jíst příliš mnoho zpracovaných potravin může vést k neplodnosti a podvýživě

Zpracované potraviny, například obilí, neobsahují důležité vitamíny a živiny, které vaše tělo skutečně potřebuje. Tyto zpracované potraviny lze jíst ve velkém množství a přitom být podvyživení. Studie na zvířatech ukázaly, že konzumace této stravy po více než tři generace způsobuje konec reprodukce. Dnes je neplodnosti na vzestupu.

10. Zpracované potraviny mají dlouhou trvanlivostí , ale zkracují lidský život !

Chemické látky, přísady a konzervanty přidávané do zpracovaných potravin umožní, že výrobek vydrží dlouhou dobu bez žluknutí, a zvýrazní chuť jídla . Výrobci potravin tráví čas, peníze a výzkum na vývoji krásného obalu a strategii k prodloužení trvanlivosti, s malým zájmem o to, jak potraviny ovlivní váš život či zdraví.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.