Byli jsme vedeni k víře, že zpracované potraviny nám dají odpověď v dnešním uspěchaném životě. Smutnou skutečností je, že zpracované produkty jsou všude, kam se podíváte, a je stále těžší se jim vyhnout.
Zpracované potraviny jsou také mnohem pohodlnější na přípravu. Je tak mnohem snazší upéct dort z krabičky, když smícháte suchou směs s vejcem a trochou oleje. Ale jaká je cena za toto zdánlivě velké pohodlí ?
1. Zpracované potraviny jsou návykové a mohou způsobit přejídání
Potraviny se skládají ze sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny a vody. Pokud jsou potraviny zpracovávány průmyslově, například vláknina, voda a živiny jsou odstraněny a v ostatních případech naopak jsou ingredience koncentrovány. V každém případě, zpracování mění způsob, jakým jsou metabolizovány a zužitkovány v těle.
Konzumace zpracovaných nebo vysoce koncentrovaných potravin může uměle stimulovat dopaminové neuropřenašeče, který vyvolávají závislost. Tímto způsobem budete jíst potraviny, kterým chybí živiny a vláknina, ale vytvoří příjemný pocit. Závislost na jídle začíná tak, že se cítíte dobře, když jíte tyto potraviny a vytváří pocit, že lépe chutnají. Toužíte zažít tento příjemný pocit znovu a znovu a je to tady … takto začíná závislost na potravinách.
2. Zpracované potraviny vedou k obezitě
Přísady přidávané do zpracovaných potravin, jako je sirup s vysokým obsahem fruktózy, cukru a MSG (glutamátu), jsou spojeny k nárůstem tělesné hmotnosti a obezitou.
V nové studii by dětská obezita mohla být snížena o 18 procent , a to pouhým zákazem reklam na sladkosti během pořadů pro děti. Australská vláda jedná ve větším zájmu o zdraví svých dětí, a televizní reklamy propagující sladkosti pro děti byly zakázány před několika lety.
3. Zpracované potraviny často obsahují složky, které nerespektují princip správné kombinace jídel
Tyto nesprávné kombinace v polotovarech vedou k nízké energii, špatnému trávení, nemocím, překyselení a přibývání na váze. Například zmrazené maso a sýr v pizze. Sýr (mléčný produkt), maso (živočišné bílkoviny ) a korpus pizzy (obilnina-mouka) je kombinace, která je katastrofou na váš trávicí systém. Neprojeví se třeba hned, ale až za pár let nemocí, kterou si vůbec se špatnými kombinacemi nespojíte.
4 . Zpracované potraviny přispívají k nevyváženému vnitřnímu ekosystému
Porušená mikroflora vede k zažívacím problémům, přejídání, nemocím a chorobám. Prospěšná mikroflóra nemůže přežít v trávicím traktu, který je atakován nezdravou stravou. Prospěsné bakterie se živí potravinami z přírody a nikoli umělou hmotou.
5 . Strava s vysokým obsahem zpracovaných potravin může vést k depresi, problémy s pamětí a změnami nálad
Složky ve zpracovaných potravinách jsou často nejlevnější a bez výživových hodnot. Například rafinované tuky a oleje používané ve zpracovaných potravinách nahrazují zdravé esenciální mastné kyseliny nezbytné pro zdravou hladinu cukru v krvi, náladu a paměť. Vaše srdce, hormony a mozek poškozujete, pokud se rozhodnete jíst tyto tuky a oleje . Místo toho raději vybírejte organické, nerafinované za studena lisované tuky a oleje.
6 . Zpracované potraviny jdou často ruku v ruce s životním stylem fast-foof
Většina lidí si volí pohodlí, zejména v dnešním uspěchaném životě? Lidé tak ztrácejí kontakt s přirozenou chutí potravin, což často vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Navíc stres vysílá špatné signály do vašeho trávicího systému, který by měl být v klidovém režimu, aby trávil správně.
7 . Popisy na obalech zpracovaných potravin jsou často zavádějící a mají škodlivé účinky na zdraví
Mnohé názvy a tvrzení jsou klamavé, například “ bez cukru“ znamená, že obsahuje umělá nebo náhradní údajně zdravá sladidla jako agáve, sirup s vysokým obsahem fruktózy.Kromě toho mohou výrobci skrývat, že se jedná o GM (geneticky modifikovanou) potravinu a škodlivé látky , jako je glutamát označují slovy jako „přírodní látky určené k aromatizaci“ nebo „schválené koření“.
8. . Strava s vysokým obsahem zpracovaného masa (párky v rohlíku, mleté maso) jsou spojeny s různými formami rakoviny
Jedním z důvodů rizika rakoviny je používání konzervačních prostředků používaných při zpracování masa. Řada studií spojila zpracované maso s rakovinou z mnoha dalších důvodů. “ Zpracované maso obsahuje vysoký obsah soli a tuku. Kromě toho jsou chemické látky jako dusitany přidávány pro zvýraznění barvy a zabránění kontaminace. Dusitany se mohou v žaludku změnit na karcinogenní nitrosaminy.
9. Jíst příliš mnoho zpracovaných potravin může vést k neplodnosti a podvýživě
Zpracované potraviny, například obilí, neobsahují důležité vitamíny a živiny, které vaše tělo skutečně potřebuje. Tyto zpracované potraviny lze jíst ve velkém množství a přitom být podvyživení. Studie na zvířatech ukázaly, že konzumace této stravy po více než tři generace způsobuje konec reprodukce. Dnes je neplodnosti na vzestupu.
10. Zpracované potraviny mají dlouhou trvanlivostí , ale zkracují lidský život !
Chemické látky, přísady a konzervanty přidávané do zpracovaných potravin umožní, že výrobek vydrží dlouhou dobu bez žluknutí, a zvýrazní chuť jídla . Výrobci potravin tráví čas, peníze a výzkum na vývoji krásného obalu a strategii k prodloužení trvanlivosti, s malým zájmem o to, jak potraviny ovlivní váš život či zdraví.
df