Pro ženy existuje několik doporučených potravin, které snižují nejen riziko demence a nemocí srdce, ale také působí pozitivně při nadváze, u vrásek, bolestí kloubů a v menopauze.

Pro to, aby se střední věk přinášel co nejvíce radosti v osobním a pracovním životě je nutné si udržovat zdraví, závislé v první řadě na stravě. Zdravá strava ze zeleniny, luštěnin, zdravých tuků omega-3 a 9 u žen v 50 letech snižuje o 90% riziko demence v 65 letech. Strava ovlivňuje i stránutí žen. Analáza studie Nurses‘ Health Study (zahrnující přes 10,000 žen) ukázala, že zdravě se stravující ženy mají téměř o 50% větší naději, že se dožijí vyšší věku bez nemocí.

1. Mandle

Loupané mandle jsou bohaté na zdravé mastné kyseliny chránící před nemocemi srdce. Dostatečně zasytí a podporují hubnutí. Snižují také riziko škodlivých tuků v krvi.

2. Lněná a chia semínka

Kromě vysokého obsahu omega-3 tuků v lněných semínkách najdeme též ligniny, fytoestrogeny a polyfenoly proti rakovině prsu a dělohy. Konzumujte je pomleté, jinak se nevstřebají.

3. Kapusta, brokolice a květák

Kromě molekuly obsahující síru, podporující detoxikaci, vlákniny a antioxidantů je vhodným zdrojem diindolylmetanu (DIM), látky tvořící se při konzumaci této zeleniny. Tato látka- DIM zvyšuje činnost estrogenu a chrání proti rakovině související s estrogeny (rakovina dělohy, prsu, a děložního čípku).

4. Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce jako borůvky, ostružiny, angrešt či rybíz chrání ženy před rizikem Alzheimerovy demence, kterou jsou ohroženi více než muži. Bobulovité ovoce obsahuje méně ovocného cukru, hodně antioxidantů a vlákniny proti demenci a Parkinsonské nemoci.

5. Grapefruit

Tneto citrus podporuje zdravé cévy a srdce, tlumí hlad a tím tendenci k obezitě. Zlepšuje inzulinovou rezistenci, tedy brání cukrovce.

6.Kurkuma

Toto koření má mnoho zdraví prospěšných účinků, protizánětu, rakovině, artróze. Posiluje imunitu a boj proti mikrobům. Další informace zde.

7. Fazole

Luštěniny obsahují bílkoviny a svým obsahem vlákniny zlepšují trávení, chrání před nemocemi srdce a cév, vysokým krevním tlakem a harmonizují krevní cukr. Pokud způsobují nadýmání, je vhodné je vařit vždy s kurkumou a římským kmínem a případně zkusit nejsnáze stravitelnou luštěninu žlutý loupaný hrách.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.