Pro ženy existuje několik doporučených potravin, které snižují nejen riziko demence a nemocí srdce, ale také působí pozitivně při nadváze, u vrásek, bolestí kloubů a v menopauze.
Pro to, aby se střední věk přinášel co nejvíce radosti v osobním a pracovním životě je nutné si udržovat zdraví, závislé v první řadě na stravě. Zdravá strava ze zeleniny, masa, zdravých tuků omega-3 a 9 u žen v 50 letech snižuje o 90% riziko demence v 65 letech. Strava ovlivňuje i stárnutí žen. Analýza studie Nurses‘ Health Study (zahrnující přes 10,000 žen) ukázala, že zdravě se stravující ženy mají téměř o 50% větší naději, že se dožijí vyšší věku bez nemocí.
1. Kvalitní maso
Zvěřina, hovězí maso a krůtí maso obsahuje všechny potřebné živiny a látky pro zdravý hormonální systém, mnohé mikronutrienty v aktivním stavu bez toxických látek jako v obilovinách a luštěninách.
2. Mandle
Loupané mandle jsou bohaté na zdravé mastné kyseliny chránící před nemocemi srdce. Dostatečně zasytí a podporují hubnutí. Snižují také riziko škodlivých tuků v krvi. Mandle mohou obsahovat toxický amygdalin a kyanovodíkovou kyselinu, pozor proto na hořké mandle, už pět mandlí může být fatálních.
3. Lněná a chia semínka
Kromě vysokého obsahu omega-3 tuků v lněných semínkách najdeme též ligniny, fytoestrogeny a polyfenoly proti rakovině prsu a dělohy. Konzumujte je pomleté, jinak se nevstřebají.
4. Ryby, zejména sardinky a sladkovodní ryby
Ryby vzhledem k obsahu omega-3 mastných kyselin a bílkovin podporují zdravý hormonální systém.
5. Bobulovité ovoce
Bobulovité ovoce jako borůvky, ostružiny, angrešt či rybíz chrání ženy před rizikem Alzheimerovy demence, kterou jsou ohroženi více než muži. Bobulovité ovoce obsahuje méně ovocného cukru, hodně antioxidantů a vlákniny proti demenci a Parkinsonské nemoci.
6.Kurkuma
Toto koření má mnoho zdraví prospěšných účinků, protizánětu, rakovině, artróze. Posiluje imunitu a boj proti mikrobům. Další informace zde.