V přírodní medicíně je na jaře čas na omlazení a regeneraci. Potraviny, které podporují játra jsou vhodné zejména hořké chuti, např. pampeliška, himalájská bylina kutki či ostropestřec mariánský v podobě doplňků stravy nebo čajů. Potraviny, které jsou sklízené na jaře, jsou pro játra nejzdravější.
Zde je sedm tipů na jarní superpotraviny.
(1) Vejce jako kompletní zdroj bílkovin pro játra jsou nepostradatelná.
(2) Artyčoky souvisí s bylinou ostropestřec mariánský a obsahují stejnou účinnou látku, která se používá jako jaterní tonikum, silymarin. Obsahují také cynarin, fytolátku, která též posiluje játra. Samozřejmě lze koupit nakládané nebo konzervované artyčoky, ale je lepší si je koupit čerstvé a připravit tak, že odstraníte vnější listy a nad párou je tepelně připravíte. Lze i užívat v tabletách na očistu lymfatického systému a jater.
(3) Česnek obsahuje mnoho zdravotní prospěšných látek, je těžké je vyjmenovat všechny. V čínské medicíně se považuje za potravinu omlazující játra. Jeden ze způsobů, jak je konzumovat syrové je smíchat tři nakrájené stroužky česneku s několika kousky avokáda podávané s olivami a petrželkou (potlačuje zápach). Přidejte olivový olej, citron nebo ocet a himalájskou sůl.
(4) Třešně jsou další jarní i letní ovoce, které podle přírodní medicíny pomáhá ozdravět játra.
(5) Zdravé oleje jako olivový a kokosový spolu s MCT olejem podporují funkci jater.
df